Για το ακαταδίωκτο των μελών της Επιτροπής πήρε θέση ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, ο οποίος υποστηρίζει ότι η ασυλία πρέπει να επεκταθεί για όλους τους υγειονομικούς που βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή» της μάχης για τον κορωνοϊό, τόσο σε επίπεδο πρωτοβάθμιας όσο και σε επίπεδο δευτεροβάθμιας περίθαλψης
Σύμφωνα με τον ΙΣΑ, αποτελεί ζήτημα ύψιστης σημασίας, η διασφάλιση των αναγκαίων συνθηκών που θα επιτρέψουν στους υγειονομικούς να τελούν απερίσπαστοι και με ασφάλεια το δύσκολο έργο τους τόσο στα νοσοκομεία όσο και στις δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Πρόκειται για ένα δίκαιο αίτημα του υγειονομικού κόσμου που έχει ικανοποιηθεί σε άλλες χώρες, αναφέρει χαρακτηριστικά ο ΙΣΑ.
«Στην εθνική προσπάθεια αναχαίτησης της πανδημίας θα πρέπει να διασφαλιστούν οι συνθήκες για να τελεί ο υγειονομικός κόσμος απερίσπαστος και με ασφάλεια το έργο του», τονίζει και ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης.
Παράλληλα ο ΙΣΑ ζητά από την πολιτεία να λάβει υπόψη της τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γιατροί που έχουν επιταχθεί καθώς και την αποδυνάμωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που αυτό συνεπάγεται, υπογραμμίζοντας ότι η μόνη λύση είναι η ενίσχυση των δομών υγείας με μόνιμο προσωπικό.
«Είναι αναγκαία μια μακροπρόθεσμη στρατηγική για την αναχαίτιση της πανδημίας που θα βασίζεται στην ενίσχυση των δομών υγείας με μόνιμο προσωπικό που θα τις καταστήσει ισχυρές απέναντι στην τωρινή αλλά και σε μελλοντικές απειλές», σχολιάζει ο κ. Πατούλης.
Προσθέτει δε ότι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας αποτελεί βασικό πυλώνα στην υγειονομική θωράκιση ενάντια στην πανδημία και είναι ζήτημα ύψιστης σημασίας να ενισχυθεί.
Γιαννάκος για ακαταδίωκτο της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων: «Υπάρχει κίνδυνος να τη πληρώσουν οι υγειονομικοί»
Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιάννακος ασκεί δριμύτατη κριτική εναντίον στην απόφαση της κυβέρνησης να προστατέψει τα μέλη της Επιτροπής, υποστηρίζοντας πως αφήνει εκτεθειμένους τους υγειονομικούς.
Ο κ. Γιαννάκος ανέφερε ότι «η κυβέρνηση ανταμείβει τα μέλη της επιτροπής για την αφοσίωσή τους στο κυβερνητικό αφήγημα αντιμετώπισης της πανδημίας».
Επιπλέον, πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση «επιδιώκει τη σιωπή τους για τις πολιτικές παρεμβάσεις που έγιναν στις αποφάσεις που ελήφθησαν στη διαχείριση. Εξασφαλίζει την επιστημονική κάλυψη σε λάθη και παραλείψεις σε επίπεδο πρόληψης και νοσοκομειακής περίθαλψης. Μέχρι και για τις μάσκες μας λέγανε ότι δεν χρειάζονται στη πρώτη φάση, επειδή πωλούνταν στη μαύρη αγορά».
«Με τις αντικρουόμενες οδηγίες που εξέδιδαν για τους υγειονομικούς που αφορούσαν τα μέσα ατομικής προστασίας, την πρόληψη, την καραντίνα μας έστελναν ως πρόβατα επί σφαγή στη νοσηλεία περιστατικών κορωνοϊού. Την ώρα που τα μέλη της επιτροπής απαλλάσσονται συνδικαλιστικά στελέχη και υγειονομικοί διώκονται υπηρεσιακά και ποινικά από τους διοικούντες το σύστημα. Επαγγελματίες υγείας καλούνται να πληρώσουν υπέρογκα ποσά με αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου που καταλογίσθηκαν σε βάρος των νοσοκομείων σε προσφυγές συγγενών ασθενών. Εδώ καμία ευαισθησία η κυβέρνηση», προσθέτει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.
Και καταλήγει: «Τελικά με το ακαταδίωκτο των μελών της επιτροπής υπάρχει κίνδυνος να τη πληρώσουν το μάχιμο ιατρικό και νοσηλευτικό των νοσοκομείων σε τυχόν προσφυγές από οποιονδήποτε. Όλοι εμείς εκτεθειμένοι».