Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου, σύμφωνα με το οποίο κάνει έκκληση σε όλες τις κυβερνήσεις να υποστηρίξουν την ελευθερία, την ανεξαρτησία και την πολυφωνία των μέσων ενημέρωσης.
Σημειώνεται ότι πρόσφατα δύο Ισπανοί δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους όταν έπεσαν θύματα ένοπλης ενέδρας στη Μπουρκίνα Φάσο, ενώ την ίδια στιγμή οι δημοσιογράφοι και η ελευθερία του Τύπου δέχονται αλλεπάλληλα χτυπήματα, καθώς το 2020 καταγράφηκαν περίπου 400 δημοσιογράφοι που μπήκαν στη φυλακή.
Όπως επισημαίνει ο Γκουτέρες, οι κίνδυνοι είναι πολλοί για τους δημοσιογράφους και τους εργαζόμενους των ΜΜΕ, οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με λογοκρισία, βία, παρενοχλήσεις, προφυλακίσεις, ακόμα και θάνατο μόνο και μόνο επειδή κάνουν τη δουλειά τους.
Επιπλέον, τονίζει πως η επείγουσα έκκληση για ελευθερία του Tύπου και ελεύθερη πρόσβαση στην ενημέρωση είναι περισσότερο επίκαιρη από ποτέ. Η ελεύθερη και ανεξάρτητη δημοσιογραφία είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχος μας στην προσπάθεια να καταπολεμήσουμε την παραπληροφόρηση, σημειώνει και αποκρυσταλλώνοντας το μήνυμά του, προτρέπει «να επαναλάβουμε τις προσπάθειες για την προστασία της ελευθερίας του Τύπου, ώστε η πληροφόρηση να παραμείνει ένα σωτήριο δημόσιο αγαθό για όλους».
Φυσικά, η πανδημία του κορωνοϊού θέτει περισσότερες προκλήσεις στον τομέα της ενημέρωσης, σχετικά με την επιβεβαίωση και την πρόσβαση όλων σε πληροφορίες που είναι απαραίτητες για τη σωτηρία ζωών και την οικοδόμηση ισχυρών και ανθεκτικών κοινωνιών.
Ιδιαίτερα, ο ρόλος των δημοσιογράφων είναι κομβικός, καθώς όπως επισημαίνει και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ «μάς βοηθούν να πορευόμαστε σε έναν ταχέως μεταλλασσόμενο και συχνά υπερφορτωμένο τοπίο πληροφοριών, ενώ βρισκόμαστε αντιμέτωποι με επικίνδυνες ανακρίβειες και αναλήθειες».
Η πανδημία έχει, βέβαια, και οικονομικές επιπτώσεις: «Έχουν πλήξει πολλά μέσα ενημέρωσης, απειλώντας την ίδια την επιβίωσή τους. Καθώς οι προϋπολογισμοί περιορίζονται, το ίδιο συμβαίνει και με την πρόσβαση στην αξιόπιστη πληροφόρηση. Φήμες, ανακρίβειες και ακραίες διχαστικές γνώμες έρχονται να καλύψουν το κενό».