Lifestyle

Δημήτρης Μητροπάνος: Η ζωή και το έργο του τραγουδιστή

Δημήτρης Μητροπάνος: Ο λαϊκός τραγουδιστής θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες λαϊκές φωνές που έβγαλε η Ελλάδα.

Ο Δημήτρης Μητροπάνος θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους λαϊκούς τραγουδιστές όλων των εποχών.  Ο ιδιαίτερος τρόπος που τραγουδούσε να τον έκανε αγαπητό σε όλο τον κόσμο. Σχετικά με τον τραγουδιστή είχε γίνει παλιότερα ένα αφιέρωμα στην εκπομπή “Στην υγεία μας ρε παιδιά“. Πίσω μάλιστα από το τραγούδι “Ρόζα” κρύβεται μία απίστευτη ιστορία που τον οδήγησε στο να το τραγουδήσει.

Πιο συγκεκριμένα, ο λαϊκός τραγουδιστής γεννήθηκε στις 2 Απριλίου του 1948 σε ένα χωριό λίγο έξω από τα Τρίκαλα. Όταν τελείωσε την τρίτη γυμνασίου πήρε την απόφαση να μετακομίσει στην Αθήνα. Ο θείος του, άνοιξε την πόρτα του σπιτιού του και όλα πήραν το δρόμο τους. Πριν προλάβει να τελειώσει το σχολείο ξεκίνησε να τραγουδάει σε μουσικές σκηνές. “Το 1965 πρωτοτραγούδησα σε κέντρο με τον Ζαμπέτα. Δεκαεφτά χρόνων. Καθόμουνα μέχρι τις έντεκα και μισή γιατί μετά έπρεπε να κοιμηθώ για να πάω σχολείο. Με αντιμετωπίζανε σαν παιδάκι. Συνήθως Καζαντζίδη τραγουδούσα. Έπαιρνα και 50 δραχμές την ημέρα. Δεν σκεφτόμουνα να βρω άλλη δουλειά. Το τραγούδι ήταν η μόνη δουλειά που είχα τότε” θα πει κάποτε.

Δημήτρης Μητροπάνος: Η γνωριμία του με τον Γρηγόρη Μπιθικώτση

Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης ήταν ο πρώτος που διέκρινε το μεγάλο ταλέντο του Μητροπάνου. Τον άκουσε να τραγουδάει σε μια εκδήλωση και τον παρότρυνε να πάει στην δισκογραφική εταιρία “Κολούμπια”.

Πριν προλάβει να κλείσει τα 20, μπαίνει στο στούντιο για να ηχογραφήσει το πρώτο του άλμπουμ με όνομα “Θεσσαλονίκη”. Μερικά χρόνια μετά θα συνεργαστεί με τον Δήμο Μούτση και τον Μάνο Ελευθερίου. Αυτές οι συνεργασίες αποδείχθηκαν σταθμός στην καριέρα του Δημήτρη Μητροπάνου. Οι τρεις τους κυκλοφόρησαν το άλμπουμ “Άγιο Φεβρουάριο”.

Δημήτρης Μητροπάνος: Η καθιέρωση στο λαϊκό τραγούδι

Τα επόμενα χρόνια ήταν αυτά που τον έκαναν να καθιερωθεί στην συνείδηση του κόσμου σαν κορυφαίος ερμηνευτής. Σε αυτό βοήθησαν οι δίσκοι “Δρόμος για τα Κύθηρα” του Γιώργου Κατσαρού και τα “Συναξάρια”του Γιώργου Χατζηνάσιου. Ακολούθησαν δεκάδες συνεργασίες και επιτυχίες. Τα χρόνια περνούσαν, αλλά ο Δημήτρης Μητροπάνος συνέχισε να είναι αγαπητός ακόμα και σε νεότερες γενιές.

Ένα από τα περίεργα της καριέρας του Δημήτρη Μητροπάνου είναι το κεφάλαιο “συναυλίες”. Παρά τη δεδομένα επιτυχία του, μέχρι το 2009 δεν είχε κάνει κάποια συναυλία σε ανοιχτό χώρο. Αυτή έγινε στο Ηρώδειο με αφορμή την συμπλήρωση 40 ετών από την πρώτη του ηχογράφηση.

Το τραγούδι του ηχεί στον παράδεισο

Στις 17 Απριλίου του 2012 έπαθε έμφραγμα που ήταν αρκετό για να τον πάρει μακριά μας. Τουλάχιστον την φυσική του παρουσία γιατί τα τραγούδια του θα παραμείνουν πάντα εδώ. Η κληρονομία του είναι τόσο μεγάλη που θα συνεχίσει να μνημονεύεται όσο οι Έλληνες θα ακούνε μουσική.

