Οικονομία

Εστίαση: Ανοίγει η πλατφόρμα για τις επιδοτήσεις

Εστίαση: Την Δευτέρα 10 Μαΐου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για επιδότηση των επιχειρήσεων της εστίασης για την αγορά πρώτων υλών για την επανεκκίνηση τους.

Την Δευτέρα 10 Μαΐου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για επιδότηση των επιχειρήσεων της εστίασης για την αγορά πρώτων υλών για την επανεκκίνηση τους. Το ύψος της ενίσχυσης των κλάδων αναμένεται να φθάσει 330 εκατομμύρια ευρώ .

Δικαίωμα ένταξης και χρηματοδότησης σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ θα έχουν οι επιχειρήσεις που :

  • παρουσιάζουν μείωση ετήσιου τζίρου 2020 σε σχέση με το 2019 μεγαλύτερο ή ίσο του 30%.
  • να είναι υπόχρεες σε υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ.
  • για τις επιχειρήσεις που συστάθηκαν εντός του 2019 για την πτώση του τζίρου υπολογίζεται ίσος αριθμός ημερών λειτουργίας.
  • επιχειρήσεις εστίασης που έκαναν έναρξη το 2019 αλλά δεν είχαν έσοδα μέσα στην χρονιά θα μπαίνουν αυτόματα στην δράση.
  • επιχειρήσεις που άνοιξαν το 2020 θα μπαίνουν αυτόματα στη δράση.

Οι αιτήσεις θα υποβληθούν μέσα από το Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στη διεύθυνση www.ependyseis.gr ενώ οι αιτήσεις θα γίνονται δεκτές μέχρι τις 31 Ιουλίου 2021 με τις πρώτες εκταμιεύσεις να αναμένονται , εφόσον η πλατφόρμα ανοίξει την ερχόμενη Δευτέρα, στα τέλη Μαΐου.

Να σημειωθεί ότι το ποσό της επιδότησης για κάθε επιχείρηση δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 70% του αθροίσματος των ποσών των Κωδικών 361, 363 και 364 των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ του 2021. Επίσης, δεν μπορεί να υπερβαίνει το 100% του αθροίσματος των ποσών που αναγράφονται στον Κωδικό 367 των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ του 2021. Τέλος, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αναλώσουν την επιχορήγηση μέχρι 31-12-2021. Ο έλεγχος θα γίνει με βάση τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ του 2021 και τα δηλωθέντα έξοδα.

Τι ισχύει για τους εργαζόμενους

Συνολικά για τον χώρο της εστίασης – εστιατόρια, καφέ, ίντερνετ καφέ, κυλικεία, αναψυκτήρια, καντίνες, catering (πλην φοιτητικών εστιατορίων) – προβλέπεται ότι είναι υποχρεωτική η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) για τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, οι οποίοι παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία.

Θα λειτουργήσουν μόνον οι επιχειρήσεις που διαθέτουν άδεια λειτουργίας για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, παρέχοντας υπηρεσίες εστίασης υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • Αποκλειστικά σε ανοικτό υπαίθριο χώρο.
  • Φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών.
  • Μη αναπαραγωγή μουσικής.