Μειώθηκε η συνολική φορολογική επιβάρυνση των μισθών στην Ελλάδα το 2020 σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον ΟΟΣΑ.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση, για τους άγαμους μισθωτούς χωρίς παιδιά με μέσο εισόδημα η επιβάρυνση μειώθηκε κατά 0,80 ποσοστιαίες μονάδες στο 40,1% του κόστους εργασίας, ενώ στις χώρες του ΟΟΣΑ μειώθηκε 0,39 ποσοστιαίες μονάδες (π.μ.) στο 34,6%.
Η μείωση της επιβάρυνσης στην Ελλάδα προέκυψε τόσο από τη μείωση της φορολογίας εισοδήματος όσο και από τη μείωση των εισφορών των εργαζομένων και των εργοδοτών. Ειδικότερα, η επιβάρυνση από τη φορολογία εισοδήματος μειώθηκε κατά 0,32 π.μ., από τη μείωση των εισφορών των εργαζομένων κατά 0,24 π.μ. και από τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 0,25 π.μ.
Η κυβέρνηση υιοθέτησε σημαντικές μεταρρυθμίσεις
Σε έκθεσή του ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) ανέφερε προ ημερών πως η ελληνική κυβέρνηση υιοθέτησε σημαντικές μεταρρυθμίσεις σε πολλούς τομείς.
Ο Οργανισμός σημειώνει πως «Η κρίση της COVID-19 οδήγησε την Ελλάδα να ενισχύσει τη δυναμικότητα όλων των τομέων του συστήματος υγείας, στο οποίο είχαν γίνει λίγες επενδύσεις την περασμένη δεκαετία. Η κυβέρνηση μεταρρυθμίζει το πλαίσιο δημόσιων προμηθειών και τον σχεδιασμό και υλοποίηση των δημόσιων επενδύσεων», σημειώνει ο Οργανισμός.
Τι πρέπει να ενισχυθεί λόγω πανδημίας
Η κρίση του κορονοϊού εντείνει τον επείγοντα χαρακτήρα της ανάγκης να αντιμετωπισθεί η μακροχρόνια πρόκληση αναφορικά με την ενίσχυση των επενδύσεων και της παραγωγικότητας για τη διαφοροποίηση της οικονομίας και τη βελτίωση των θέσεων εργασίας. «Παρά τη σταθερή πρόοδο στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, όπως την ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης, η γραφειοκρατία, χαμηλής ποιότητας ρυθμίσεις και ένα αργό σύστημα απονομής δικαιοσύνης επιδρούν αρνητικά στο επιχειρηματικό περιβάλλον. Σε συνδυασμό με σημαντικά κενά στις δεξιότητες του εργατικού δυναμικού, οι παραπάνω παράγοντες περιορίζουν την ανάπτυξη των επιχειρήσεων και αποθαρρύνουν την καινοτομία και τις επενδύσεις, οι οποίες θα είναι αναγκαίες για την ανάκαμψη από την πανδημία και τη βιώσιμη ανάπτυξη, αναφέρει η έκθεση.
- Για τις δημόσιες επενδύσεις
- Για τις δημόσιες επενδύσεις, ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι τα τελευταία χρόνια ήταν χαμηλότερες από ότι είχε προϋπολογισθεί, ενώ προσθέτει ότι πρέπει να βελτιωθεί η ποιότητα και η ταχύτητα υλοποίησης των δημοσίων επενδύσεων, ώστε η Ελλάδα να αξιοποιήσει όσο το δυνατόν καλύτερα του Ταμείου Ανάπτυξης και να διπλασιάσει τις επενδύσεις, όπως σχεδιάζεται.