Ήταν ενδιαφέρον, ότι μια παρόμοια συσχέτιση δεν εντοπίστηκε στους άνδρες. Αυτό οδήγησε τους ερευνητές να συμπεράνουν ότι οι μακροχρόνιες συνέπειες του πόνου στην πλάτη μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το φύλο, αναφέρει το eatthis.com.
Η σχέση μεταξύ του πόνου στην πλάτη και της θνησιμότητας προσδιορίστηκε από τους ερευνητές με διάφορους τρόπους, όπως περιορισμοί στις δραστηριότητες της καθημερινής ζωής και μειωμένη σωματική δραστηριότητα. Αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε:
- αύξηση βάρους
- ανάπτυξη ή επιδείνωση χρόνιων παθήσεων όπως οι καρδιαγγειακές
- κακή ισορροπία και πτώσεις, που μπορούν να οδηγήσουν σε κατάγματα, τα οποία με τη σειρά τους, μπορούν να σχετίζονται με αυξημένη θνησιμότητα
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ηλικία δεν φαίνεται να επηρεάζει τη σχέση μεταξύ του πόνου στην πλάτη και της θνησιμότητας. Αυτό ήταν «ένα απροσδόκητο αποτέλεσμα λαμβάνοντας υπόψη προηγούμενη έρευνα που δείχνει ότι η επίδραση του πόνου στην πλάτη αυξάνεται με την ηλικία», ανέφεραν οι ίδιοι.
«Ο πιο μεγάλος κίνδυνος θνησιμότητας που σχετίζεται με τον πόνο στην πλάτη παρατηρήθηκε σε μελέτες που περιελάμβαναν μόνο γυναίκες και σε άλλες που συμμετείχαν ενήλικες με πιο σοβαρό πόνο στην πλάτη», πρόσθεσαν.
«Ελπίζω ότι αυτή η μελέτη θα οδηγήσει σε καλύτερη κατανόηση των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων του περιορισμού της δραστηριότητας στον πόνο στην πλάτη στη συνολική υγεία και σε περισσότερη έρευνα για τη βελτίωση της θεραπείας του πόνου στην πλάτη», είπε η δρ. Eric Roseen από το Ιατρικό Κέντρο της Βοστώνης και επίκουρη καθηγήτρια Οικογενειακής Ιατρικής στη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Βοστώνης. “Η σωστή αντιμετώπιση του πόνου στην πλάτη είναι σημαντική, ειδικά καθώς η επιδημία των οπιοειδών έχει επιδεινωθεί και η πανδημία COVID-19 έχει επηρεάσει άτομα που αναζητούν ιατρική περίθαλψη, έχει αυξήσει τα επίπεδα στρες και έχει επιδεινώσει τα περιβάλλοντα στα οποία εργάζονται πολλοί Αμερικανοί αυτήν τη στιγμή”.
Οι ερευνητές σημειώνουν ότι οι μελλοντικές μελέτες θα πρέπει να επικεντρώνονται στην “πολύπλοκη συσχέτιση μεταξύ του πόνου στην πλάτη, της θεραπείας του, της ψυχικής υγείας, της πιθανής αναπηρίας και της θνησιμότητας”.