Παραπάνω από το 30% του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση του εμβολίου, δήλωσε σήμερα η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδη. Επιπλέον, μόλις το 12% του πληθυσμού των κρατών μελών έχει λάβει και τις δύο δόσεις.
Την ίδια στιγμή, η Κομισιόν έχει πάρει την απόφαση να μην αγοράσει άλλα εμβόλια από την εταιρία AstraZeneca, ενώ εργάζεται πυρετωδώς για την έκδοση του πιστοποιητικού εμβολιασμού που θα επιτρέψει τις μετακινήσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Επί του παρόντος, πάνω από το 30% του πληθυσμού της ΕΕ έχει λάβει την πρώτη δόση και με τη δεύτερη δόση το 12%», σχολίασε η κ. Κυριακίδη, ενώ έκανε γνωστό ότι η Επιτροπή ελπίζει οι εμβολιασμοί να αγγίξουν το 70% του πληθυσμού ήδη από τον Ιούλιο.
Προμήθεια εμβολίων στα Βαλκάνια
Παράλληλα, έχουν ξεκινήσει οι παραδόσεις των εμβολίων κατά του κορωνοϊού στα Βαλκάνια, με τη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία αγγίζει τα 70 εκατομμύρια ευρώ.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο μήνα ανακοίνωσε ότι θα χορηγηθούν 651.000 δόσεις Pfizer σε Σερβία, Βοσνία, Βόρεια Μακεδονία, Μαυροβούνιο, Αλβανία και Κοσσυφοπέδιο σε εβδομαδιαίες δόσεις από το Μάιο έως τον Αύγουστο.
Έκθεση της ΕΕ που δόθηκε στη δημοσιότητα την προηγούμενη εβδομάδα, κατηγόρησε το Πεκίνο και το Κρεμλίνο για εκστρατείες παραπληροφόρησης και υπονόμευσης των «δυτικών εμβολίων» που αποσκοπούν στον διχασμό της Δύσης.
«Από τον Δεκέμβριο έως τον Απρίλιο, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης των δύο χωρών προωθούσαν ψευδείς ειδήσεις στο διαδίκτυο σε πολλές γλώσσες, δραματοποιώντας τις ανησυχίες για την ασφάλεια των εμβολίων, κάνοντας αβάσιμες συσχετίσεις μεταξύ εμβολιασμών και θανάτων στην Ευρώπη και προωθώντας τα ρωσικά και κινέζικα εμβόλια ως ανώτερα» ανέφερε η έκθεση της ΕΕ.
Σύμφωνα με την έκθεση, έγινε εκμετάλλευση των προβλημάτων εφοδιασμού εμβολίων της AstraZeneca, καθώς και οι σπάνιες παρενέργειες των εμβολίων των AstraZeneca και Johnson & Johnson. «Τόσο τα επίσημα κανάλια της Κίνας όσο και τα μέσα ενημέρωσης που τάσσονται υπέρ του Κρεμλίνου, έχουν πληθύνει το περιεχόμενο σχετικά με τις φερόμενες παρενέργειες των δυτικών εμβολίων, διαστρεβλώνοντας και δραματοποιώντας δημοσιεύματα διεθνών μέσων ενημέρωσης και τη συσχέτιση θανάτων με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech στη Νορβηγία, την Ισπανία και αλλού», ανέφερε η έκθεση.
Η Κίνα και η Ρωσία αρνήθηκαν όλες τις κατηγορίες που εξαπέλυσε η Ευρωπαϊκή Ένωση περί παραπληροφόρησης.