Ο κορωνοϊός ταλαιπωρεί την Ινδία η οποία έχει περισσότερες μολύνσεις από Covid-19 τις τελευταίες επτά ημέρες από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο. Οι ειδικοί πιστεύουν μάλιστα, ότι ο πραγματικός αριθμός θανάτων μπορεί να είναι υψηλότερος από τους επίσημους αριθμούς που έχουν καταγραφεί και ανακοινωθεί.
Πολλοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται τι συνέβη και η κατάσταση φαίνεται να είναι εκτός ελέγχου στη χώρα της Νότιας Ασίας, με το BBC να ρωτάει ειδικούς οι οποίοι καλούνται να απαντήσουν σε καίρια ερωτήματα. Ο Δρ. Om Srivastava, σύμβουλος και καθηγητής με ειδικότητα στις μολυσματικές ασθένειες, από Βομβάη, εξηγεί πώς και γιατί ξέφυγε η κατάσταση.
Οι λόγοι που η κατάσταση στην Ινδία ξέφυγε
«Ήμαστε πολύ προσεκτικοί στο πρώτο κύμα. Η ιστορία της παραγκούπολης του Νταράβι στη Βομβάη είναι ένα φανταστικό παράδειγμα του πώς μπορούν να περιοριστούν οι λοιμώξεις. Ήταν ένα μοντέλο που αναπαράγεται σε όλο τον κόσμο. Για μια χρονική περίοδο, από περίπου τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, πιθανότατα ήμαστε λίγο εφησυχασμένοι, πιστεύοντας ότι ήταν έξω από τη ζωή μας», ανέφερε στο BBC ο Δρ. Om Srivastava.
«Κάνοντας κάτι τέτοιο, πιθανότατα δεν διατηρήσαμε την κοινωνική απόσταση που θα έπρεπε να έχουμε. Και μετά υπήρχαν πολλά γεγονότα όπου δεν ήταν δυνατή η κοινωνική αποστασιοποίηση όπως οι εκλογικές εκστρατείες και το Kumbh Mela. Αυτό το είδος της κατάστασης, όπου δεν διατηρούμε κοινωνικές αποστάσεις, συνήθως επιστρέφει για να πληγώσει και να τιμωρήσει. Υπάρχουν βέβαια κι άλλοι λόγοι».
Όπως υποστήριξε στη συνέντευξή του, αν κοιτάξει κανείς τα δεύτερα κύματα ιστορικά, ήταν πάντα πιο επιθετικά και μεγαλύτερα σε αριθμό από τα πρώτα. «Η ένταση αυτή τη φορά ωστόσο, αφορά περισσότερο την υπερβολική απαίτηση για τους ανθρώπους να έχουν δύο πράγματα. Πρώτον, η ανάγκη εισόδου σε νοσοκομείο και κρεβάτι με οξυγόνο όπου μπορούν να αισθάνονται λίγο ασφαλείς. Και δεύτερον, το άγχος που προκύπτει από το να μην πάρει κρεβάτι. Αυτό ήταν το συντριπτικό συναίσθημα των περισσότερων ανθρώπων που μπορεί ή δεν μπορεί να χρειάζονται νοσηλεία, αλλά πιστεύουν ότι είναι το πιο ασφαλές μέρος για αυτούς», εξήγησε.
Στο 1,28% του ΑΕΠ της οι δαπάνες για υγειονομική περίθαλψη
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στο BBC η ανταποκρίτρια Yogita Limaye, το 2018, οι δαπάνες της Ινδίας για υγειονομική περίθαλψη ήταν 1,28% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της (ΑΕΠ). Συγκριτικά, στις ΗΠΑ ήταν 17%. Από τους αριθμούς που δημοσίευσε η ινδική κυβέρνηση το 2019 με 2020, υπάρχει ένας γιατρός ανά 1.456 άτομα στη χώρα.
«Αυτή η ανεπαρκής επένδυση στη δημόσια υγειονομική περίθαλψη είναι ένα μακροχρόνιο ζήτημα. Οι διαδοχικές κυβερνήσεις δεν το έκαναν προτεραιότητα. Σε μικρότερες πόλεις, κωμοπόλεις και αγροτικές περιοχές, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κακή. Τα νοσοκομεία διαθέτουν ανεπαρκή εξοπλισμό και προσωπικό. Σε ορισμένα μέρη της χώρας, οι άνθρωποι πρέπει να ταξιδεύουν μίλια για να φτάσουν σε κάθε είδους ιατρικές υπηρεσίες», σχολίασε χαρακτηριστικά.
