Κόσμος

ΠΟΥ: Έδωσε το πράσινο φως για το κινέζικο εμβόλιο Sinopharm

ΠΟΥ: Η κίνηση αυτή αποσκοπεί στη διανομή εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου σε φτωχότερες χώρες μέσω του προγράμματος COVAX.

Την έγκρισή του έδωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) για την έκτακτη χρήση του εμβολίου της κινέζικης εταιρίας Sinopharm, με απώτερο σκοπό να δρομολογηθούν εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου σε φτωχότερες χώρες μέσω του προγράμματος COVAX, σε μία προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η άνιση διανομή των εμβολίων κατά του κορωνοϊού.

Σημειώνεται ότι ο στόχος του μηχανισμού COVAX είναι να διασφαλιστούν 2 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της COVID-19 για χώρες χαμηλότερου εισοδήματος έως τα τέλη του 2021.

Η απόφαση μιας τεχνικής συμβουλευτικής ομάδας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ανοίγει την πιθανότητα το εμβόλιο Sinopharm να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα COVAX τις επόμενες εβδομάδες και να διανεμηθεί μέσω του περιφερειακού γραφείου της UNICEF και του ΠΟΥ στην Αμερική.

Το εμβόλιο, ένα από τα βασικά κινεζικά εμβόλια που έχουν ήδη χορηγηθεί σε εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους στην Κίνα και εκτός αυτής, γίνεται το πρώτο εμβόλιο κατά της Covid-19 που έχει αναπτυχθεί από μια μη δυτική χώρα, το οποίο λαμβάνει την έγκριση του ΠΟΥ.

Είναι επίσης η πρώτη φορά που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δίνει έγκριση για επείγουσα χρήση σε οποιοδήποτε κινεζικό εμβόλιο για οποιοδήποτε λοιμώδες νόσημα.

Μια ξεχωριστή ομάδα που συμβουλεύει την υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τα εμβόλια είπε ότι «ήταν πολύ σίγουρη» πως το εμβόλιο Sinopharm προστατεύει άτομα ηλικίας 18-59 ετών. Η ομάδα είπε ότι είχε «χαμηλό επίπεδο εμπιστοσύνης» για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω. Τα μέλη της δήλωσαν ότι είχαν «πολύ χαμηλή εμπιστοσύνη» στα διαθέσιμα δεδομένα σχετικά με σοβαρές παρενέργειες σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα.

Στο παρελθόν ο ΠΟΥ είχε κρούσει των κώδωνα του κινδύνου για την άνιση διανομή των εμβολίων

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε προειδοποιήσει για τις διαφορές που παρατηρούνται στη διανομή εμβολίων κατά του κορωνοϊού μεταξύ των πλούσιων και των φτωχών χωρών, οι οποίες προμηθεύονται εμβόλια μέσω του μηχανισμού COVAX.

«Η διαφορά στον αριθμό των εμβολίων που έχουν χορηγηθεί στις πλούσιες χώρες και τον αριθμό των εμβολίων που έχουν χορηγηθεί μέσω του COVAX αυξάνει καθημερινά», κατήγγειλε ο επικεφαλής Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς.

«Η άνιση κατανομή των εμβολίων δεν αποτελεί μόνο ηθική προσβολή, είναι και οικονομικά καταστροφική», εκτίμησε στη διάρκεια ψηφιακής διάσκεψης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας με θέμα τον εμβολιασμό κατά της covid-19, την οποία φιλοξενεί το Αμπού Ντάμπι. «Όσο ο ιός κυκλοφορεί, οι άνθρωποι θα εξακολουθήσουν να πεθαίνουν, οι αναταράξεις στο εμπόριο και τα ταξίδια θα συνεχιστούν και η οικονομική ανάκαμψη θα καθυστερεί», υπογράμμισε ο Τέντρος.