Ελλάδα

Αυστηρά μπλόκα σε όλη τη χώρα εν όψει Πάσχα

Με τη Μεγάλη Εβδομάδα να βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής, τα περιοριστικά μέτρα βρίσκονται ακόμα σε ισχύ.

Με την επιστροφή στην κανονικότητα να ορίζεται μέσα στο Μάιο, οι πολίτες με απογοήτευση είδαν να απομακρύνεται το όνειρο για Πάσχα στα χωριά. Σύμφωνα με το χθεσινό διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, το πολυπόθητο άνοιγμα της εστίασης «κλείδωσε» για τις 3 Μαΐου, ενώ στις 15 Μαΐου ανοίγουν οι πύλες της χώρας για την υποδοχή των τουριστικών ροών, καθώς και η απελευθέρωση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων. Παράλληλα, επιταχύνεται το εμβολιαστικό πρόγραμμα στη χώρα μας, με τους πολίτες ηλικίας 30 έως 39 ετών να λαμβάνουν το «πράσινο» φως για το κλείσιμο του ραντεβού τους για εμβολιασμό από τη Μεγάλη Τρίτη.

Εκείνο που απασχολεί πλέον την κυβέρνηση είναι να αποτραπούν οι μετακινήσεις εκτός νομού κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου του Πάσχα. «Το Πάσχα πρέπει να μην ταξιδέψουμε. Η Αττική και οι μεγάλες πόλεις έχουν, ακόμα, πολλούς φορείς του Covid» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η μαζική μετακίνηση των πολιτών ενέχει τον κίνδυνο να διασπείρει τον ιό παντού. Και ξέρουμε ότι οι νοσηλείες στην περιφέρεια είναι δύσκολες. Πρέπει λοιπόν να σκεφτούμε όχι μόνο τις διακοπές μας, αλλά και την υγεία των κατοίκων στα χωριά και τα νησιά μας», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα σημειωθούν διαπεριφερειακές μετακινήσεις, οι αστυνομικές αρχές πρόκειται να διεξάγουν αυστηρούς ελέγχους. Επιπλέον, εξακολουθεί να ισχύει ο περιορισμός των διαδημοτικών μετακινήσεων τις καθημερινές, επομένως αν κάποιος πολίτης μετακινηθεί τη Μεγάλη Δευτέρα ή τη Μεγάλη Τρίτη εκτός του Δήμου στον οποίο διαμένει, τότε αναμένεται να λάβει «τσουχτερό» πρόστιμο.

Η Ματίνα Παγώνη μίλησε σχετικά με τα μέτρα της Κυβέρνησης για το άνοιγμα των δραστηριοτήτων. Η πρόεδρος είχε πει ότι τo 40-45% όσων νοσηλεύονται είναι νέοι. Ακόμη, είχε τονίσει ότι η κατάσταση βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο.

Πιο συγκεκριμένα, η Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και σχολιάζοντας τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες, διευκρίνισε πως η αρμόδια υγειονομική επιτροπή εισηγείται και η Κυβέρνηση είναι αυτή που λαμβάνει τις τελικές αποφάσεις, προσθέτοντας όμως, πως ίδια μιλούσε για την αναγκαιότητα αυτών των μέτρων εδώ και πολύ καιρό.

Ματίνα Παγώνη: Ανάσταση με μάσκες και αποστάσεις

Η κυρία Παγώνη, τόνισε ότι αυτό που θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας, είναι να κάνουμε Πάσχα μόνο με την οικογένεια μας ασχέτως ατόμων και ότι αν πάμε στην Ανάσταση, να το κάνουμε φορώντας διπλές μάσκες και κρατώντας απόσταση 10 μέτρων.

Η Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, ζήτησε να κάνουμε αυτά που πρέπει το Πάσχα για να βγούμε από την περιπέτεια και συμπλήρωσε πως άλλωστε, αυτό το Πάσχα είναι καλύτερο από το περσινό στο οποίο οι απαγορεύσεις ήταν περισσότερες.

Επίσης, αναφερόμενη στα κορονοπάρτι και το συγχρωτισμό σε δημόσιους χώρους, τόνισε ότι καταλαβαίνει τη νεολαία η οποία είναι κλεισμένη μέσα εδώ και 1 χρόνο με ελάχιστα διαλλείματα, αλλά πλέον θα έχει σε λίγες μέρες τη δυνατότητα να πιεί ένα καφέ ή ένα ποτό σε μαγαζιά, με το άνοιγμα της Εστίασης.

