Η Αθηνά Λινού μίλησε στο pagenews.gr και στην εκπομπή Opinion Leader με τον Δημήτρη Τάκη, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικές με την τροπολογία για την ασυλία των ειδικών, την εμβολιαστική διαδικασία στη χώρα μας και ειδικότερα, το εμβόλιο της AstraZeneca ενώ εξήγησε πώς θα αντιμετωπιστεί η ινδική μετάλλαξη και πώς θα χτιστεί το τείχος ανοσίας.
Για την πρόταση από τον Αθανάσιο Εξαδάκτυλο να δοθεί ασυλία σε όλο το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό:
Είναι πολύ σημαντικό και προς τη θετική κατεύθυνση διότι οτιδήποτε άλλο θα δημιουργούσε πρόβλημα, έμμεση φίμωση στους συναδέλφους, οι οποίοι ούτως ή άλλως προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Λάθη μπορεί να γίνουν αλλά πρέπει να ελεγχθούν αν είναι σκόπιμα. Αν τα λάθη γίνουν διότι δυστυχώς έτσι είναι η ζωή διότι πολύ λίγα πράματα ξέρουμε για τη συγκεκριμένη αρρώστια και μαθαίνουμε καθημερινά, πρέπει οπωσδήποτε να προστατεύονται τα μέλη της Επιτροπής. Εξάλλου, δεν είναι εκείνοι που παίρνουν τις τελικές αποφάσεις αλλά εισηγήσεις κάνουν. Είναι μια σωστή κίνηση η συγκεκριμένη τροπολογία.
Για τον λόγο που μπήκαν σε αυτό το ακαταδίωκτο ο πρόεδρος του ΕΟΦ ή ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ:
Δεν έχω γνώμη γιατί δεν τα έχω δει, δεν τα έχω μελετήσει. Για τα μέλη όμως, της Επιτροπής που είναι γιατροί και έχουν δώσει τον όρκο του Ιπποκράτη, είμαι ξεκάθαρη ότι πρέπει να προστατευθούν.
Για τις ομάδες που ακολουθούν στην εμβολιαστική διαδικασία:
Θα έπρεπε να ανοίξει η νεότερη ηλικία γιατί θεωρητικά οι πιο ευάλωτοι έχουν καλυφθεί, αυτοί δηλαδή που κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους αν νοσήσουν που είναι οι μεγάλοι στην ηλικία και όσοι έχουν άλλα νοσήματα τα οποία διευκολύνουν τη σοβαρότητα της νόσου. Η αμέσως επόμενη ομάδα είναι οι άνθρωποι που έρχονται σε μεγάλη επαφή με άλλους ανθρώπους. Πρέπει να καλυφθούν και οι επαγγελματικές ομάδες που απαιτεί τη φυσική επαφή και οι ομάδες που κινούνται περισσότερο.
Για το εμβόλιο της AstraΖeneca:
Δεν νομίζω ότι έχει καεί επικοινωνιακά το συγκεκριμένο εμβόλιο αλλά χρειάζεται να είναι σωστή η αξιοποίησή του. Και νομίζω ότι αν επικοινωνηθεί πως βοηθάει πάρα πολύ, τα 3/4 ουσιαστικά του πληθυσμού, τότε προχωράμε και αξιοποιούμε αυτό το εμβόλιο. Και εμείς σαφώς πρέπει να το αξιοποιήσουμε. Απλώς ο τρόπος αξιοποίησης στον καθορισμό των ηλικιακών ομάδων ενέχει κάποιους μικρού κινδύνους. Πιθανόν να πρέπει να γίνει διαλογή και στις ηλικίες και στο φύλο για αυτό το εμβόλιο.
Για την ινδική μετάλλαξη του κορωνοϊού:
Μπορεί με μια τροποποίηση των mRNA να καλυφθεί η ινδική μετάλλαξη, όπως έχουν δηλώσει οι εταιρείες. Μπορούν να το κάνουν για όλες τις πιθανές μεταλλάξεις, ελπίζω να ισχύει αυτό. Και λογικά μπορούν να το κάνουν γρήγορα. Η λογική το λέει, δηλαδή.
Για το τείχος ανοσίας που πρέπει να χτιστεί:
Με 4,5 ακόμα εκατομμύρια δόσεις και 2 που έχουμε, είναι στα 6,5 άρα περίπου 3,5 εκατομμύρια εμβολιασμένοι. Είναι λίγοι οι εμβολιασμένοι. Δηλαδή η λύση με 50.000 δόσεις την ημέρα, δεν είναι επαρκής. Αυτό σημαίνει πως σε δύο μήνες θα έχουμε χορηγήσει 4 εκατομμύρια δόσεις άρα 2 εκατομμύρια ανθρώπους. Παράγεται κάποιο τείχος ανοσίας αλλά δεν είναι επαρκές. Αν το τείχος ανοσίας είναι 85% με την πρώτη δόση, είναι πολύ επαρκές. Αλλά δεν νομίζω να έχουν δώσει τέτοιες τιμές.