Κόσμος

Ιταλία κορωνοϊός: Ξεπέρασε τα 12.000 κρούσματα και οι νεκροί έφτασαν τους 390

Ιταλία κορωνοϊός: Αρκετά χαμηλωμένα τα σημερινά κρούσματα συγκριτικά με τις προηγούμενες ημέρες, ωστόσο εξίσου κρίσιμα.

Στην Ιταλία καταγράφηκαν σήμερα 12.074 κρούσματα κορωνοϊού και 390 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 294.045 διαγνωστικά τεστ, το 4,1% από τα οποία προέκυψε θετικό. Τη Δευτέρα οι θάνατοι ήταν 316, με 8.864 περιστατικά.

Τις προηγούμενες ημέρες η Ιταλία κατέγραφε πάνω από 16.000 κρούσματα, ενώ την ίδια στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η παραγωγή δύο δικών της εμβολίων.

Στις ΜΕΘ της χώρας, σε σχέση με χθες οι ασθενείς με Covid-19 είναι 93 λιγότεροι, ενώ στους νοσοκομειακούς θαλάμους είναι 487 λιγότεροι. Σε ό,τι αφορά τις περιφέρειες της χώρας με τα περισσότερα κρούσματα, στην πρώτη θέση σήμερα βρίσκεται η Καμπανία (1.750) με κύρια πόλη την Νάπολη και ακολουθούν η Λομβαρδία (1.670) και η Απουλία (1.180) με πρωτεύουσα το Μπάρι.

Η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι επιβεβαίωσε ότι από τις 26 του μηνός η χώρα θα χωριστεί σε κόκκινες, πορτοκαλί, αλλά και κίτρινες περιοχές, με βαθμιαίο άνοιγμα της εστίασης, των θεάτρων και των κινηματογράφων.

Οι Ιταλοί θα μπορούν να μεταβαίνουν στις κόκκινες και πορτοκαλί περιοχές, με «εσωτερικό πράσινο πάσο», το οποίο θα χορηγείται σε όποιον έχει εμβολιαστεί, ιαθεί από τον κορωνοϊό το τελευταίο εξάμηνο ή έχει μόλις κάνει διαγνωστικό τεστ που είναι αρνητικό.

Μάριο Ντράγκι: Η πανδημία επιβάλλει προετοιμασία

Ο κορωνοϊός επιβάλλει καλύτερη προετοιμασία, ήταν το μήνυμα του Μάριο Ντράγκι.

Πιο συγκεκριμένα, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ενόψει της διεθνούς διάσκεψης για την υγεία που θα λάβει χώρα στις 21 Μαΐου στην Ρώμη, αναφέρθηκε στις προσπάθειες καταπολέμησης και περιορισμού της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο Ιταλός Πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «η σημερινή πανδημία μας επιβάλλει να προετοιμασθούμε καλύτερα για το μέλλον. Πρέπει να στηρίξουμε την έρευνα, να ενισχύσουμε το σύστημα προμήθειας εμβολίων και να αναδιαρθρώσουμε τα εθνικά συστήματα υγείας».

Παράλληλα ο κ. Ντράγκι τόνισε ότι «πρέπει να ξεκινήσουμε αμέσως, διότι δεν ξέρουμε πόσο θα διαρκέσει αυτή η πανδημία, ή πότε θα εμφανιστεί η επόμενη». Πρόσθεσε, δε, ότι η διακήρυξη της διεθνούς συνόδου της Ρώμης για την υγεία θα περιέχει μια σειρά από αρχές για την ενίσχυση των υγειονομικών συστημάτων, την βελτίωση των ικανοτήτων αντίδρασης και την απόκτηση νέων εργαλείων για την αντιμετώπιση μελλοντικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.

Ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός, τέλος, αναφέρθηκε στα θύματα της πανδημίας, «στα περισσότερα από τρία εκατομμύρια ανθρώπων που έχασαν την ζωή τους σε όλο τον κόσμο» και στην τεράστια ύφεση που έπληξε την παγκόσμια οικονομία.