Η Ματίνα Παγώνη

Ματίνα Παγώνη: «Καμία επιτροπή δεν θα πάρει το ρίσκο»

Πάντως, η κ. Παγώνη σημείωσε ότι υπάρχει μια σταθερότητα στα κρούσματα, αλλά ο αριθμός των νοσηλευομένων εντός και εκτός ΜΕΘ είναι ακόμη μεγάλος. Κάνοντας ειδική αναφορά στο ενδεχόμενο να επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις το Πάσχα η γιατρός είπε χαρακτηριστικά: «Εδώ καίγεται ο κόσμος, γίνεται πόλεμος, εμείς θα σκεφτόμαστε αν θα πάμε στα εξοχικά;».

Όπως εξήγησε, οι περισσότεροι από την επιτροπή είναι γιατροί και ξέρουν ακριβώς τι συμβαίνει στα νοσοκομεία. «Δεν νομίζω ότι θα πάρει το ρίσκο καμία επιτροπή να βγάλει τον κόσμο στην επαρχία. Προχτές, βάλαμε σε ράντζα τους non-Covid ασθενείς.», είπε.

Ακόμη, σαν λύση για τα κορωνοπάρτι είπε ότι ίσως αν ανοίξει η εστίαση κάποιοι βγουν και έτσι θα εκτονωθεί η κατάσταση. Και τέλος, σχολιάζοντας τις εικόνες συνωστισμού των τελευταίων ημερών, είπε πως «η νεολαία δεν έχει καταλάβει ότι οι μεταλλάξεις την αφορούν. Ένας ασυμπτωματικός μπορεί να μεταδώσει σε 50-80 άτομα».

Βασιλακόπουλος: Κίνδυνος εκτροχιασμού της πανδημίας

Ο Θοδωρής Βασιλακόπουλος μίλησε για τα μέτρα που εξήγγειλε η Κυβέρνηση και για την επιδημιολογική εικόνα. Ο καθηγητής έχει τονίσει ότι τα ισχύοντα μέτρα δεν αποδίδουν. Ακόμη, είχε ταχθεί υπέρ του ανοίγματος της εστίασης ως βαλβίδα αποσυμπίεσης για τους πολίτες.

Πιο συγκεκριμένα, ο καθηγητής, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, επισήμανε τον κίνδυνο να εκτροχιαστεί η πανδημία, αν δεν προσέξουμε το Πάσχα. Σημείωσε ότι οι πολίτες πρέπει να σεβαστούν την απόφαση της κυβέρνησης και το Πάσχα να μειώσουν τις συναντήσεις από σπίτι σε σπίτι, όπως έκαναν και τα Χριστούγεννα, συναντώντας μόνο συγκεκριμένους ανθρώπους και να μη διευρύνουν τον κύκλο των επαφών τους.

Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος της εστίασης στις 3 Μαΐου ώστε να εκλείψουν τα φαινόμενα συγκενρώσεων χιλιάδων πολιτών σε πλατείες. «Ο λόγος που θα πρέπει να ανοίξει η εστίαση στους εξωτερικούς χώρους δεν είναι οικονομικός, αλλά υγειονομικός. Αυτή τη στιγμή πάρα πολύς κόσμος βρίσκεται μέσα στα σπίτια και δεν υπάρχει η δυνατότητα, ειδικά στην Αθήνα, να βρεθούν εκτός σπιτιών.

Αφού θα συναντιέται, είναι επικίνδυνο να το κάνει μέσα στο σπίτι, γιατί η μετάδοση σε εσωτερικούς χώρους είναι από 10 έως 20 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με εξωτερικούς χώρους. Έτσι, θα μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης», δήλωσε χαρακτηριστικά. Τέλος, ο κ. Βασιλακόπουλος υπογράμμισε ότι οι ίδιοι οι καταστηματάρχες πρέπει να διαφυλάξουν τη λειτουργία των καταστημάτων τους απαιτώντας από τους πελάτες τους να τηρούν τα μέτρα.

