Ο Αλέξανδρος Δρίβας μίλησε στο pagenews.gr και στην εκπομπή Point Zero με τον Λάμπρο Καλαρρύτη, σχολιάζοντας τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις και τις προσεκτικές και συνάμα στοχευμένες κινήσεις του νέου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Τζο Μπάιντεν, κατά του «Σουλτάνου».
Η αντίληψη των ΗΠΑ για την Τουρκία έχει αλλάξει. Όχι μόνο τα τελευταία χρόνια που βλέπουμε την κορύφωση αυτής της αλλαγής. Έχει αλλάξει από το 2003, πλήρως η Αμερική σε σχέση με το πώς πρέπει να χειρίζεται την Τουρκία. Αυτό που μεσολάβησε, ήταν η θητεία Μπους και μετά η εξωτερική πολιτική Ομπάμα. Και τα «σκουπίδια» μπήκαν κάτω από το χαλί για αρκετό καιρό στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις αλλά δεν ήταν να δυνατόν να κρυφτούν τελείως μετά το 2015 και κυρίως μετά το 2016, ύστερα από το πραξικόπημα που ο Τούρκος πρόεδρος έστρεψε τα βέλη του προς τις ΗΠΑ αφού έχει απειλήσει ανοικτά το Ισραήλ.
Ο αμερικανικός στρατός δεν είναι δομημένος για χερσαίες επιχειρήσεις. Και το γεγονός ότι οι Τούρκοι είχαν αρνηθεί στους Αμερικανούς τη διέλευση των στρατευμάτων για να ανοίξουν το βόρειο μέτωπο στο Ιράκ, όντας το πρώτο «καμπανάκι» ότι κάτι δεν πάει καλά με την Τουρκία, κόστισε πάρα πολύ στις ΗΠΑ και σε επίπεδο χρημάτων και σε στρατιώτες. Και βέβαια η διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ ξέφυγε.
Πράγματι έχουμε μια επιστροφή στον ρεαλισμό από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Σαφώς οι ΗΠΑ θέλουν την επιστροφή της Τουρκίας αλλά όχι με «παζάρι» και ο λόγος είναι απλός: Οι Αμερικανοί βλέπουν πως οι Τούρκοι φωνάζουν αλλά δεν μπορούν. Διακρίνουν μια «γονατισμένη» οικονομία και ένα πολιτικό σκηνικό ετοιμόρροπο, ενώ έχουμε και εκθέσεις από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Τουρκία. Οι Αμερικανοί έχουν καταλάβει τον Ερντογάν.
Οι ΗΠΑ κοιτούν τα πάντα με βάση την Κίνα. Και ο Μάικ Πομπέο είναι εκείνος που κατάφερε να βάλει την εξωτερική πολιτική σε «ράγες». Πράγματι έφεραν οι Αμερικανοί μια επανάσταση. Και έχουν βάλει την Τουρκία στις χώρες με… ερωτηματικό, ότι μπορεί να έρθει, μπορεί και να μην έρθει. Οι Αμερικανοί όμως, δεν μπορούν να περιμένουν τι θα κάνει η Τουρκία και θα σχεδιάσουν ανεξάρτητα από αυτό. Σαφώς τη θέλουν αλλά όπως, στον Ψυχρό Πόλεμο, γιατί έχουν αναβαθμιστεί άλλες χώρες όπως η Αίγυπτος και η Ινδία.
Αν δεν μπει στο «άρμα» η Τουρκία, κακό δικό της. Γιατί μπορεί να σκέφτεται ότι θα τα βρει με την Κίνα και τη Ρωσία αλλά είναι σίγουρο ότι οι Κινέζοι και οι Ρώσοι δεν μπορούν να προσφέρουν στην Τουρκία αυτά που δίνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Σύσσωμο το αμερικανικό πολιτικό σύστημα θεωρεί ότι οι Τούρκοι πρέπει να παραδειγματιστούν και για την ίδια και για τις άλλες χώρες.