Ο κορωνοϊός έχει υποχωρήσει στη Βρετανία χάρη στο πετυχημένο πρόγραμμα εμβολιασμού με αποτέλεσμα να υπάρχει πίεση πάνω στην κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον να πάρει πίσω πιο γρήγορα όλα τα περιοριστικά μέτρα. Όσο προχωρούν οι εμβολιασμοί και η πανδημία δείχνει να τιθασεύεται τέτοια αιτήματα είναι φυσικό να υπάρχουν. Άλλωστε, ακόμα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε στα κράτη μέλη να χαλαρώσουν τους ισχύοντες περιορισμούς στα μη απαραίτητα ταξίδια εντός της ΕΕ. Η πανδημία, βέβαια, δεν έχει υποχωρήσει σε όλες τις χώρες, με την Ινδία να βρίσκεται σε τραγική κατάσταση, για παράδειγμα.
Πιο συγκεκριμένα σε σχέση με τη Βρετανία, βουλευτές και επιχειρηματίες της εστίασης ζητούν να λήξει το lockdown νωρίτερα αφού χθες καταγράφηκε μόλις ένας θάνατος εξαιτίας του κορωνοϊού στη χώρα.
Σύμφωνα, μάλιστα, με όσα γράφει η Daily Mail, ακόμα και ο καθηγητής Νιλ Φέργκιουσον, ο οποίος έχει θέση αντίστοιχη με αυτή του Σωτήρη Τσιόδρα και τον οποίο στη Βρετανία αποκαλούν «καθηγητή Lockdown», είναι αισιόδοξος για το μέλλον, καθώς προχωρά το πρόγραμμα εμβολιασμού και η απειλή του τρίτου κύματος μειώνεται.
Ο καθηγητής, του οποίου οι προβλέψεις για τους θανάτους οδήγησαν τη Βρετανία στο πρώτο της lockdown το 2020, ανέφερε σήμερα ότι οι ρυθμοί με τους οποίους προχωρά το εμβολιαστικό πρόγραμμα στη χώρα, δείχνουν ότι δεν θα χρειαστεί να επιβληθεί ξανά αντίστοιχο μέτρα. Τα όσα είπε σήμερα, λοιπόν, θα αποτελέσουν και το βασικό επιχείρημα όσων ζητούν από τον Μπόρις Τζόνσον να επισπεύσει την άρση των περιορισμών.
Βουλευτής των Τόρις, από την πλευρά του, τόνισε χθες: «Πρέπει να πιέσουμε την κυβέρνηση να επισπευθεί η άρση των περιορισμών. Μεγάλο μέρος της κανονικότητας μπορεί να επανέλθει. Η χώρα θα χάσει κι άλλο καλοκαίρι, αν οι περιορισμοί δεν αρθούν σύντομα».
Ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει προς το παρόν αρνηθεί οποιαδήποτε συζήτηση για πρόωρη άρση των περιορισμών, ενώ σύμφωνα με τον προγραμματισμό το επόμενο βήμα για την άρση των μέτρων θα έρθει σε περίπου δύο εβδομάδες, στις 17 Μαΐου.
Τότε αναμένεται να επιτραπεί να συγκεντρώνονται σε εξωτερικούς χώρους μεγάλα γκρουπ ατόμων, μικρά γκρουπ σε εσωτερικούς χώρους, η διασκέδαση σε εσωτερικούς χώρους, καθώς και τα διεθνή ταξίδια.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Φέργκιουσον, η εμβολιαστική εκστρατεία φαίνεται να πηγαίνει τόσο καλά, που μπορεί να κρατήσει τον ιό σε χαμηλά επίπεδα μέχρι και κατά τη διάρκεια του επόμενου φθινοπώρου και χειμώνα, όταν και οι ειδικοί φοβούνται για νέα έξαρση. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία θα είναι πολύ λιγότερες και ότι δεν υπάρχει περίπτωση το βρετανικό σύστημα υγείας να «βουλιάξει», όπως έγινε φέτος.