Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, μιλώντας σχετικά με τον Επιταχυντή πρόσβασης στα εργαλεία κατά της COVID-19 (ACT), που θεσπίστηκε πριν από ένα χρόνο, ανέφερε πως οι χώρες χαμηλού εισοδήματος έχουν λάβει μόλις το 0,3% δόσεις εμβολίων, την ίδια ώρα που ο παγκόσμιος αριθμός θανάτων από την πανδημία του κορωνοϊού έχει φτάσει τα τρία εκατομμύρια, με την Ινδία να δοκιμάζεται έντονα.
«Σχεδόν 900 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως, αλλά πάνω από το 81% έχουν πάει στις χώρες υψηλού ή μεσαίου εισοδήματος, με τις χώρες χαμηλού εισοδήματος να έχουν λάβει μόλις το 0,3%» δήλωσε συγκεκριμένα ο επικεφαλής του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος έχει επανειλημμένως καταγγείλει τις ανισότητες στην διανομή των εμβολίων και έχει καλέσει τις πλουσιότερες χώρες να μοιραστούν το πλεόνασμα των εμβολίων τους για να βοηθήσουν στον εμβολιασμό των υγειονομικών υπαλλήλων στις χώρες χαμηλού εισοδήματος.
Σε ανακοίνωσή του το COVAX τόνισε μεταξύ άλλων πως ότι επιδιώκει να ενισχύσει τις προμήθειές της εμβολίων για τις φτωχές χώρες από νέους παρασκευαστές καθώς στοχεύει να μετριάσει τα προβλήματα στις προμήθειες του εμβολίου της AstraZeneca από την Ινδία, του βασικού μέχρι στιγμής εμβολίου της.
Υπενθυμίζεται πως το COVAX συνεργάζεται με την Παγκόσμια Συμμαχία για τα Εμβόλια και την Ανοσοποίηση (Gavi) και με τον ΠΟΥ και έχει παραδώσει 40,5 εκατομμύρια δόσεις σε 118 περιοχές σε όλο τον κόσμο μέχρι στιγμής, ενώ στοχεύει στη διασφάλιση δύο δισεκατομμυρίων δόσεων μέχρι το τέλος του 2021.
Μία δόση Pfizer ή AstraZeneca μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης
Νέα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων της AstraZeneca και της Pfizer έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Όπως δείχνει μια νέα βρετανική μελέτη, η πιθανότητα να μολυνθεί κάποιος από κορωνοϊό μειώνεται σημαντικά κατά περίπου 65%, μετά την πρώτη δόση εμβολίου. Επίσης, τα σκευάσματα των δύο εταιρειών φαίνεται ότι κάνουν καλή «δουλειά» τόσο στους ανθρώπους άνω των 75 ετών, όσο και σε εκείνους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες με υποκείμενα νοσήματα.