Προβληματίζει τους ειδικούς η ινδική μετάλλαξη του κορωνοϊού μετά και την ανακοίνωση του πρώτου κρούσματος στη χώρα. Ειδικότερα, το νέο αυτό στέλεχος φαίνεται να είναι αρκετά μεταδοτικό, με τα ερωτηματικά να εγείρονται γύρω από το γεγονός του αν καλύπτεται από τα υπάρχοντα εμβόλια.
Ινδική μετάλλαξη: Τι λέει η Αθηνά Λινού
Η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Prolepsis, επεσήμανε μιλώντας στον ANT1 ότι ακόμη δεν είναι γνωστές οι συνέπειες της ινδικής μετάλλαξης, η οποία φέρεται πάντως να έχει εύκολη μετάδοση και όπως σημείωσε η κ. Λινού «θέλουμε να δούμε έαν η κατάσταση που βιώνει η Ινδία με εκατοντάδες χιλιάδες νέα κρούσματα καθημερινά, οφείλεται στην μετάλλαξη αυτή του ιού».
Ανέφερε ακόμη ότι φαίνεται να προκύπτει ότι η παραλλαγή αυτή του κορονοϊού είναι ανθεκτική και εξουδετερώνει αντισώματα που αναπτύσσονται με τα εμβόλια για τον κορονοϊό, λέγοντας ότι «μπορεί το εμβόλιο να “πιάνει” εν μέρει την ινδική μετάλλαξη, δηλαδή μπορεί τα εμβόλια να δίνουν ανοσία στο 60% αντί στο 90%»
Σε ότι αφορά τις συνάξεις γύρω από το πασχαλινό τραπέζι, η κ. Λινού είπε ότι «εδώ και εβδομάδες έχω ταχθεί υπέρ του Πάσχα με μέτρα και περιορισμούς καθώς και της παρουσίας μας σε εξωτερικούς χώρους. Θα πρέπει να φάμε έξω από το σπίτι και μέσα στο σπίτι να μπαίνουμε μόνο για να πάρουμε πράγματα». Για την τροπολογία για το ακαταδίωκτο των επιστημόνων που μετέχουν στις Επιτροπές για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, επεσήμανε ότι «Παντού στον κόσμο υπάρχει η προστασία της γνώμης των επιστημόνων. Δεν μπορεί να υπάρχει καταδίωξη για έναν επιστήμονα που εργάζεται -συχνά και αφιλοκερδώς- για να προστατεύσει τον κόσμο».
Ινδική μετάλλαξη: Όσα επισημαίνει ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος
Ο καθηγητής πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, αναφερόμενος στη μετάλλαξη της Ινδίας, ανέφερε ότι δεν υπάρχουν ακόμη σχετικές μελέτες. «Μεταλλάξεις θα συνεχίσουν να υπάρχουν, συμβαίνει σε ένταση και συχνότητα στον ιό της γρίπης, για αυτό και κάθε χρόνο το εμβόλιο δεν είναι το ίδιο, επικαιροποιείται για να καλύψει τις αλλαγές. Εδώ, οι αλλαγές είναι αργές και πολύ λιγότερες. Οι επικαιροποιημένες δόσεις των εμβολίων που θα βγουν θα καλύπτουν τις μεταλλάξεις. Τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά στη βρετανική μετάλλαξη που έχει επικρατήσει στην Ευρώπη», υπογράμμισε μιλώντας στο Open.
Όσον αφορά την εορταστική περίοδο του Πάσχα, ο καθηγητής σημείωσε ότι πρέπει να φροντίσουμε να μειώσουμε τις επαφές μας στις μεγάλες πόλεις κατά το δυνατόν. «Θα υπάρχει δυνατότητα να κινηθούμε τις γιορτινές μέρες εντός του νομού. Είναι επωφελής και η απόφαση για το άνοιγμα της εστίασης. Τα μέτρα για να είναι αποτελεσματικά πρέπει να είναι ρεαλιστικά. Υγειονομικά είναι το πιο σωστό να μέναμε όλοι στο σπίτι, αλλά μετά από ενάμιση χρόνο πανδημίας δεν είναι ρεαλιστικό», τόνισε.