Κόσμος

Εμβόλιο Moderna: Στις 30 Απριλίου θα αξιολογηθεί για επείγουσα χρήση

Εμβόλιο Moderna: Μέχρι στιγμής την έγκριση του ΠΟΥ έχουν λάβει τα εμβόλια της Pfizer, της AstraZeneca και της Johnson & Johnson.

Τις επόμενες ημέρες και συγκεκριμένα στις 30 Απριλίου θα αξιολογηθεί το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού της Moderna, για πιθανή καταχώρισή του για επείγουσα χρήση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Την είδηση έκανε γνωστή σήμερα στο Reuters εκπρόσωπος του οργανισμού. Θυμίζουμε ότι η αμερικανική φαρμακευτική εταιρία έχει ανακοινώσει ότι το εμβόλιο που παρασκεύασε προσφέρει ισχυρή προστασία κατά της νόσου έξι μήνες μετά τη λήψη της δεύτερης δόσης, με αποτελεσματικότητα άνω του 90% έναντι όλων των κρουσμάτων.

«Θα συζητήσουμε για το εμβόλιο κατά της COVID-19 της Moderna την Παρασκευή», δήλωσε ο εκπρόσωπος, Κρίστιαν Λίντμαϊερ, απαντώντας σε ερώτηση που του υποβλήθηκε. Η απόφαση για το εμβόλιο της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας, το οποίο αξιολογείται τώρα στο πλαίσιο συντομευμένης διαδικασίας βάσει της προηγούμενης εξέτασης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), αναμένεται σε μία με τέσσερις ημέρες μετά την ημερομηνία αυτή, πρόσθεσε ο Λίντμαϊερ.

Πού έχει δώσει την έγκρισή του μέχρι σήμερα ο ΠΟΥ

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής την έγκριση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), η οποία δίδει μια ένδειξη στις εθνικές ρυθμιστικές αρχές σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα ενός προϊόντος, έχουν λάβει τα εμβόλια κατά της COVID-19 της Pfizer, της AstraZeneca και της Johnson & Johnson. Η επιτροπή τεχνικών εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ αξιολογεί σήμερα το εμβόλιο κατά της COVID-19 της κινεζικής φαρμακοβιομηχανίας Sinopharm και αναμένεται να εξετάσει το προϊόν της Sinovac στην επόμενη σύνοδό της στις 3 Μαΐου, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna, Στεφάν Μπανσέλ, δήλωσε σε εκδήλωση την περασμένη Παρασκευή ότι η εταιρεία βρίσκεται σε καλό δρόμο για την παρασκευή έως και 1 δισεκατομμυρίου δόσεων του εμβολίου της κατά της COVID-19 φέτος και 1,4 δισεκατομμυρίου το ερχόμενο έτος. «Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για να συνάψουμε μια συμφωνία με το COVAX», πρόσθεσε ο Μπανσέλ, αναφερόμενος στον μηχανισμό για την εξασφάλιση εμβολίων κατά της νόσου COVID-19 για τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, τον οποίο διαχειρίζονται η Συμμαχία για τα Εμβόλια GAVI και ο ΠΟΥ.