Ο κορωνοϊός συνεχίζει να δηλώνει “παρών” στη χώρα, με τα κρούσματα να παραμένουν υψηλά. Κατά τη χθεσινή ενημέρωση ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ενημέρωσε για το πως διαμορφώνεται ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας.
Ξάνθη και Ίασμος στο “βαθύ κόκκινο”
Ειδικότερα μετά και τη συνεδρίαση της Επιτροπής των ειδικών, κατά την οποία εξετάστηκαν και αξιολογήθηκαν τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα, οι λοιμωξιολογόγοι κατέληξαν ομόφωνα ότι στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, στο «βαθύ κόκκινο», ανεβαίνουν και εντάσσονται ο Δήμος Ξάνθης, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί σε 157 από 116 που ήταν στις 17 Απριλίου, άρα υπάρχει μία αύξηση της τάξης του 35,34%, καθώς και ο Δήμος Ιάσμου της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί στα 24 από 3 που ήταν στις 17 Απριλίου, δηλαδή έχουν σχεδόν οκταπλασιαστεί.
Επιπλέον, στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου «κόκκινο», από το επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου «βαθύ κόκκινο», κατεβαίνουν και εντάσσονται με ομόφωνη γνώμη της Επιτροπής οι ακόλουθες περιοχές.
- Η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου όπου αυτή τη στιγμή υπάρχουν 43 ενεργά κρούσματα, όταν στο μέγιστο της επιδημιολογικής καμπύλης είχε 112. Έχουμε μείωση 61,61%.
- Η Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας που έχει 134 ενεργά κρούσματα, όταν στο μέγιστο της επιδημιολογικής καμπύλης είχε 224. Είχαμε μείωση 40,18%.
Επίπεδο επίσης κατεβαίνει και εντάσσεται στο «κόκκινο» από το «βαθύ κόκκινο» η Περιφερειακή Ενότητα Κω, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν μειωθεί σε 51 από 115 που ήταν στο μέγιστο της επιδημιολογικής καμπύλης, πετυχαίνοντας μείωση 55,65%. Από το «βαθύ κόκκινο» επίσης κατεβαίνει και ο Δήμος Πύδνας- Κολινδρού της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας που έχει πλέον 24 ενεργά κρούσματα, όταν στο μέγιστο της επιδημιολογικής καμπύλης είχε 44, έχοντας μείωση 47,73%.
Επίπεδο κατεβαίνει και εντάσσεται στο «κόκκινο» και ο Δήμος Γρεβενών που πλέον έχει 39 ενεργά κρούσματα, όταν στο μέγιστο της επιδημιολογικής καμπύλης είχε 104, έχουμε μία μείωση της τάξης του 62,5%, καθώς και ο Δήμος Καρδίτσας που έχει 112 ενεργά κρούσματα. Στο μέγιστο της επιδημιολογικής καμπύλης, θυμίζουμε, ότι είχε 276. Έχουμε μείωση 59,42%.
Ακόμη, από το επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου κατεβαίνει και εντάσσεται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου, από το «βαθύ κόκκινο» στο «κόκκινο», ο Δήμος Σπετσών της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων της Περιφέρειας Αττικής, καθώς και ο Δήμος Κύθνου της Περιφερειακής Ενότητας Κέας-Κύθνου, στους οποίους τα ενεργά κρούσματα έχουν σχεδόν μηδενιστεί.
Μείωση του ιικού φορτίου σε Αττική και Κοζάνη
Αξίζει να σημειωθεί ότι τις τελευταίες 7 ημέρες παρατηρείται μείωση του ιικού φορτίου σε 46 από τις συνολικές 74 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, μεταξύ των οποίων και η Περιφέρεια Αττικής, καθώς και οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Κοζάνης και Αχαΐας. Παράλληλα, 9 Περιφερειακές Ενότητες παραμένουν σταθερές, ενώ 19 παρουσιάζουν αύξηση πλέον του 5%, ήτοι οι περιοχές αυτές που χρειάζεται ιδιαίτερη ακόμη προσοχή. Είναι οι Περιφερειακές Ενότητες Μήλου, Φλώρινας, Λέσβου, Πάρου, Θήρας, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Άρτας, Καλύμνου, Ημαθίας, Φθιώτιδας, Κεφαλληνίας, Εύβοιας, Ξάνθης, Πρέβεζας, Χανίων, Ρεθύμνου, Δράμας και Τρικάλων.
“Ειδικά σε αυτές τις περιοχές, απευθύνουμε ισχυρότατη σύσταση για απαρέγκλιτη συνέχιση της τήρησης των μέτρων. Βλέπουμε ότι στο σύνολο της επικράτειας, πάντως, η επιδημιολογική εικόνα, όπως είπαν και οι Επιδημιολόγοι μας, βελτιώνεται σταδιακά” σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς.