Πολιτισμός

Νίκος Ρίζος: Σαν σήμερα έφυγε ο τεράστιος «κοντός» του ελληνικού κινηματογράφου

Νίκος Ρίζος: Πέρασαν κιόλας 22 χρόνια από την ημέρα που έφυγε από τη ζωή ένας από τους κορυφαίους Έλληνες ηθοποιούς. Η τεράστια καριέρα του.

Ο Νίκος Ρίζος γεννήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου του 1924 στην Άρτα και πέθανε σαν σήμερα το 1999. Ο τεράστιος «κοντός» του ελληνικού κινηματογράφου λείπει στα εκατομμύρια των θαυμαστών του, όπως κι άλλοι σπουδαίοι ηθοποιοί, όπως ο Λάμπρος Κωνσταντάρας ή ο Θανάσης Βέγγος.

Ο αγαπημένος ηθοποιός πρωτοεμφανίστηκε στην επιθεώρηση του Αλέκου Σακελλάριου «Άνθρωποι, άνθρωποι» το 1948, στο θέατρο «Μετροπόλιταν», μαζί με την Σπεράντζα Βρανά στο νούμερο «Το τραμ το τελευταίο». Απέκτησε δικό του θίασο το 1959, ενώ το 1961 δημιούργησε τον θίασο «Βασίλης Αυλωνίτης – Γεωργία Βασιλειάδου – Νίκος Ρίζος», που διατηρήθηκε, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία, μέχρι το 1965, παρουσιάζοντας διάφορες κωμωδίες τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γερμανία για τους μετανάστες.

Το 1986 μετέτρεψε τον κινηματογράφο «Αστορ» της οδού Σταδίου σε θέατρο, το οποίο λειτούργησε υπό την καλλιτεχνική διεύθυνσή του μέχρι το 1990. Ο Νίκος Ρίζος, άλλωστε, υπήρξε πολύ επιτυχημένος θεατρικός επιχειρηματίας επί 27 χρόνια.

Νίκος Ρίζος: Σαν σήμερα έφυγε ο τεράστιος «κοντός» του ελληνικού κινηματογράφου

Έπαιξε σε περίπου 300 κινηματογραφικές ταινίες, όπως Το σωφεράκι του Γιώργου Τζαβέλλα, Ο θησαυρός του μακαρίτη του Νίκου Τσιφόρου, Ο Κλέαρχος, η Μαρίνα και ο κοντός, Συμμορία εραστών και άλλα.

Νίκος Ρίζος: Έκανε εκατοντάδες ταινίες

Ο Νίκος Ρίζος έκανε και πολλές κινηματογραφικές ταινίες, που φτάνουν τις 300. Ξεχωρίζουν: «Η Αγνή του λιμανιού» (1952) και «Το σοφεράκι» (1953) του Γιώργου Τζαβέλλα, «Χαρούμενο ξεκίνημα» (1954) και «Τζο, ο τρομερός» (1955) του Ντίνου Δημόπουλου, «Ο θησαυρός του μακαρίτη» (1959) του Νίκου Τσιφόρου, «Η κόμισσα της φάμπρικας» (1969) του Ντίμη Δαδήρα, «Ο αισιόδοξος» (1973) του Κώστα Καραγιάννη, «Η αρχόντισσα και ο αλήτης» (1969), «Ο γίγας της Κυψέλης» (1968), «Συμμορία εραστών» (1972) του Βαγγέλη Σερντάρη κ.ά.

Νίκος Ρίζος: Που έπαιξε στην τηλεόραση

Στην τηλεόραση πρωταγωνίστησε μαζί με τη Μάρθα Καραγιάννη στη σειρά Ο δρόμος του Κώστα Λυχναρά, σε σενάριο Κώστα Πρετεντέρη και το 1999 στην τηλεοπτική μεταφορά του μυθιστορήματος του ακαδημαϊκού Τάσου Αθανασιάδη Η αίθουσα του θρόνου στο Mega. Ήταν η τελευταία του εμφάνιση στην τηλεόραση, μιας και την ημέρα προβολής του τελευταίου επεισοδίου της σειράς ο Νίκος Ρίζος πέθανε.

Η γυναίκα της ζωής του και ο γάμος τους

Ο Νίκος Ρίζος έχει χαρακτηριστεί ως το «ιερό τέρας» του ελληνικού κινηματογράφου. Ο χαρακτηρισμός ξεκίνησε χάριν αστεϊσμού, λόγω του ύψους του ηθοποιού, που μόλις ξεπερνούσε το 1,50 μ. Το ταλέντο του όμως κατά κοινή ομολογία, ήταν μεγάλο.

Νίκος Ρίζος: Ένας από τους κορυφαίους Έλληνες ηθοποιούς

Ο Νίκος Ρίζος κατάφερε με τις ερμηνείες του να μετατρέψει το ύψος του σε ατού, μιας και πολλές φορές οι ρόλοι του ήταν βασισμένοι σε αυτό. Ακόμα και τίτλοι ταινιών το υπονοούσαν ή το έλεγαν ξεκάθαρα, «ο Κλέαρχος, η Μαρίνα και ο κοντός», «ο γίγας της Κυψέλης», «ένας κοντός θα μας σώσει», «ο νάνος και οι επτά χιονάτες».

Η αίσθηση του χιούμορ και ο αυτοσαρκασμός του, έγιναν η αιτία για να βρίσκει όλο και περισσότερους ρόλους κομμένους και ραμμένους στα μέτρα του.  Ο ηθοποιός είχε μεγάλη αυτοπεποίθηση και με τις γυναίκες και για αυτό είχε πολλές επιτυχίες. Όταν γνώρισε την ηθοποιό Έλσα Λαμπροπούλου, στη Σχολή Ζουρούδη, εντυπωσιάστηκε από την ομορφιά της και αμέσως αποφάσισε να την παντρευτεί.

Νίκος Ρίζος: Μετέτρεψε το χαμηλό του ύψος σε ατού

Όπως αναφέρει η mixanitouxronou, σε συνέντευξή του στον δημοσιογράφο Θανάση Λάλα, περιέγραψε τη γνωριμία τους: «Τη γνώρισα στη Σχολή Ζουρούδη. Σπουδαίο ταλέντο, χορεύτρια και πάρα πολύ όμορφη κοπέλα… Όταν την πρωτοείδα, είπα στη γυναίκα του Φωτόπουλου: «Ρε Μαργαρίτα, τη βλέπεις αυτή την κοπέλα που μοιάζει με την Τζίλντα;».

Είχε το μαλλί όπως το είχε η Ρίτα Χέιγουορθ… Λέω: «Αυτή θα είναι η αυριανή μου γυναίκα». «Αϊντε να χαθείς, ρε σαχλέ» μου λέει η Μαργαρίτα. «Δεν ντρέπεστε κι εσύ κι ο Γκιωνάκης…». Μέσα στην ίδια σεζόν πήγα και τη ζήτησα. Ερχότανε η μάνα της, την έφερνε και την έπαιρνε. Πιάνω λοιπόν τη μάνα της αποβραδίς και της λέω: Πάμε να φάμε; Πήγαμε, φάγαμε και εκεί της το ξεφούρνισα: «Θα παντρευτώ την κόρη σου!» Οι γονείς της κοπέλας, έδωσαν τη συγκατάθεσή τους και σύντομα το ζευγάρι παντρεύτηκε.

Η Έλσα πήρε το επίθετο του συζύγου της και με αυτό έγινε γνωστή στον κινηματογράφο, καθώς έπαιξε σε περίπου 30 ταινίες, πολλές από αυτές στο πλευρό του, ερμηνεύοντας χαρακτηριστικούς δεύτερους ρόλους. Ο Νίκος και η Έλσα Ρίζου, απέκτησαν ένα γιο τον Κωνσταντίνο.

Ο ηθοποιός λίγο πριν από τον θάνατό του είχε αποκαλέσει τη σύζυγό του «κορωνίδα» ενώ είχε δηλώσει πως «η Έλσα ήταν ένα κομμάτι του». Στις 20 Απριλίου του 1999 ο Νίκος Ρίζος έπαθε έμφραγμα και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου πέθανε από πνευμονικό οίδημα. Ήταν 74 ετών και ο θάνατός του σκόρπισε θλίψη όχι μόνο στους δικούς του ανθρώπους, αλλά και στο κοινό που τον αγαπούσε.

Δέκα χρόνια μετά τον θάνατό του αγαπημένου της, η Έλσα Ρίζου δήλωσε πως ακόμα δεν το είχε ξεπεράσει. Στα μάτια της, όπως είπε, ο άντρας της δεν ήταν ποτέ κοντός: «Δεν το έχω ξεπεράσει ακόμα, είναι πολύ νωπό για μένα να ξεπεράσω αυτόν τον άνθρωπο που αναπνέαμε μαζί 40 χρόνια.

Μετά τον θάνατό του δεν μπορούσα να δω τις ταινίες που παίζαμε». Όταν γνωρίστηκαν, δεν τον ερωτεύτηκε αμέσως, αλλά όπως αποδείχτηκε τα συναισθήματά της ήταν έντονα και αληθινά: «Εγώ δεν τον ερωτεύτηκα, αγάπησα αμέσως όλα τα χαρίσματά του. Ποτέ δεν τον είδα κοντό. Ήταν τόσο ψηλός σε αισθήματα που το κάλυπτε. Εμπιστευόμουν τυφλά τον Νίκο».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο