Πως Να

Δώρο Πάσχα: Πως να το υπολογίσετε

Δώρο Πάσχα: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για αυτό.

Τη Μεγάλη Τετάρτη 28 Απριλίου θα καταβληθεί το Δώρα Πάσχα στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Οι εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα, μέσω της online εφαρμογής, που έχει δημιουργήσει το ΚΕΠΕΑ, να υπολογίσουν μόνοι τους το Δώρο Πάσχα, που δικαιούνται, στον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.kepea.gr/calc-doro-pasxa.php.

Παράλληλα, μπορείτε να βγάλετε κλειδάριθμο με βιντεοκλήση, ενώ υπάρχουν και χρήσιμες συμβουλές για το πως να αυξήσετε τους ακόλουθούς σας στο Twitter.

Δώρο Πάσχα: Ποιοι εργαζόμενοι το δικαιούνται

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης, σε οποιονδήποτε εργοδότη, δικαιούνται Δώρο Πάσχα.

Πώς υπολογίζεται το Δώρο Πάσχα

Για τον υπολογισμό του ποσού των Δώρων λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών, δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό. Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το Δώρο Πάσχα αρχίζει από την 1η Ιανουαρίου μέχρι και την 30ή Απριλίου κάθε έτους. Έτσι, οι εργαζόμενοι που η σχέση εργασίας τους με τον εργοδότη είχε διάρκεια χωρίς διακοπή όλη τη χρονική περίοδο που αναφέρθηκε, δηλαδή από την 1η Ιανουαρίου μέχρι την 30ή Απριλίου κάθε έτους, δικαιούνται ολόκληρο το Δώρο, που είναι ίσο με μισό (1/2) μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 15 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.

Σε περίπτωση, όμως, που η σχέση εργασίας κάποιου μισθωτού με τον εργοδότη του δεν είχε διάρκεια ολόκληρο το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα, δικαιούται να λάβει αναλογία δώρου, η οποία υπολογίζεται ως εξής: προκειμένου για αμειβόμενο με μισθό, ποσό ίσο με 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή ένα ημερομίσθιο, ενώ για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο για κάθε οκτώ ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης. Εάν η σχέση εργασίας διαρκέσει λιγότερο από οκτώ ημέρες, δικαιούται ανάλογο κλάσμα για Δώρο Πάσχα.

Εκτός από την περίπτωση που η εργασία παρασχέθηκε χωρίς διακοπή όλο το διάστημα από την 1η Ιανουαρίου έως την 30ή Απριλίου, στο διάστημα αυτό συνυπολογίζονται και όλες οι ημέρες που οι εργαζόμενοι-ες απουσιάζουν νόμιμα από την εργασία τους (π.χ. με ετήσια άδεια, με άδεια μητρότητας, με σπουδαστική άδεια). Ειδικά, ως προς την απουσία των εργαζομένων, λόγω ασθένειας, στο διάστημα υπολογισμού του Δώρου Πάσχα συνυπολογίζονται τα “τριήμερα ασθενείας”, δηλαδή ο χρόνος απουσίας κατά τον οποίο δεν καταβάλλεται επίδομα ασθενείας, ενώ αφαιρούνται τα διαστήματα που καταβάλλεται από τον ασφαλιστικό φορέα επίδομα ασθενείας.

Παράδειγμα: Αν ένας μισθωτός απουσίασε από την εργασία του, λόγω ασθένειας, 60 ημέρες και πήρε επίδομα ασθενείας από το ασφαλιστικό του ταμείο για 40 ημέρες, θα αφαιρεθούν από το χρονικό διάστημα της εργασιακής σχέσης μόνο οι 40 ημέρες για τις οποίες επιδοτήθηκε και όχι οι 60.

Πότε καταβάλλεται το Δώρο Πάσχα

Το Δώρο Πάσχα καταβάλλεται  τη Μεγάλη Τετάρτη κάθε έτους. Το Δώρο Πάσχα υπόκειται σε εισφορές υπέρ ΙΚΑ, φόρου μισθωτών υπηρεσιών. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο εργοδότης μπορεί να καταβάλει το δώρο και νωρίτερα από την παραπάνω ημερομηνία. Το Δώρο Πάσχα σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθούν σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.

Πώς θα καταβληθεί το Δώρο Πάσχα έτους 2021, λόγω της πανδημίας Covid-19

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, “ειδικά για τους εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τέθηκαν σε αναστολή ή υπήχθησαν στο πρόγραμμα “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ” οποτεδήποτε κατά το χρονικό διάστημα από 1/1/2021 έως 30/04/2021, ισχύουν τα εξής ως προς το χρόνο και τρόπο καταβολής του Δώρου Πάσχα:

Εργαζόμενοι σε αναστολή: Οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τέθηκαν σε αναστολή, θα λάβουν το Δώρο Πάσχα από δύο διαφορετικές πηγές:

Α) Οι επιχειρήσεις-εργοδότες υποχρεούνται για τα διαστήματα που απασχόλησαν τους μισθωτούς τους να καταβάλουν το Δώρο Πάσχα το αργότερο μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη (28.04.2021), βάσει των πραγματικά καταβαλλόμενων αποδοχών τους.

Β) Για τα χρονικά διαστήματα κατά τα οποία οι συμβάσεις εργασίας των μισθωτών τέθηκαν σε αναστολή, η αναλογία του Δώρου Πάσχα θα καταβληθεί από τον τακτικό προϋπολογισμό απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των εργαζομένων και θα υπολογιστεί επί του ποσού της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

Γ) Η καταβολή από τον τακτικό προϋπολογισμό θα γίνει ως εξής: α. για το διάστημα αναστολής των συμβάσεων εργασίας έως την 31η.03.2021, η καταβολή πραγματοποιείται έως τη Μεγάλη Τετάρτη (28.04.2021), β. για το διάστημα αναστολής των συμβάσεων εργασίας από 1.04.2021 έως 30.04.2021, η καταβολή πραγματοποιείται έως την 31η.05.2021.

Πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ: Στην περίπτωση κατά την οποία οι εργαζόμενοι εντάχθηκαν στο Μηχανισμό Ενίσχυσης της Απασχόλησης “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ”, το Δώρο Πάσχα θα καταβληθεί ως εξής:

Α) Οι εργοδότες υποχρεούνται να καταβάλουν την αναλογία του Δώρου Πάσχα, βάσει των πραγματικών αποδοχών που έλαβαν κατά το διάστημα υπαγωγής στον εν λόγω μηχανισμό το αργότερο μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη (28.04.2021).

Β) Από τον κρατικό προϋπολογισμό θα καταβληθεί απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων-εργαζομένων η αναλογία του Δώρου Πάσχα, βάσει του ποσού της οικονομικής ενίσχυσης που έλαβαν για το χρονικό διάστημα υπαγωγής τους στο Μηχανισμό.

Η καταβολή θα γίνει σε δύο φάσεις: α. για το έως την 31η.03.2021 διάστημα υπαγωγής, η καταβολή πραγματοποιείται έως τη Μεγάλη Τετάρτη (28.04.2021) και β. για το διάστημα υπαγωγής από 1.04.2021 έως 30.04.2021, η καταβολή πραγματοποιείται έως την 31η.5.2021.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο