Η Βουλγαρία προχώρησε σε αναστολή της χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca για γυναίκες κάτω των 60 ετών που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο θρόμβωσης, δήλωσε o απερχόμενος υπουργός υγείας της τη Δευτέρα. Η απόφαση αυτή έρχεται μετά από την καταγραφή πολλών περιστατικών σπάνιων θρομβώσεων, με την τελευταία αναφορά να έρχεται από τον Καναδά, ενώ η Κομισιόν έχει διατάξει νέα έρευνα σχετικά με το εμβόλιο.
Η Βουλγαρία έχει εμβολιάσει περίπου 638.400 άτομα με την πρώτη δόση του εμβολίου, εκ των οποίων το ένα τρίτο έχει λάβει το εμβόλιο της AstraZeneca. Η χώρα σημειώνει μία από τις περισσότερο αργές εμβολιαστικές εκστρατείες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Το εμβόλιο της AstraZeneca δεν θα χορηγηθεί σε γυναίκες κάτω των 60 ετών με αυξημένο κίνδυνο θρόμβωσης ή και που έχουν διαγνωστεί με θρομβοκυτταροπενία», δήλωσε ο Κοσταντίν Άγγελοφ στους δημοσιογράφους.
Βουλγαρία: Τι προβλέπεται για όσους έλαβαν την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca
Ο Ανγκόλοφ είπε ότι εκείνοι που έχουν ήδη λάβει μια πρώτη δόση από το εμβόλιο τηςAstraZeneca και δεν παρουσίασαν ανεπιθύμητες ενέργειες θα πρέπει να λάβουν ακόμη μια δεύτερη δόση του ίδιου εμβολίου.
Όσοι δεν επιθυμούν να λάβουν τη δεύτερη δόση από το εμβόλιο της AstraZeneca μπορούν να επιλέξουν να εμβολιαστούν με το σκεύασμα της Pfizer περίπου 84 ημέρες μετά την πρώτη δόση.
Η βαλκανική χώρα των 7 εκατομμυρίων ανθρώπων αναμένει να λάβει περισσότερες από 5,5 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου που έχουν εγκριθεί στην ΕΕ έως τα τέλη Ιουνίου, συμπεριλαμβανομένων 3,5 εκατομμυρίων από την Pfizer-BioNTech, η οποία θα την βοηθήσει να επιτύχει ανοσία στην κοινότητα έως τα τέλη Ιουλίου, δήλωσε ο Ανγκέλοφ.
AstraZeneca: Η Κομισιόν διέταξε νέα έρευνα για το εμβόλιο
Η Κομισιόν ζήτησε νέα έρευνα για τους παράγοντες που προκαλούν τις παρενέργειες στο AstraZeneca. Η ιστορία ξεκίνησε όταν το εμβόλιο της AstraZeneca προκάλεσε κάποια περιστατικά θρομβώσεων. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) διεξήγαγε έρευνα και κατέληξε στο πόρισμα του σε ότι αφορά τις παρενέργειες του εμβολίου.
Πιο συγκεκριμένα, η Στέλλα Κυριακίδου, επίτροπος Υγείας της Ε.Ε., ζήτησε την περασμένη Παρασκευή από τον EMA να εκδώσει γνωμοδότηση. Η γνωμοδότηση αυτή θα αφορά τους πιθανούς παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης των «πολύ σπάνιων» θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε άτομα εμβολιασμένα με το σκεύασμα της AstraZeneca.