Η Γερμανία πηγαίνει σε εκλογές και το CDU μετά από έντονες διεργασίες όρισε τον διάδοχο της Μέρκελ. Αξίζει να σημειωθεί, πως οι Πράσινοι την Δευτέρα όρισαν την υποψήφια τους για την Καγκελαρία. Λίγες εβδομάδες νωρίτερα το προεδρείο του CDU είχε “δείξει” τον Λάσετ ως υποψήφιο Καγκελάριο.
Πιο συγκεκριμένα, το τελευταίο διάστημα ο Μάρκους Ζέντερ κοντραριζόταν με τον Άρμιν Λάσετ για το χρίσμα του υποψήφιου καγκελάριου της γερμανικής Δεξιάς. Όμως τελικά ο κ. Ζέντερ αποφάσισε να αποσυρθεί από την κούρσα διαδοχής.
Αποσύρθηκε από την κούρσα ο Ζέντερ
«Ο κύβος ερρίφθη. Ο Άρμιν Λάσετ θα είναι ο υποψήφιος Καγκελάριος για την Χριστιανική Ένωση», δήλωσε πριν από λίγο ο Αρχηγός της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) και Πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ, αναγνωρίζοντας το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας του προεδρείου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), το οποίο σε ποσοστό 77,5% τάχθηκε υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Λάσετ.
Πριν από την συνεδρίαση του προεδρείου του CDU, ο κ. Ζέντερ είχε δηλώσει ότι παραχωρεί στο CDU το προβάδισμα στην επιλογή του υποψήφιου Καγκελάριου της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) και σήμερα επανέλαβε ότι δέχεται το αποτέλεσμα «χωρίς μηνισικακία» και ότι τάσσεται υπέρ της ενότητας της Χριστιανικής Ένωσης.
Ο «άνθρωπος» της Άγγελα Μέρκελ
Ακόμη και η ‘Αγγελα Μέρκελ, φαίνεται ότι προτιμούσε έναν «δικό της» άνθρωπο –ασχέτως αν τον τελευταίο χρόνο διαφωνούσε μαζί της σε όλα– από έναν τύπο σαν τον Φρίντριχ Μερτς που ήθελε να αλλάξει τα πάντα. Ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας βρισκόταν επί χρόνια στην σκιά της κυρίας Μέρκελ, από την οποία βγήκε, τόσο υποστηρίζοντας χαλαρότερα μέτρα περιορισμού για την πανδημία όσο και υιοθετώντας πιο επιφυλακτική στάση στις πολιτικές για την κλιματική αλλαγή.
Υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της προσφυγικής πολιτικής της Καγκελαρίου, αλλά το 2017 η προεκλογική του καμπάνια εστιάστηκε στα θέματα εσωτερικής ασφάλειας και κατάχρησης ασύλου. Παλιότερα, όταν ακόμη ήταν υπουργός Ενσωμάτωσης στην Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία είχε «κερδίσει» τα παρατσούκλια «τουρκο-‘Αρμιν» και «’Αρμιν Πασάς», λόγω της φιλελεύθερης στάσης του απέναντι στους μετανάστες, ενώ το 2014 δέχτηκε δριμεία κριτική στην Γερμανία, όταν μέσω Twitter, απευθύνθηκε στον τότε υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, κατηγορώντας τον ότι η Αμερική στήριζε το «Ισλαμικό Κράτος» και την «Αλ Νούσρα» κατά του Προέδρου ‘Ασαντ στην Συρία.