Πως Να

Πασχαλινά κουλουράκια: Πως να τα φτιάξεις

Πασχαλινά κουλουράκια: Αυτή είναι η συνταγή που θα σου χρησιμεύσει το φετινό Πάσχα.

Τα κουλουράκια είναι σήμα κατατεθέν για το Πάσχα. Φέτος τις γιορτές θα αναγκαστούμε να περάσουμε περισσότερο χρόνο μέσα στο σπίτι, οπότε το να δοκιμάσουμε μια νέα συνταγή θα είναι ένα πολύ καλός τρόπος να περάσουμε την ώρα μας.

Γιατί όμως ψήνουμε κουλουράκια;

Αρχικά τα κουλουράκια τα ψήνουμε την Μεγάλη Πέμπτη, μαζί με το βάψιμο των αυγών. Η παράδοση θέλει το πλέξιμο των λαμπριάτικων τσουρεκιών και κουλουριών, να απομακρύνει τα κακά πνεύματα. Από την αρχαιότητα το τσουρέκι και γενικά η ζύμη, συμβολίζει την αναγέννηση της ζωής καθώς το αλεύρι «ζωντανεύει», «παίρνει σχήμα και ζωή» και μεταμορφώνεται σε ψωμί.

Πάμε να δούμε τη συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου για πασχαλινά κουλουράκια

Για να κάνετε τα πιο νόστιμα κουλουράκια για το Πάσχα σίγουρα θα πρέπει να ακολουθήσετε τη συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου την οποία σας προτείνουμε παρακάτω από το argiro.gr

Υλικά 

  • 500 γραμ. βούτυρο
  • 500 γραμ. ζάχαρη
  • ξύσμα από 3 ακέρωτα πορτοκάλια
  • 2 βανίλιες
  • 1/4 κ.γλ. μαστίχα κοπανισμένη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 4 αυγά
  • 120 γραμ. χυμό φρέσκο πορτοκάλι
  • 1 κ.γλ. κοφτό σόδα μαγειρική
  • 1.350 γραμ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 10 γραμ. μπέικιν πάουντερ (1/2 φάκελο)
  • Για το διάλυμα αυγού
  • 2 κρόκους αυγού
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
  • 4 κ.σ. νερό

Εκτέλεση

  • Για να γίνουν τραγανά και αφράτα αυτά τα εύκολα κουλουράκια πασχαλινά με πορτοκάλι χωρίς αμμωνία, όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Κοσκινίζουμε αλεύρι και baking powder. Στύβουμε τα πορτοκάλια στον στίφτη για τα κουλουράκια πασχαλινά.
  • Βάζουμε στον κάδο της κουζινομηχανής, το βούτυρο με τη ζάχαρη. Τα χτυπάμε για 6-7 λεπτά με το εξάρτημα ανάδευσης (αναδευτήρας Κ) ή με το σύρμα (φουέ). Χτυπάμε τα υλικά μέχρι να αφρατέψει καλά το μείγμα και να γίνει κρέμα.
  • Προσθέτουμε το ξύσμα, τη βανίλια, τη μαστίχα και το αλάτι. Ένα ένα ρίχνουμε τα αυγά χτυπώντας πολύ καλά το μείγμα να τα πίνει.
  • Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού και τα προσθέτουμε. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα της κουζινομηχανής και λίγο λίγο ρίχνουμε το αλεύρι με το baking.
  • Από την ώρα που βάζουμε το αλεύρι δεν ζυμώνουμε πολύ γιατί θα σκληρύνουν τα κουλουράκια. Την ώρα που προσθέτουμε το αλεύρι κρατάμε λίγο. Ίσως να μην το πάρει όλο.
  • Η ζύμη πρέπει να είναι αφράτη και εύπλαστη. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε για 20 λεπτά να σταθεί.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς C στον αέρα. Σε ένα μπολάκι βάζουμε τα υλικά για το διάλυμα αυγού και χτυπάμε με ένα πιρούνι.
  • Πλάθουμε τα κουλουράκια πασχαλινά σε ότι σχήμα θέλουμε. Τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνες. Αλείφουμε με διάλυμα αυγού.
  • Ψήνουμε τα κουλουράκια πασχαλινά της Αργυρώς για 25 λεπτά περίπου να ροδίσουν. Αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσουν.