Τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, υποδέχτηκε το πρωί της Τετάρτης (21/4) στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Η συνάντηση έγινε στο περιθώριο του συντονισμού των προσπαθειών Ελλάδας και Κύπρου, ενόψει της άτυπης πενταμερούς που θα γίνει στη Γενεύη για το Κυπριακό.
“Θα μας δοθεί η ευκαιρία να συντονίσουμε τις ενέργειές μας”
Στη συζήτηση που είχαν πριν ξεκινήσει η συνάντησή τους, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι το πλαίσιο των συζητήσεων που θα γίνουν στην Ελβετία «στηρίζεται σε όλες τις προηγούμενες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού». Παράλληλα, τόνισε: «Η λύση μπορεί να εξευρεθεί μόνο στο πλαίσιο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνής εκπροσώπηση και βέβαια με την αποχώρηση των στρατών κατοχής, αλλά και την κατάργηση του αναχρονιστικού πλαισίου των εγγυήσεων.
Είναι απολύτως σαφές να μπορούμε να προσδιορίζουμε σε αυτές τις δύσκολες συζητήσεις, ποιο είναι το σημείο αφετηρίας από το οποίο ξεκινάμε. Και για αυτό και σήμερα, όπως το είχαμε κάνει και στην Κύπρο, θα μας δοθεί η ευκαιρία να συντονίσουμε τις ενέργειές μας ενόψει αυτών των απαιτητικών συζητήσεων στις οποίες πάντα προσερχόμαστε με καλή διάθεση να βρεθεί μια λύση, η οποία θα είναι δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη και προς όφελος όλων των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».
“Ο ρόλος σας στις διαπραγματεύσεις θα είναι διαφορετικός απ’ ότι ο δικός μας”
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, από πλευράς του έθεσε το πλαίσιο επίλυσης του Κυπριακού. «Η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας να δημιουργεί ένα λειτουργικό και βιώσιμο κράτος μακριά από στρατεύματα κατοχής και εγγυήσεις, και ιδιαίτερα μακριά από εξαρτήσεις τρίτων», υπογράμμισε.
Απευθυνόμενος στον Έλληνα πρωθυπουργό τον ευχαρίστησε για άλλη μια φορά για τη συνάντηση αυτή, και σημείωσε: «Προς αυτή την κατεύθυνση οι θέσεις μας -και οι δικές μας και οι δικές σας- συμπίπτουν, ο ρόλος σας στις διαπραγματεύσεις θα είναι διαφορετικός απ’ ότι ο δικός μας στη συζήτηση λεπτομερειών όσον αφορά την εσωτερική δομή του κράτους, αλλά στο θέμα εγγύησης και ασφάλειας θα έχετε να διαδραματίσετε έναν σημαντικό ρόλο, και βεβαίως όσον αφορά τον σεβασμό των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών».