Ο Θεόδωρος Πάγκαλος δεν συνηθίζει να γράφει συχνά στο Twitter, καθώς αν επισκεφθεί κανείς τον λογαριασμό του θα δει ότι η τελευταία του ανάρτηση ήταν στα τέλη Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών έκανε την πρώτη του ανάρτηση για το 2021, συγχαίροντας λιτά με ένα «εύγε» τον Νίκο Δένδια για τη στάση του κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Υπενθυμίζουμε ότι χθες ξέσπασε μεγάλη ένταση στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν ο Νίκος Δένδιας και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Ο Θεόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών επί κυβέρνηση Σημίτη, δημοσίευσε το πρώτο του tweet για το 2021, όπου συγχαίρει τον Νίκο Δένδια. Συγκεκριμένα, έγραψε «εύγε» και τάγκαρε τον λογαριασμό του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια.
Η ένταση μεταξύ Δένδια-Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου
Η κόντρα ξεκίνησε κατά τις κοινές δηλώσεις του Νίκου Δένδια και του Μελβούτ Τσαβούσογλου, όταν ο τελευταίος έκανε αναφορά σε τουρκική μειονότητα στη Θράκη. Η αναφορά του προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Νίκου Δένδια, που υπενθύμισε ότι η Τουρκία έχει υπογράψει τη συνθήκη της Λωζάνης. Μάλιστα αναφερόμενος στις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικά νησιά, ο κ. Δένδιας τόνισε: «Δεν μπορεί η Τουρκία να κάνει μάθημα στην Ελλάδα».
Πιο αναλυτικά δήλωσε:
«Σε ευχαριστώ (σ.σ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου) για την μεγάλη τιμή που μου κάνεις προσκαλώντας με στο δείπνο ιφτάρ. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εύχεται σε όλους τους μουσουλμάνους για την έναρξη του ραμαζανιού. Έχει ήδη ειπωθεί και θα κάνουμε τα εγκαίνια του ισλαμικού τεμένους στην Αθήνα αμέσως μετά την πανδημία.
Με τον κ. Τσαβούσογλου συζητήσαμε όσα θέματα υπάρχουν προσεγγίσεις αλλά και όσα θέματα μας δημιουργούν τριβές. Η Τουρκία έχει τονίσει ότι η ένταξη στην ΕΕ παραμένει στρατηγικός της στόχος. Χαιρετίζω την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών αλλά και την συζήτηση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης η οποία θα ακολουθήσει.
Σκοπός της παρουσίας Φραγκογιάννη είναι να εξετάσουμε συγκεκριμένες προτάσεις συνεργασίας. Συμφωνήσαμε να δημιουργήσουμε μια θετική ατζέντα θεμάτων για να προχωρήσουμε την σχέση μας μπροστά. Αναγκαία προϋπόθεση για την βελτίωση των διμερών σχέσεων η αποκλιμάκωση και η αποφυγή ενεργειών. Πριν από λίγους μήνες οι παραβατικές ενέργειες είχαν αυξηθεί σημαντικά. Υπάρχει στην Ελλάδα μουσουλμανική μειονότητα, αυτήν αναγνωρίζει η συνθήκη της Λωζάννης, αυτή είναι η άποψη του ελληνικού κράτους. Υπάρχουν δηλώσεις που δεν βοηθούν στο θετκό κλίμα το οποίο συμφωνήσαμε να προωθήσουμε.