O Αθανάσιος Εξαδάκτυλος μίλησε για την επιδημιολογική εικόνα και αναφέρθηκε και στην απαγόρευση της μουσικής που αποφασίστηκε. Ακόμη, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου έχει αναφέρει ότι θα υπάρξει διασπορά του ιού κατά τις ημέρες του Πάσχα. Επίσης σχετικά με το ακαταδίωκτο της επιτροπής των ειδικών ανέφερε ότι είναι αναγκαία η ρύθμιση του.
Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΚΑΙ, έθεσε ως ορόσημο για περαιτέρω αλλαγές στην εστίαση αποτελεί η 15η Μαΐου. «Εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά, μπορεί να είναι η 15η Μαΐου, οπότε ανοίγει ο τουρισμός, το ορόσημο και για τις αλλαγές στην εστίαση», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Εξαδάκτυλος: “Η πανδημία παρουσιάζει ελαφρά αλλά και εύθραυστη βελτίωση”
Και σημείωσε δε ότι όλα τα μετρά αξιολογούνται διαρκώς ανάλογα με το πώς εξελίσσεται η πανδημία, η οποία παρουσιάζει μία ελαφρά άλλα εύθραυστη βελτίωση, ενώ προσέθεσε πως «δε θέλουμε να κάνουμε βήμα πίσω, μόνο μπροστά».
Μάλιστα, τόνισε ότι στην εστίαση κάποια στιγμή τα μετρά παύουν, από τη στιγμή που κατεβάζουμε τη μάσκα, για αυτό θεωρείται μία από τις πιο επικίνδυνες δραστηριότητες.
Εξαδάκτυλος: “Πολύ μακρινό το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown”
Ερωτηθείς για τους λόγους που οι ειδικοί εισηγήθηκαν τα μαγαζιά της εστίασης να μην παίζουν μουσική, ο κ. Εξαδάκτυλος επεσήμανε ότι «ο ήχος δεν βλάπτει, αλλά όταν υπάρχει ήχος αναγκαζόμαστε να μιλάμε πιο δυνατά, τα σταγονίδια που ενδεχομένως περιέχουν τον ιό εκπέμπονται με μεγαλύτερη ένταση».
Τέλος, σχετικά με το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown το φθινόπωρο, ανέφερε ότι φαίνεται πολύ μακρινό ενδεχόμενο, καθώς μέχρι τότε θα είναι εμβολιασμένο ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού.
Εξαδάκτυλος: Για την ινδική μετάλλαξη του κορωνοϊού
Σχετικά με την ινδική μετάλλαξη υπογράμμισε πως είναι μια μετάλλαξη που δεν γνωρίζουμε τόσα όσα για τις προηγούμενες και ότι η μεταδοτικότητα της δεν φαίνεται τόσο δυνατή. «Δύσκολα να εκτοπίσει την βρετανική στην χώρα μας και αν έχει αυστηρή επιτήρηση μπορεί να έχει την τύχη της νοτιοαφρικανικής που ουδέποτε έφτασε να αποτελεί πρόβλημα στην Ελλάδα».
Επεσήμανε πως έχουμε δρόμο μπροστά μας και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί μέχρι να εμβολιαστεί περίπου το 70% του πληθυσμού και με την 2η δόση εμβολίου δηλαδή να αποκτηθεί πλήρως ανοσία και να περάσουμε σε ένα πιο φυσιολογικό τρόπο ζωής. Παράλληλα, δήλωσε πως το πότε αυτό θα επιτευχθεί εξαρτάται από το πόσα εμβόλια θα έχουμε διαθέσιμα και πόσο θα επεκτείνεται το εμβολιαστικό σύστημα.