Η Βραζιλία αποφάσισε να μη δώσει το πράσινο φως για την εισαγωγή του ρωσικού εμβολίου Sputnik V στην εμβολιαστική της εκστρατεία και οι υποψίες του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στρέφονται προς τις ΗΠΑ, αφήνοντας αιχμές ότι ασκεί πιέσεις σε άλλες χώρες.
Νωρίτερα, η υγειονομική αρχή της Βραζιλίας Anvisa είχε απορρίψει το εμβόλιο Sputnik V, καθώς είχε εντοπιστεί η ουσία του αδενοϊού στο εμβόλιο, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερα προβλήματα. Με τη σειρά του το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF), το οποίο φροντίζει για τη διανομή του εμβολίου Sputnik V στο εξωτερικό, απέρριψε τα σχόλια της Anvisa, λέγοντας ότι η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα του εμβολίου είχαν αξιολογηθεί από ρυθμιστικές αρχές σε 61 χώρες που το ενέκριναν για χρήση.
Μετά από τη δήλωση του RDIF, ο Σεργκέι Λαβρόφ ανέφερε ότι η Ουάσινγκτον ασκεί πιέσεις σε διάφορες χώρες εις βάρος της Ρωσίας και της Κίνας.
«Αυτό δεν με εκπλήσσει. Οι Αμερικανοί δεν ντρέπονται για αυτή τους την προσπάθεια. Δεν το κρύβουν. Στην προηγούμενη διοίκηση, ο [τότε υπουργός Εξωτερικών] ο Μάικ Πομπέο ταξίδεψε σε όλη την Αφρική και καλούσε δημόσια τους ομολόγους του σε συνεντεύξεις Τύπου να μη συνεργαστούν και να μην κάνουν εμπόριο με τη Ρωσία και την Κίνα, καθώς Μόσχα και Πεκίνο επιδιώκουν εγωιστικούς στόχους. Eμείς, οι Αμερικανοί, [λένε] συνεργαζόμαστε μαζί σας αποκλειστικά προς όφελος των λαών σας», είπε ο Λαβρόφ.
«Και εφόσον οι Αμερικανοί έχουν παραδεχτεί [στο παρελθόν] ότι βρίσκονται πίσω από την υπόθεση, αυτό σημαίνει ότι παραμένουν στη λογική του ότι μπορούν να κάνουν οτιδήποτε και δεν αποφεύγουν ακόμα και να υπαγορεύουν κάτι δημοσίως», συνέχισε.
Κορωνοϊός: Η επιδημιολογική εικόνα της Βραζιλίας
Το πρόγραμμα εμβολιασμού της Βραζιλίας έχει πληγεί από καθυστερήσεις, με τη χώρα να θεωρείται μία από τις περισσότερο θανατηφόρες όσον αφορά τον κορωνοϊό φέτος και το εθνικό σύστημα υγείας βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης.
Μέχρι στιγμής, 27,3 εκατομμύρια άνθρωποι στη Βραζιλία, που αντιστοιχούν στο 13% του πληθυσμού, έχουν λάβει μια πρώτη δόση εμβολιασμού, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας.
Η Βραζιλία έχει καταγράψει 14,4 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού και σχεδόν 400.000 θανάτους από την έναρξη της πανδημίας πριν από ένα χρόνο, πολλά από αυτά τους τελευταίους μήνες.