Ελλάδα

ΕΦΕΤ για Πάσχα: Τι πρέπει να προσέχουμε στα ψώνια μας

ΕΦΕΤ για Πάσχα: Μπορεί να μην κάνουμε Πάσχα στο χωριό, όμως, οι πασχαλινές αγορές θα γίνουν. Οι συμβουλές για το τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές.

Ο ΕΦΕΤ, όπως κάθε χρόνο, προειδοποιεί τους καταναλωτές για το τι χρειάζεται να προσέχουν στις πασχαλινές αγορές τους. Μπορεί να μην πάμε ούτε φέτος σε χωριά για το Πάσχα λόγω του κορωνοϊού, όμως, οι αγορές των παραδοσιακών προϊόντων θα γίνουν.

Τις ημέρες του Πάσχα αγοράζουμε παραδοσιακά κάποια συγκεκριμένα είδη τροφίμων για να ετοιμάσουμε το εορταστικό τραπέζι, όπως κρέας, τυριά, αυγά, ενώ η σοκολάτα έχει τον κύριο λόγο στις προτιμήσεις των γλυκών με τη μορφή των κλασικών σοκολατένιων αυγών.

Ο ΕΦΕΤ δίνει μερικές βασικές χρήσιμες συμβουλές για την επιλογή αυτών των τροφίμων με ασφάλεια και τον ορθό χειρισμό τους στο σπίτι μας. Όταν αγοράζουμε τα τρόφιμα που θέλουμε, προμηθευόμαστε αρχικά τα λιγότερο ευαλλοίωτα και στο τέλος αγοράζουμε τα πιο ευαλλοίωτα και πάντα φροντίζουμε να τα τοποθετήσουμε στο ψυγείο το συντομότερο δυνατό.

Το οικιακό μας ψυγείο θα πρέπει να λειτουργεί σωστά δηλαδή η θερμοκρασία συντήρησης να κυμαίνεται από +1°C έως +4°C, ενώ η θερμοκρασία κατάψυξης να είναι μικρότερη ή το πολύ ίση με -18°C. Η προμήθεια των τροφίμων πρέπει να γίνεται από επίσημα και ελεγχόμενα σημεία της αγοράς.

ΕΦΕΤ για πασχαλινές αγορές: Τι πρέπει να προσέχουμε

Όταν αγοράζουμε κρέας, αυτό πρέπει να είναι τοποθετημένο μέσα σε ψυγεία ή σε ψυχόμενες προθήκες που τηρούν ορθά τις θερμοκρασίες ψύξης.

Να δίνουμε προσοχή στις συνθήκες υγιεινής του προσωπικού και στην καθαριότητα του εξοπλισμού και του χώρου του καταστήματος που επιλέγουμε για την αγορά τροφίμων.

Γενικά, όταν αγοράζουμε τα τρόφιμα για το πασχαλινό τραπέζι, εξετάζουμε προσεκτικά την επισήμανση των προϊόντων και τις ενδεικτικές πινακίδες πώλησης. Συγκεκριμένα, όταν αγοράζουμε αμνοερίφια, σπλάχνα και κρέας πρέπει να προσέχουμε:

Τα αμνοερίφια εγχώριας παραγωγής (ζώα που εκτράφηκαν στην Ελλάδα ή σε χώρες Ε.Ε. και έχουν σφαγεί στη χώρα μας), η σφραγίδα καταλληλότητας που αναζητούμε, είναι χρώματος «λαμπρού κυανού»(χρωστική Ε 133), δηλ. «τυρκουάζ» και ωοειδούς σχήματος (σχήμα αυγού), στο κέντρο της οποίας αναγράφεται ο αριθμός έγκρισης του σφαγείου που εσφάγησαν και περιφερειακά τα αρχικά GR και τα διακριτικά της Ε.Ε.

Σφάγια αμνοεριφίων που έχουν σφαγεί σε άλλες χώρες της Ε.Ε. και διακινούνται προς τη χώρα μας, πρέπει να φέρουν την παραπάνω ωοειδή σφραγίδα, χρώματος επιλογής του κάθε Κράτους Μέλους της Ε.Ε. και τα χαρακτηριστικά στοιχεία (αριθμός έγκρισης σφαγείου, χώρας και διακριτικών της Ε.Ε.) τα οποία εφαρμόζονται στη χώρα σφαγής τους.

Τέλος τα σφάγια αμνοεριφίων που έχουν σφαγεί σε τρίτες χώρες και εισάγονται στη χώρα μας, πρέπει να φέρουν σφραγίδα καταλληλότητας χρώματος καστανού.

Σε κάθε σφάγιο, πρέπει υποχρεωτικά να υπάρχουν σφραγίδες και στα δύο ημιμόριά του.

Όταν αγοράζουμε σπλάχνα, παρατηρούμε να μην υπάρχουν οζίδια ή/και κύστεις, ούτε να φαίνονται μεταβολές στο χρώμα και φυσικά να μην είναι εκτεθειμένα στο περιβάλλον.

Όταν επιλέγουμε κατεψυγμένα κρέατα, πρέπει να εξετάζουμε την ημερομηνία κατάψυξης και την ημερομηνία λήξης του προϊόντος.

Όταν αγοράζουμε αυγά:

Εξετάζουμε τις προβλεπόμενες ενδείξεις στη συσκευασία, όπως την κατηγορία ποιότητας, βάρους και την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας. Για την καλή συντήρηση διατηρούμε τα αυγά σε δροσερό χώρο.

Για τη βαφή των αυγών:

Βάφουμε μόνο τα αυγά που δεν έχουν σπάσει κατά το βρασμό. Ακολουθούμε προσεκτικά τις οδηγίες που αναγράφονται στις συσκευασίες βαφής αυγών.

Όταν αγοράζουμε σοκολατένια αυγά για παιδιά:

Επιλέγουμε σημεία πώλησης τροφίμων, όπου ισχύουν οι γενικοί κανόνες υγιεινής κατά τη συντήρηση, την έκθεση και τη διάθεση από σταθερά και επώνυμα σημεία πώλησης τροφίμων.

Επειδή στα σοκολατένια αυγά περιέχονται παιχνίδια μικρών διαστάσεων, προσέχουμε να μην τα δίνουμε σε παιδιά μικρής ηλικίας που μπορεί να πνιγούν. Προσέχουμε την υποχρεωτική αναγραφή της σύνθεσης (π.χ. «σοκολάτα γάλακτος», «σοκολάτα υγείας») και την ημερομηνία ανάλωσης.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με ορθές πρακτικές κατά το χειρισμό τροφίμων στο σπίτι μπορείτε να βρείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.efet.gr/files/egxeiridio.pdf

Ως καταναλωτές πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στις αγορές μας και αν διαπιστώσουμε στην αγορά υποβαθμισμένα, ακατάλληλα, αλλοιωμένα τρόφιμα ή αντιμετωπίσουμε φαινόμενα εξαπάτησης ή παραπλάνησής μας, υπάρχει ο πενταψήφιος τηλεφωνικός αριθμός 11717 για τις καταγγελίες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο