Ο Τζο Μπάιντεν αναγνώρισε την Γενοκτονία των Αρμενίων. Αυτό προκάλεσε την άμεση και έντονη αντίδραση της Τουρκίας με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας να δηλώνει για τον Αμερικανό Πρόεδρο πως «η δήλωση του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, που δεν έχει ούτε νομική ούτε ηθική εξουσία να κρίνει ιστορικά ζητήματα, δεν έχει αξία».
Ο Τζό Μπάιντεν έγινε ο πρώτος εν ενεργεία πρόεδρος των ΗΠΑ που χρησιμοποίησε τη λέξη «γενοκτονία» για να περιγράψει τη συστηματική σφαγή των Αρμενίων από τους Τούρκους. Αυτό που σίγουρα τράβηξε την προσοχή και είναι βαρύνουσας σημασίας είναι η αναφορά στη δήλωση του Μπάιντεν στην Κωνσταντινούπολη και πιο συγκεκριμένα ξεχωρίζει και το ελληνικό όνομα της Κωνσταντινούπολης (Constantinople) και όχι η τουρκική ονομασία Ιστανμπούλ (Istanbul), η οποία έχει επικρατήσει και χρησιμοποιείται στις περισσότερες χώρες του κόσμου.
Η δήλωση του Μπάιντεν από τον Λευκό Οίκο
«Κάθε χρόνο αυτήν την ημέρα, θυμόμαστε τις ζωές όλων εκείνων που πέθαναν στη γενοκτονία των Αρμενίων της Οθωμανικής εποχής και δεσμευόμαστε να αποτρέψουμε ξανά μια τέτοια θηριωδία. Ξεκινώντας στις 24 Απριλίου 1915, με τη σύλληψη Αρμενίων διανοουμένων και ηγετών της κοινότητας στην Κωνσταντινούπολη από οθωμανικές αρχές, ενάμισι εκατομμύριο Αρμένιοι απελάθηκαν, σφαγιάστηκαν ή βάδισαν ν στους θανάτους τους σε μια εκστρατεία εξόντωσης. Τιμούμε τα θύματα των Meds Yeghern (σ.σ. η Γενοκτονία των Αρμενίων στα αρμένικα), έτσι ώστε οι φρικαλεότητες του να μην χαθούν ποτέ στην ιστορία. Και θυμόμαστε έτσι ώστε να παραμείνουμε πάντα σε εγρήγορση ενάντια στη διαβρωτική επίδραση του μίσους σε όλες τις μορφές του.
Από αυτούς που επέζησαν, οι περισσότεροι αναγκάστηκαν να βρουν νέα σπίτια και νέες ζωές σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών. Με δύναμη και ανθεκτικότητα, ο Αρμενικός λαός επέζησε και ανοικοδόμησε την κοινότητά τους. Με τις δεκαετίες οι Αρμένιοι μετανάστες έχουν εμπλουτίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες με αμέτρητους τρόπους, αλλά δεν έχουν ξεχάσει ποτέ την τραγική ιστορία που έφερε τόσους πολλούς από τους προγόνους τους στις ακτές μας. Τιμούμε την ιστορία τους. Βλέπουμε αυτόν τον πόνο. Επιβεβαιώνουμε την ιστορία. Το κάνουμε αυτό για να μην κατηγορούμε, αλλά για να διασφαλίσουμε ότι αυτό που συνέβη δεν θα επαναληφθεί ποτέ.
«Ο αμερικανικός λαός τιμά τους Αρμένιους»
Σήμερα, καθώς θρηνούμε για ό, τι χάθηκε, ας στρέψουμε επίσης τα μάτια μας στο μέλλον – προς τον κόσμο που θέλουμε να χτίσουμε για τα παιδιά μας. Ένας κόσμος που δεν λεκιάζεται από τα καθημερινά κακά της μισαλλοδοξίας και, όπου γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και όπου όλοι οι άνθρωποι μπορούν να συνεχίσουν τη ζωή τους με αξιοπρέπεια και ασφάλεια. Ας ανανεώσουμε την κοινή μας αποφασιστικότητα να αποτρέψουμε μελλοντικές φρικαλεότητες από οπουδήποτε στον κόσμο. Και ας συνεχίσουμε τη θεραπεία και τη συμφιλίωση για όλους τους ανθρώπους του κόσμου.
Ο αμερικανικός λαός τιμά όλους εκείνους τους Αρμένιους που χάθηκαν στη γενοκτονία που ξεκίνησε πριν από 106 χρόνια σήμερα».
Δημόσια ευχαριστώ Πασινιάν σε Μπάιντεν
Οργισμένη αντίδραση στην αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Μπάιντεν
Άμεση ήταν η αντίδραση του ΥΠΕΞ της Τουρκίας μετά την ιστορική απόφαση Μπάιντεν. Πριν από λίγη ώρα ο Τζο Μπάιντεν σε δήλωση του αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Ακόμη, την Παρασκευή υπήρξε και σχετική τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ Μπάιντεν και Ερντογάν.
Πιο συγκεκριμένα, λίγη ώρα μετά την δήλωση Μπάιντεν, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, «απορρίπτει πλήρως» την απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Γενοκτονία των Αρμενίων. Μάλιστα, κατηγορεί τις Ηνωμένες Πολιτείες για «λαϊκισμό»
Η ανάρτηση Τσαβούσογλου
Ο υπουργός Εξωτερικών έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter «Δεν έχουμε να μάθουμε τίποτα από κανέναν ως προς το παρελθόν μας. Ο πολιτικός οπορτουνισμός είναι η μεγαλύτερη προδοσία στην ειρήνη και τη δικαιοσύνη. Απορρίπτουμε πλήρως τη δήλωση, η οποία βασίζεται στον λαϊκισμό».
Και προσθέτει ότι «Η δήλωση του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, που δεν έχει ούτε νομική ούτε ηθική εξουσία να κρίνει ιστορικά ζητήματα, δεν έχει αξία».