Κύριε Σενετάκη πως κρίνετε τη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού από τη ΝΔ; Τι έχετε να πείτε για τη στάση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης καθόλη τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης;
Δυστυχώς, η στάση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δεν αντέχει σε σοβαρή κριτική. Την μια μας έλεγαν ότι εμβόλιο δεν υπάρχει και το εμβόλιο βρέθηκε. Την άλλη κατηγορούσαν την Κυβέρνηση ότι δεν τα προμηθεύτηκε και αποδείχτηκε ότι το Κράτος οργάνωσε με πρωτοφανή αποτελεσματικότητα μια κολοσσιαία επιχείρηση επιχείρηση εμβολιασμών. Την μια μας έλεγαν να δώσουμε μπροστά όλα τα λεφτά γιατί προφανώς η πανδημία θα τελείωνε γρήγορα και αποδείχτηκε ότι η πανδημία είχε διάρκεια και αν τους είχαμε ακούσει τότε, τώρα δεν θα υπήρχε τίποτα για να ενισχύσουμε εργαζόμενους και επιχειρήσεις. Την άλλη μας έλεγαν να ανοίξουμε τον τουρισμό και μετά μας κατηγορούσαν που τον ανοίξαμε και υποστήκαμε το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Προ καιρού φώναζαν να ανοίξει η εστίαση και τώρα μας κατηγορούν που την ανοίγουμε. Δεν βγάζει άκρη κανείς με αυτά που λέει η Αξιωματική Αντιπολίτευση. Είναι μια στάση “γιο γιο” και ως τέτοια πρέπει να την βλέπουμε.
Ωστόσο, εκτός από το ιλαρό της περίπτωσης, υπάρχει και το επικίνδυνο. Η Αξιωματική Αντιπολίτευση ψαρεύει στα θολά νερά της ανυπακοής στα περιοριστικά μέτρα και των αρνητών του εμβολίου, γεγονός που υπονομεύει τη συλλογική προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας θέτοντας ανεύθυνα και αλόγιστα σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Οι νοήμονες πολίτες γνωρίζουν και αποδεικνύεται συνεχώς ότι αν όλοι είχαν σεβαστεί τους εύλογους περιορισμούς, αν δεν είχε υπάρξει η έξαρση των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας δια οποιαδήποτε αφορμή και λόγο, δεν θα είχαμε υπερμετάδοση του ιού και τώρα θα κάναμε Πάσχα όπως κάναμε πάντα…
…και για τη διαχείριση της πανδημίας από την Κυβέρνηση…
Η κυβέρνηση κλήθηκε να αντιμετωπίσει μια πρωτοφανή κατάσταση. Το δε Κράτος, με τις γνωστές οργανωτικές και άλλες αδυναμίες του, έπρεπε να ανταποκριθεί σε πολυεπίπεδες προκλήσεις. Θεωρώ ότι με την Συμμαχία Ευθύνης Κράτους – Πολιτών τα πήγαμε απρόβλεπτα καλά. Και δεν το λέω εγώ μόνο, το λένε τα δεδομένα με τα οποία συγκρινόμαστε με άλλες χώρες.
Ένας από τους κλάδους που επλήγη λόγω κορωνοϊού είναι και η εστίαση. Θεωρείτε ότι πρέπει να υπάρξουν επιπρόσθετα μέτρα στήριξης και τη μετακορωνοϊό εποχή;
Η Συμμαχία Ευθύνης, Κράτους Πολιτών που κράτησε όρθια την χώρα τον καιρό της πανδημίας, πρέπει να διατηρηθεί και μετά την επιστροφή στην κανονικότητα που δεν αργεί. Η εστίαση έχει στηριχθεί αποφασιστικά και θα συνεχίσει να στηρίζεται όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα, κάτι που αναγνωρίζεται από την πλειονότητα των επιχειρηματιών του κλάδου της εστίασης παρότι για ευνόητους λόγους δεν ομολογείται δημοσίως.
Ωστόσο, στην μετά-κορωνοϊό εποχή δεν θα χρειαστούμε απλά μέτρα στήριξης. Χρειαζόμαστε επιπλέον ένα ευρύ σχέδιο μεταρρυθμίσεων, ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο μια διαφορετική κουλτούρα διαχείρισης των δημόσιων πραγμάτων. Θεωρώ ότι το Ελλάδα 2.0, το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Αυθεντικότητας είναι το νέο λογισμικό που όχι μόνο μπορεί να φέρει ανάπτυξη αλλά και να διατηρηθεί. Διότι αυτό είναι το ζητούμενο. Αλλά όπως ξέρετε, πέρα από το λογισμικό, υπάρχει και ο χρήστης…
Βρισκόμαστε λίγο πριν την έναρξη της τουριστικής σεζόν. Ποιες είναι οι προσδοκίες της κυβέρνησης για τη φετινή χρονιά;
Όπως γνωρίζετε ήδη ο τουρισμός ανοίγει στις 15 Μαΐου συντεταγμένα. Και μόνο εκ τούτου, οι προσδοκίες μας είναι σαφώς μεγαλύτερες από πέρσι που ο Τουρισμός άνοιξε τον Ιούλιο. Το είχα πει εγκαίρως προ καιρού. Η φετινή χρονιά στον Τουρισμό δεν θα πάει χαμένη. Όλο αυτό το διάστημα η Κυβέρνηση δούλεψε αθόρυβα, μεθοδικά, συστηματικά για να μη χαθεί άλλη μια χρονιά. Το αποτέλεσμα αυτής της δουλειάς θα το δείτε στην πράξη. Θα έλεγα μόνο στους πολίτες γενικότερα και σε όσους εμπλέκονται στον τουριστικό κλάδο ειδικότερα να έχουν εμπιστοσύνη στους χειρισμούς της κυβέρνησης. Να ακολουθούν τις υποδείξεις των ειδικών και όλα θα πάνε καλά.
Κύριε Σενετάκη πως εξελίσσονται τα έργα στον ΒΟΑΚ; Είστε ικανοποιημένος από την εξέλιξή τους;
Ο ΒΟΑΚ είναι μια ιστορία που δεν περιποιεί τιμή στο πολιτικό προσωπικό του νησιού. Έχουν γίνει πολλά στον τόπο μας όλα αυτά τα χρόνια, πολλά έχουν αλλάξει, σχεδόν τα πάντα, μόνο αυτός ο δρόμος καρμανιόλα μένει απαράλλαχτος. Κάτι σαν στίγμα… Αυτό το στίγμα θα το αποτινάξουμε τώρα. Θα το βγάλουμε από πάνω μας. Θεωρώ ότι η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου που θα αλλάξει τη φυσιογνωμία της Κρήτης έχει μπει πλέον στο δρόμο του… Προεκλογικά είχαμε μιλήσει για την απραξία της προηγούμενης κυβέρνησης και τις καθυστερήσεις που αυτή θα προκαλούσε. Είχαμε δώσει χρονοδιάγραμμα διετίας για τη δημοπράτηση του έργου. Δυστυχώς, η πανδημία άλλαξε κάπως τον αρχικό προγραμματισμό, πιέζοντας όμως τις διαδικασίας που απαιτούνται θεωρώ ότι πολύ σύντομα θα είμαστε έτοιμοι για δημοπράτηση του έργου.