Ελλάδα

Αγίου Πνεύματος 2021: Πότε πέφτει το τριήμερο

Αγίου Πνεύματος 2021: Όσοι περιμένουν με ανυπομονησία την αργία θα πρέπει να ετοιμάζονται καθώς δεν αργεί η μέρα που θα καταφέρουν να ξεκουραστούν.

Στη χώρα μας, υπάρχουν διάφορες θρησκευτικές ή εθνικές εορτές και μία εξ αυτών είναι του Αγίου Πνεύματος. Το 2020 την αργία του Αγίου Πνεύματος πολλοί την πέρασαν μέσα στο σπίτι λόγω του κορωνοϊού, καθώς είχαν οριστεί από τις αρχές πλειάδα μέτρων για τις μετακινήσεις.

Πιο συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 21 Ιουνίου πέφτει φέτος η ημέρα του Αγίου Πνεύματος για το 2021, που στο Δημόσιο έχει οριστεί ως επίσημη ημέρα αργίας. Η αμέσως επόμενη επίσημη αργία είναι η Κοίμηση της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου 2021, ημέρα Κυριακή.

Αγίου Πνεύματος 2021: Τι ισχύει για τους εργαζόμενους

Οι εργαζόμενοι, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου, και εκτός εξαιρέσεων που προβλέπονται, θα προσέλθουν κανονικά στη δουλειά τους, δικαιούμενοι το ημερομίσθιό τους. Στο Δημόσιο, αντίθετα, έχει ορισθεί ως επίσημη ημέρα αργίας. Όσοι εργαζόμενοι δεν προσέλθουν στην εργασία τους (αδικαιολόγητα) δεν δικαιούνται το ημερομίσθιο της ημέρας αυτής το οποίο και θα αφαιρεθεί από τις αποδοχές τους.

Στην περίπτωση που οι ημερομίσθιοι που δεν εργαστούν, δεν δικαιούνται αμοιβή αφού δεν ορίζεται με διάταξη νόμου η πληρωμή του ημερομισθίου σε μη εξαιρέσιμες αργίες Οι αμειβόμενοι με μηνιαίο μισθό που δεν θα εργαστούν θα λάβουν το μισθό τους χωρίς προσαύξηση, ενώ αν εργαστούν δικαιούνται επί πλέον 1/25 του μισθού του. Προσαύξηση κατά 75% οφείλεται μόνο στις περιπτώσεις που υπάρχει σχετικός όρος για καταβολή του σε Σ.Σ.Ε. ή Δ.Α., καθορίζει δηλαδή την ημέρα αυτή ως υποχρεωτική αργία.

Αγίου Πνεύματος 2021: Έθιμα και παραδόσεις ανήμερα του Αγίου Πνεύματος

Στη Σίφνο αναβιώνεται ένα από τα ομορφότερα ελληνικά έθιμα. Ύστερα από παράδοση αρκετών χρόνων, το νησί αναβιώνει την επικοινωνία του δικτύου των αρχαίων πύργων-φρυκτωριών και ακροπόλεων της Σίφνου (6ου έως 3ου π.Χ. αι.), μέσω καπνού και κατόπτρων, των οποίων χρήση για αυτό τον σκοπό έγινε για πρώτη φορά πριν από 2.500 χρόνια.

Ταξιδεύοντας στην ιστορία, αξίζει να αναφέρουμε ότι οι πύργοι αυτοί, χτισμένοι σε στρατηγικά σημεία σε όλη την έκταση του νησιού, αποτελούσαν ένα δίκτυο με σύστημα ανταλλαγής σημάτων, αφού είχαν την δυνατότητα να λαμβάνουν και να στέλνουν μηνύματα μεταξύ τους καθώς και από και προς τις 4 αρχαίες ακροπόλεις του νησιού. Έως σήμερα έχουν καταγραφεί 75 αρχαίοι πύργοι-φρυκτωρίες και σε σχέση με το μέγεθος του νησιού, που είναι μόλις 74 τ.χλμ, πρέπει να αναφέρουμε ότι η αναλογία είναι εντυπωσιακή. svg%3E

Στη Λευκάδα, το νησί των ποιητών και των λογίων, κάθε χρονιά στην εορτή του Αγίου Πνεύματος διοργανώνεται ξεχωριστό πανηγύρι στο μοναστήρι της Φανερωμένης, που συγκεντρώνει πλήθος κόσμου από όλα τα μέρη της Ελλάδος.