Δριμύ κατηγορώ κατά της κυβέρνησης
Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι δήλωσε ότι πραγματοποίησε τρεις συναντήσεις την Τρίτη για να συζητήσει για την ανεπάρκεια σε οξυγόνο και ιατρικό εξοπλισμό. Τρένα και στρατιωτικά αεροσκάφη πιέζονται σε δράση για να επιταχύνουν τη μεταφορά εφοδιασμού οξυγόνου. Αλλά αυτό δεν «φτάνει» στους ανθρώπους που είναι σε απελπιστική κατάσταση, σύμφωνα με τη Yogita Limaye.
Στο Δελχί, υπάρχουν κεντρικοί αριθμοί βοήθειας στους οποίους ζητήθηκε από τους ανθρώπους να καλέσουν εάν χρειάζονται νοσοκομειακό κρεβάτι. «Στην πραγματικότητα, είναι σχεδόν αδύνατο να πάρετε ένα στην πόλη, επειδή οι εγκαταστάσεις είναι τόσο υπερφορτωμένες. Οι άνθρωποι είναι θυμωμένοι. Όταν συναντήσαμε οικογένειες ασθενών Covid, ρωτούν πού είναι η κυβέρνηση και τι κάνει. Πολλοί απορούν γιατί οι στρατιωτικές ομάδες και οι ομάδες αντιμετώπισης καταστροφών δεν έχουν πάρει εντολή για να χτίσουν νοσοκομεία σε πολεμικό επίπεδο. Υπάρχει μια αίσθηση εγκατάλειψης στη χώρα, ότι οι άνθρωποι αφήνονται να φροντίζουν τον εαυτό τους».
Άνθρωποι πεθαίνουν μέσα σε ασθενοφόρα
Ενδεικτικό της δραματικής κατάστασης είναι πως το 46% των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού που καταγράφηκαν την περασμένη εβδομάδα σε όλο τον κόσμο και ένας στους τέσσερις θανάτους σημειώθηκαν στην Ινδία, όπως ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) πριν από δύο ημέρες.
Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στην Ινδία, περιλαμβανομένης της υψηλής μεταδοτικότητας νέας παραλλαγής του στελέχους του κορωνοϊού, η οποία ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στη χώρα, έχει ως αποτέλεσμα τα νοσοκομεία να μην διαθέτουν πλέον κλίνες και οξυγόνο και τα νεκροτομεία και τα αποτεφρωτήρια να έχουν κορεστεί.
Πολλοί άνθρωποι έχουν πεθάνει μέσα σε ασθενοφόρα και σε χώρους στάθμευσης περιμένοντας να αδειάσει ένα κρεβάτι νοσοκομείου ή να βρεθεί οξυγόνο. Την περασμένη εβδομάδα καταγράφηκαν 5,7 εκατομμύρια νέα κρούσματα κορωνοϊού σε παγκόσμιο επίπεδο και περισσότεροι από 93.000 θάνατοι, σύμφωνα με ό,τι ανακοίνωσε ο ΠΟΥ κατά την εβδομαδιαία επιδημιολογική του έκθεση.
Αύξηση 20% στα νέα κρούσματα
Η Ινδία ανέφερε σχεδόν 2,6 εκατομμύρια νέα κρούσματα, αύξηση 20% σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα, και 23.231 θανάτους. Τα στοιχεία βασίζονται σε επίσημους απολογισμούς και επομένως το ποσοστό που αναλογεί στην Ινδία πιθανόν να είναι ακόμη μεγαλύτερο αν, όπως θεωρούν πολλοί ειδικοί, δεν καταγράφεται ένας μεγάλος αριθμός κρουσμάτων και θανάτων στη χώρα καθώς το σύστημα έχει υπερφορτωθεί.
Η Ινδία αναλογεί στο 18% περίπου του παγκόσμιου πληθυσμού. Και υπάρχουν ενδείξεις ότι το νέο κύμα της πανδημίας εξαπλώνεται από την Ινδία στις γειτονικές της χώρες. Το Νεπάλ κατέγραψε αύξηση 137% στα κρούσματα κορωνοϊού την περασμένη εβδομάδα, τα οποία ανήλθαν σε 31.088, ενώ και στη Σρι Λάνκα παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
Την Τρίτη μάλιστα, η Ινδία έγινε η δεύτερη χώρα που κατέγραψε 20 εκατομμύρια μολύνσεις, μετά τις ΗΠΑ. Ο αριθμός των θανάτων από Covid-19 αυξήθηκε κατά 3.780 τις τελευταίες ώρες, αριθμός ρεκόρ, με τον ημερήσιο αριθμό μολύνσεων να είχε αυξηθεί την Τετάρτη κατά 382.315, όπως έδειξαν τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας της χώρας.