Pagenews.gr Opinion Leader. Παραγωγή pagenews.gr Opinion Leader. Παραγωγή pagenews.gr
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
Γιάννης Μπασιάς
Πρώην Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), Διδάκτωρ Γεωλογίας

Γιάννης Μπασιάς στο pagenews.gr: Εγκαταλείπει η Ελλάδα τα κοιτάσματα; Όλη η αλήθεια. Ο ρόλος της ΕΕ

Γιάννης Μπασιάς στο pagenews.gr: Ο πρώην Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) και Διδάκτωρ Γεωλογίας απάντησε στο αν η Ελλάδα εγκαταλείπει τους υδρογονάνθρακες και αν θα μείνουν αναξιοποίητα τα κοιτάσματα.

Ο Γιάννης Μπασιάς μίλησε στο pagenews.gr και στην εκπομπή Point Zero με τον Λάμπρο Καλαρρύτη, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις ανακαλύψεις της τελευταίας δεκαετίας κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο που απασχολεί χώρες όπως το Ισραήλ, η Κύπρος και η Αίγυπτος.

Ο πρώην Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), Διδάκτωρ Γεωλογίας και εμπειρογνώμων στον τομέα των υδρογονανθράκων μίλησε για τις κινήσεις που σημειώνονται τόσο από μεριάς της χώρας μας όσο και από μεριάς των ανωτέρω, τονίζοντας πως παρατηρούνται έντονες καθυστερήσεις στην Ελλάδα. Επιπροσθέτως,  ο κος Μπασιάς απάντησε στο αν η χώρα μας εγκαταλείπει τους υδρογονάνθρακες και αν θα μείνουν αναξιοποίητα τα κοιτάσματα.

Για το ποιες είναι οι προοπτικές για τον εντοπισμό κοιτασμάτων:

Οι προοπτικές είναι πάρα πολύ θετικές και ενθαρρυντικές. Είναι πάνω από δεκαετία που η συνεχής έρευνα έχει δώσει αποτελέσματα και είμαστε σίγουροι ότι οι ομοιότητες με γεωλογικές δομές της Κύπρου, της Αιγύπτου και του Ισραήλ είναι τόσο μεγάλες που δεν υπάρχει αμφιβολία αν προσδιορίσουμε ακριβείς θέσεις γεωτρήσεων, θα δώσουμε αποτελέσματα. Και θα υπάρχουν εκπλήξεις.

Για το ότι η Ελλάδα αργεί να αναλάβει δράση:

Είναι η ελληνική ιδιαιτερότητα. Υπάρχει μεγάλη εξάρτηση από τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το σχέδιο που έχουν, στοχεύει στο να αναζωογονήσει την οικονομία σε όλη την Ευρώπη και ιδιαίτερα στη Βόρεια η οποία εισάγει και τεχνολογία, εισάγει και μηχανήματα, εισάγει και ιδέες, εισάγει και προσανατολισμούς στη Νότια Ευρώπη.

Για την απολιγνητοποίηση της χώρας και πώς θα καλυφθεί το ενεργειακό έλλειμμα που θα προκύψει:

Δημιουργείται η εντύπωση πως υπάρχει μια αίσθηση αυτοτιμωρίας, ότι δεν θες να συνεχίσεις να παράγεις ηλεκτρική ενέργεια από τον λιγνίτη γιατί μολύνει αλλά δεν είναι ανάγκη να γίνει τόσο γρήγορα.

Για τις ανανεώσιμες πηγές και το αν μπορούν να καλύψουν μια αναπτυγμένη χώρα:

Να καλύψουν τι; Πάνω από 18% με 20% δεν πρόκειται να δώσουν για την επόμενη δεκαετία για την ηλεκτροκίνηση γιατί τα πράματα είναι δύσκολα με την έννοια της αποθήκευσης της ηλεκτρικής ενέργειας που είναι ένα πρόβλημα. Η παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας από τις ανανεώσιμες πηγές προς το παρόν, πάει καλά γιατί «πέφτει πολύ χρήμα». Όποιος στήνει φωτοβολταϊκό και ανεμογεννήτρια, παίρνει επιδότηση. Όποιος ασχολείται με πετρέλαια, τα «βάζει από την τσέπη του».

Για το ότι υπάρχουν στη χώρα μας στόχοι κοιτασμάτων ανάλογοι του αιγυπτιακού Zohr:

Δεν έχουμε κοιτάσματα μέχρι να αποδειχθούν.  Η ημέρα της κρίσης είναι η ημέρα της γεώτρησης. Σίγουρα είχαμε 12 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια με μια μείωση τρομερή των δυνατοτήτων. Με πολύ χαμηλή, στριμωγμένη εκτίμηση. Βέβαια, η έρευνα υδρογονανθράκων είναι κόστος. Και το ενδεχόμενο να υπάρχουν κοιτάσματα ανάλογα του αιγυπτιακού Zohr είναι σημαντικό κίνητρο.

Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Δείτε την πολιτική μας κάνοντας κλικ εδώ.
Αποδέχομαι