Η καριέρα του

Το 1966 ο Μητροπάνος συναντάται, τυχαία, για πρώτη φόρα με τον Μίκη Θεοδωράκη και ερμηνεύει, στη θέση άλλου καλλιτέχνη που τότε ασθενούσε, μέρη από τη «Ρωμιοσύνη» και το «Άξιον Εστί» σε μια σειρά συναυλιών στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Το 1967, ο Μητροπάνος ηχογραφεί τον πρώτο του 45άρη δίσκο, με το τραγούδι «Θεσσαλονίκη». Είχε προηγηθεί η ηχογράφηση του τραγουδιού «Χαμένη Πασχαλιά», το οποίο όμως λογοκρίθηκε από τη Χούντα και δεν κυκλοφόρησε ποτέ. Σημαντική ήταν η συνεργασία του με τη δισκογραφική εταιρεία ΜΙΝΟΣ-ΕΜΙ, με την οποία έκανε μια δεύτερη μεγάλη καριέρα.

Στην πορεία που χάραξε στο δρόμο του λαϊκού έντεχνου, το 1972 υπήρξε ένας σημαντικός σταθμός: ο συνθέτης Δήμος Μούτσης και ο ποιητής-στιχουργός Μάνος Ελευθερίου κυκλοφορούν τον «Άγιο Φεβρουάριο», με ερμηνευτές τον Μητροπάνο και την Πετρή Σαλπέα, σηματοδοτώντας ένα σταθμό στην ελληνική μουσική.

Τον Ιούλιο του 1999, ο Μητροπάνος και ο Μούτσης θα ξαναβρεθούν επί σκηνής στο Ηρώδειο με την Δήμητρα Γαλάνη και την σοπράνο Τζούλια Σουγλάκου για δυο μουσικές βραδιές στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών. Οι συναυλίες αυτές ηχογραφούνται ζωντανά και κυκλοφορούν σε διπλό CD δύο μήνες αργότερα. Ακολουθούν «Ο Δρόμος για τα Κύθηρα» του Γιώργου Κατσαρού και «Τα Συναξάρια» του Γιώργου Χατζηνάσιου, έργα υψηλής ποιότητας αλλά και μεγάλης απήχησης στην ελληνική κοινωνία.

Οι συνεργασίες

Στη μακρόχρονη πορεία του στο ελληνικό τραγούδι, ο Δημήτρης Μητροπάνος συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους δημιουργούς του λαϊκού αλλά και του έντεχνου τραγουδιού. Γιώργος Ζαμπέτας, Μίκης Θεοδωράκης, Δήμος Μούτσης, Απόστολος Καλδάρας, Λάκης Παπαδόπουλος, Μάριος Τόκας, Σπύρος Παπαβασιλείου, Τάκης Μουσαφίρης («Εμείς Οι Δυο» κ.α.), Χρήστος Νικολόπουλος («Πάρε Αποφάσεις» σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου), Γιάννης Σπανός («Ο Μητροπάνος τραγουδάει Σπανό») ήταν οι συνθέτες με τους οποίους συνδέθηκε επαγγελματικά, χτίζοντας μια καριέρα συνυφασμένη με την ελληνική λαϊκή μουσική παράδοση, μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του 1980.

Η συμμετοχή του σε δίσκους των Λάκη Παπαδόπουλου (με το τραγούδι «Για Να Σ’ Εκδικηθώ») και Νίκου Πορτοκάλογλου («Κλείνω Κι Έρχομαι») αναδεικνύουν εκείνη την εποχή την ευρεία γκάμα της ερμηνείας του και προαναγγέλλουν μια στροφή στον τρόπο ερμηνείας του, που θα οδηγήσει σε μια σειρά από δίσκους που άλλαξαν σε μεγάλο βαθμό την έννοια του καλού σύγχρονου λαϊκού τραγουδιού.

Οι συνεργασίες με τον Μάριο Τόκα και το Φίλιππο Γράψα («Η Εθνική Μας Μοναξιά» το 1992 και «Παρέα Μ’ Έναν Ήλιο» το 1994) συνδυάζουν τη λαϊκή υφή και συναίσθημα με τη πιο βαθιά έννοια στίχων και τη χρησιμοποίηση λέξεων πιο επιτηδευμένων.

Εκπληκτική απήχηση των τραγουδιών

Παράλληλα, η απήχηση των τραγουδιών στην κοινωνία και η εμπορική επιτυχία αναδεικνύουν αυτές τις δημιουργίες ως εργαλεία αλλά και συμπτώματα της εξέλιξης της ελληνικής κοινωνίας. Από το 1992 και μετά την συνεργασία του με τον Μάριο Τόκα ο Μητροπάνος καθιερώνεται στο Πάνθεον των Ελλήνων τραγουδιστών.

Η πολύ σημαντική συνεργασία με τον Θάνο Μικρούτσικο το 1996, στον δίσκο «Στου Αιώνα Την Παράγκα», σε στίχους Άλκη Αλκαίου, Κώστα Λαχά, Λίνας Νικολακοπούλου και Γιώργου Κακουλίδη, αποτελεί στροφή του ερμηνευτή σε ακόμα πιο «έντεχνες» διαδρομές, διατηρώντας και πάλι την ταυτότητα του λαϊκού. Μετά το 1996 και την πιο επιτυχημένη του συνεργασία στην Ελληνική Δισκογραφία, ο Μητροπάνος αναγνωρίζεται ως η Εθνική Φωνή της Ελλάδας!

Ο Μητροπάνος συνεχίζει στα ίδια μονοπάτια, με τραγούδια των Μικρούτσικου, Κορακάκη, Μουκίδη, Παπαδημητρίου κ.α. στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1990 και στις αρχές του 2000. Από τις τελευταίες δουλειές του Θεσσαλού αοιδού, ξεχωρίζει το «Πες Μου Τ’ Αληθινά Σου» σε μουσική Στέφανου Κορκολή και στίχους Ελεάνας Βραχάλη και Νίκου Μωραΐτη, αλλά και η ζωντανή ηχογράφηση «Υπάρχει Και Το Ζεϊμπέκικο», από το πρόγραμμα – ωδή στον εθνικό χορό της Ελλάδας, μαζί με τους Θέμη Αδαμαντίδη και Δημήτρη Μπάση, καθώς επίσης και ο δίσκος «Στη Διαπασών», ο οποίος περιέχει 12 λαϊκά τραγούδια και μια μπαλάντα. Από τα τραγούδια του δίσκου ξεχωρίζει το τραγούδι «Η Εκδρομή» του Γιάννη Μηλιώκα, το οποίο γράφτηκε για την επιστροφή του ερμηνευτή στη δισκογραφία μετά από ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Δισκογραφικές του δουλειές

Τελευταίες δισκογραφικές δουλειές του Δημήτρη Μητροπάνου, ήταν η ζωντανή ηχογράφηση της συναυλίας του στο Ηρώδειο (Σεπτέμβριος 2009), αποτελούμενη από 2 CD με τον τίτλο «Τα Τραγούδια Της Ζωής Μου», και ο δίσκος «Εδώ Είμαστε» με τραγούδια του Σταμάτη Κραουνάκη σε στίχους του ίδιου, της Λίνας Νικολακοπούλου, του Μάνου Ελευθερίου, του Λάκη Λαζόπουλου και ένα ποίημα του Κωστή Παλαμά.

Τον Ιούνιο του 2012 κυκλοφορεί το άλμπουμ-αφιέρωμα στο συνθέτη Μάριο Τόκα με τίτλο «Ήλιος Κόκκινος», στο οποίο συμμετέχει μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Μητροπάνος με τρία τραγούδια («Της Μοναξιάς Οι Σκλάβοι», «Γράψε Μου Κάτι», «Υπάρχουν Κάτι Μελωδίες»).

Τα τραγούδια αυτά σε μουσική του Τόκα είναι και τα τελευταία που ηχογράφησε ο Δημήτρης Μητροπάνος και μάλιστα λίγες μέρες πριν το θάνατό του. Μεγάλες, διαχρονικές του επιτυχίες ήταν τα τραγούδια «Σ’ Αναζητώ Στη Σαλονίκη», «Πάντα Γελαστοί», «Ρόζα», «Τα Λαδάδικα». Υπήρξε φίλαθλος του ΟΣΦΠ, διατηρώντας άριστες σχέσεις με τους φιλάθλους όλων των ομάδων.

Σε όλα τα χρόνια της μεγάλης του πορείας στο Ελληνικό τραγούδι ο κορυφαίος τραγουδιστής πραγματοποίησε πολυάριθμες περιοδείες στις ΗΠΑ, σε χώρες της Ασίας, στη Νότιο Αφρική, τη Σουηδία, την Γερμανία, τη Ρωσία και σε πολλές ακόμα χώρες, με μεγάλη επιτυχία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο