Ελλάδα

Αρκάς: Το επικό σκίτσο για την Ανάσταση

Αρκάς: Ένα χιουμοριστικό σκίτσο για την Ανάσταση πόσταρε στην επίσημη σελίδα του ο Αρκάς.

Ο Αρκάς μας έχει συνηθίσει να σχολιάζει την καθημερινότητα και τα όσα ζούμε με τον δικό του έξυπνο τρόπο, όπως τα σκίτσα για το τι θα φέρει το μέλλον και για την Πρωταπριλιά. Φυσικά δεν θα μπορούσε να μη συμβεί κάτι τέτοιο και για τις γιορτινές μέρες που περνάμε.

Αρκάς: Το σκίτσο για την Ανάσταση

Με χαρακτήρες από τους «Συνομίληκους» ο Αρκάς μας δίνει ένα διασκεδαστικό σκίτσο για την Ανάσταση. Εκεί όπου ακούγεται το Χριστός Ανέστη από την τηλεόραση έρχεται η καυστική απάντηση «αν είχε τη δική μου σύνταξη θα το ξανασκεφτόταν».

Αρκάς: Λίγα λόγα για τον γνωστό σκιτσογράφο

Ο Αρκάς είναι Έλληνας σκιτσογράφος και συγγραφέας. Ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1980 δημοσιεύοντας τη σειρά «Ο Κόκκορας» στο περιοδικό Βαβέλ και στη συνέχεια στο «Παρά Πέντε» και στο «Μικρό Παρά Πέντε». Το έργο του αποτελείται κυρίως από σειρές με συγκεκριμένο θέμα – πρωταγωνιστές που δημοσιεύονται σε περιοδικά και εφημερίδες και συγκεντρώνονται στη συνέχεια σε άλμπουμ. Από τα έργα του ο Ισοβίτης έχει γίνει σειρά με μαριονέτες για την ελληνική τηλεόραση από τον Μάνθο Σαντοριναίο.

Δουλειές του έχουν μεταφραστεί σε άλλες γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά, πορτογαλικά, πολωνικά, ρουμανικά, σέρβικα και βουλγάρικα), ενώ έχει γράψει και θεατρικά έργα. Όσο για το πραγματικό ονοματεπώνυμο του εν λόγω συγγραφέα, μας είναι άγνωστο, καθώς ο ίδιος δεν το έχει αποκαλύψει, ενώ τα ονόματα Αντώνης Ευδαίμων και Γεράσιμος Σπανοδημήτρης που έχει χρησιμοποιήσει σε έργα του, θεωρούνται ως ψευδώνυμα. Επίσης, έχει προταθεί το όνομα Άρης Καστρινός (από όπου υποτιθέμενα προέρχεται και το ΑΡ-ΚΑΣ).

Δύο βιβλία του Πέτρου Μαρτινίδη αναφέρονται σε έργα του Αρκά, ένα από τα οποία έχει εικονογραφηθεί με strips από τη δουλειά του. Κατά καιρούς ασκήθηκε κριτική στο έργο του, κυρίως (αλλά όχι αποκλειστικά) από τον πολιτικό χώρο. Οι επικρίσεις αφορούν κυρίως ορισμένα σκίτσα του που κατηγορήθηκαν ότι είναι «φοβικά». Μάλιστα, τον Ιούλιο του 2019 η σελίδα του στο Facebook, σύμφωνα με τον ίδιο, απενεργοποιήθηκε για διάστημα μίας εβδομάδας λόγω συνεχών αναφορών από χρήστες που κατηγόρησαν τις αναρτήσεις του.