Βασιλακόπουλος: «Στην Ελλάδα δεν υφίστανται πράσινες περιοχές»

Και προσέθεσε το εξής: «Ίσως προστατευθούν κάποια χωριά, αυτό είναι αλήθεια με την έννοια ότι μπορεί κάποιο χωριό να μην έχει κρούσμα και κάποιος απρόσεχτος να μεταδώσει τον κορωνοϊό. Αν πάρετε όμως, όλη την επικράτεια ο κόσμος θα αραιώσει. Όσο αραιώνουμε, τόσο μειώνεται η μετάδοση. Το επιχείρημα ότι θα γίνει διασπορά του ιού από την κατακόκκινη Αθήνα στις πράσινες περιοχές, θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι στην Ελλάδα δεν υφίστανται πράσινες περιοχές. Μακάρι να είχαμε. Υπάρχουν μόνο δύο – τρεις πορτοκαλί περιοχές».

«Στην τελική ας επιτραπεί στους εμβολιασμένους με δύο δόσεις και στους έχοντες αναρρώσει από τον κορωνοϊό, να μετακινηθούν, έτσι ώστε τουλάχιστον να αραιώσουμε. Αν μείνουμε 5 εκατομμύρια στην Αθήνα, τι θα κάνουμε; Θα κάτσει ο καθένας μέσα στο σπίτι του με την ατομική του οικογένεια; Δεν θα συμβεί. Οι πλατείες θα είναι γεμάτες γιατί θα είναι αργία, θα γίνει ο χαμός στις παραλίες, θα πυκνώσει ο κόσμος αντί να αραιώσει. Θα πετύχουμε το αντίθετο αποτέλεσμα», κατέληξε στις δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η ανακοίνωση του χρονοδιαγράμματος για την επιστροφή στην κανονικότητα

Στο χθεσινό του διάγγελμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης όρισε ένα χρονοδιάγραμμα με τρεις σταθμούς.

Τη Δευτέρα 3 Μαΐου επαναλειτουργεί η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους, ενώ η κυκλοφορία διευρύνεται έως τις 11 το βράδυ. Η εστίαση πρόκειται να λειτουργήσει με υποχρεωτικά self-test στους εργαζομένους, αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα και τα γνωστά μέτρα υγιεινής.

Στις 10 Μαΐου ανοίγουν και πάλι γυμνάσια και δημοτικά σχολεία. Και εδώ θα ισχύουν οι αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι για μαθητές, εκπαιδευτικούς και διοικητικό προσωπικό, όπως και όλοι οι υπόλοιποι κανόνες προστασίας στις αίθουσες.

Τέλος, το Σάββατο 15 Μαΐου ανοίγει ο τουρισμός, με προδιαγραφές για επισκέπτες που έχουν εμβολιαστεί, όσο και για εκείνους που θα πρέπει να ταξιδεύουν με test. Την ίδια μέρα απελευθερώνονται οι υπερτοπικές μετακινήσεις για όλους τους πολίτες, ενώ θα επιτραπούν και ορισμένες δραστηριότητες του Πολιτισμού.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα κρούσματα χθες 21/04

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.015, εκ των οποίων 14 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 323.639 (ημερήσια μεταβολή +0.9%), εκ των οποίων 51.3% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 61 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.833 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Το Rt για την επικράτεια εκτιμάται σε 0.96 (95%Crl: 0.31 – 1.51). Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 86, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 9.713 θάνατοι. Το 95.5% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 831 (62.1% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 85.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.976 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 556 (ημερήσια μεταβολή +36.95%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 501 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Η κατανομή των κρουσμάτων για χθες 21/04

Την κατανομή των κρουσμάτων για σήμερα (21/4) ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Σήμερα καταγράφηκαν 3.015 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 1.418 εντοπίζονται στην Αττική, ενώ η Θεσσαλονίκη κατέγραψε νέες 442 νέες λοιμώξεις. Ακολουθεί η Λάρισα με 101 κρούσματα.

Η Αχαΐα, που επί πολλές εβδομάδες σημείωνε τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων, τις τελευταίες μέρες έπεσε σε διψήφιο αριθμό, καταγράφοντας 65 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο.

Κατανομή κρουσμάτων: Αναλυτικότερα στην Αττική:

  • Ανατολική Αττική: 139 κρούσματα
  • Βόρειος Τομέας Αθηνών: 169 κρούσματα
  • Δυτική Αττική: 127 κρούσματα
  • Δυτικός Τομέας Αθηνών: 203 κρούσματα
  • Κεντρικός Τομέας Αθηνών: 422 κρούσματα
  • Νήσων: 10 κρούσματα
  • Νότιος Τομέας Αθηνών: 142 κρούσματα
  • Πειραιώς: 206 κρούσματα

Στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν 442 νέες μολύνσεις και στην Αχαΐα 65.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο