Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για χρηματοδότηση επιχειρήσεων μέσω του προγράμματος «Elevate Greece» όπου οι νεοφυείς επιχειρήσεις μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις για χρηματοδότηση. Το πρόγραμμα βρίσκεται υπό την αιγίδα του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Πως θα δοθεί η ενίσχυση
Η ενίσχυση πραγματοποιείται με τη μορφή μη επιστρεπτέας ενίσχυσης και θα καλύψει το Κεφάλαιο Κίνησης έως 80% των εξόδων της επιχείρησης για το έτος αναφοράς (2019 ή 2020) με ελάχιστο ποσό επιχορήγησης τα €5.000 και μέγιστο τα €100.000.
Το πρόγραμμα «Εlevate Greece» στοχεύει στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της ρευστότητας των νεοφυών επιχειρήσεων του Εθνικού Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων, που πλήττονται από τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19.
Ποιοι υποβάλλουν αιτήσεις
Οι εγγεγραμμένες νεοφυείς επιχειρήσεις στο Εθνικό Μητρώο «Elevate Greece», μπορούν να υποβάλουν αίτηση χρηματοδότησης στην πλατφόρμα του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων. Ημερομηνία Λήξης Ηλεκτρονικής Υποβολής: 30/9/2021 και ώρα 15:00. Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά στον παρακάτω σύνδεσμο:https://www.ependyseis.gr/mis/(S(jdxehtnbocstx4n3grvkqref))/System/Login.aspx?ReturnUrl=%2fmis%2fdefault.aspx
Ο αρμόδιος Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δήμας δήλωσε: «Το πρώτο χρηματοδοτικό εργαλείο, στήριξης Νεοφυών επιχειρήσεων του Εθνικού Μητρώου «Elevate Greece» ύψους 60 εκατ. ευρώ, είναι γεγονός.
Η πλατφόρμα ηλεκτρονικών υποβολών έχει ήδη ανοίξει προκειμένου να ξεκινήσουν οι αιτήσεις χρηματοδότησης για την στήριξη των νεοφυών/καινοτόμων επιχειρήσεων που πλήττονται από την έξαρση της πανδημίαςτου COVID-19. Από την πρώτη στιγμή, είχαμε πει πως με το Elevate Greece δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα στην Πολιτεία να προωθήσει στοχευμένα μέτρα, κομμένα και ραμμένα στις ανάγκες του οικοσυστήματος.»
Η πρόσκληση απευθύνεται σε πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που είναι εγγεγραμμένες στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων «Elevate Greece», ή θα έχουν εγγραφεί πριν την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης τους και έως τις 30.09.2021.
Θα πρέπει να έχουν ξεκινήσει τη δραστηριότητά τους έως τις 31.12.2020, να δραστηριοποιούνται σε τομείς της Έξυπνης Εξειδίκευσης/RIS3 και στους ΚΑΔ που έχουν πληγεί.
Η κρατική στήριξη θα δοθεί υπό μορφή άμεσων επιχορηγήσεων (μη επιστρεπτέας ενίσχυσης) με στόχο να συμβάλει στη διασφάλιση επαρκούς κεφαλαίου κίνησης στις επιχειρήσεις. Το ποσό της επιχορήγησης ανέρχεται στο 80% των δαπανών κεφαλαίου κίνησης για το έτος αναφοράς 2019 ή 2020.