Λίγο μετά την επιστροφή του στην Αθήνα από την Άγκυρα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, βρέθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να ενημερώσει τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τι συζήτησε στην Τουρκία με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και τον ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Ικανοποίηση για το πως χειρίστηκε τη συζήτηση:
Ο Νίκος Δένδιας μετέφερε, σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, αναλυτικά στον πρωθυπουργό το περιεχόμενο των συνομιλιών του και ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον τρόπο με τον οποίο ο Έλληνας υπουργός χειρίστηκε τη δύσκολη συζήτηση, αναφερόμενος στη δημόσια σύγκρουση με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Τι έγινε χθες στην Άγκυρα:
Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου ήρθαν σε σκληρή αντιπαράθεση on camera στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνάντησή τους. Η “σπίθα” που «άναψε τη φωτιά» ήταν οι αναφορές στη μειονότητα στη Θράκη.
Τον λόγο πήρε πρώτος ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου που δήλωσε πως «πιστεύουμε ότι μεταξύ μας τα ζητήματα μπορούν να επιλυθούν με έναν εποικοδομητικό διάλογο» και πρόσθεσε πως «τα τετελεσμένα και οι επιθετικές δηλώσεις είναι πράγματα αποφευκτέα». Όπως είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, «για την ελληνική μειονότητα που ζει εδώ, από την πρώτη στιγμή μπορέσαμε να υλοποιήσουμε βέλτιστες πρακτικές. Και οι δύο μειονοτικές ομάδες πρέπει να αντιμετωπίζονται με τρόπο που θα οδηγεί σε ευημερία και ειρήνη. Είμαστε έτοιμοι να παρέχουμε κάθε στήριξη για να προστατευθεί η πολιτιστική κληρονομιά για τα οθωμανικά μνημεία στην Ελλάδα, το ίδιο για χριστιανικά μνημεία στην Τουρκία με αμοιβαία συνεργασία».
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, δήλωσε από την πλευρά του ότι αναγκαία προϋπόθεση για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, είναι η αποκλιμάκωση και η αποφυγή προκλητικών ενεργειών, τονίζοντας ότι το προηγούμενο διάστημα οι παραβατικές ενέργειες είχαν αυξηθεί σημαντικά. “Υπάρχει στην Ελλάδα μουσουλμανική μειονότητα, αυτήν αναγνωρίζει η συνθήκη της Λωζάννης, αυτή είναι η άποψη του ελληνικού κράτους. Υπάρχουν δηλώσεις που δεν βοηθούν στο θετικό κλίμα το οποίο συμφωνήσαμε να προωθήσουμε” είπε.
Παράλληλα, υπογράμμισε: “Μοναδική λύση που είναι αποδεκτή από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας είναι η διζωνική – δικοινοτική ομοσπονδία στην Κύπρο. Χρειάζεται να υπάρχει αποχή από ενέργειες που παραβιάζουν τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Ελλάδα υποστηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας εφ’ όσον η Τουρκία το επιθυμεί. Όπως ισχύει σε κάθε υποψήφια χώρα υπάρχει ένας απαράβατος κανόνας: ο σεβασμός της εδαφικής κυριαρχίας ενός κράτους μέλους. Το ενδεχόμενο λήψης μέτρων υπάρχει πάντα στο τραπέζι αν υπάρξουν παραβατικές ενέργειες σε βάρος της εδαφικής κυριαρχίας ενός κράτους μέλους.
Θα μου επιτρέψετε να κάνω αναφορά σε ένα ζήτημα που επηρεάζει αρνητικά τις διμερείς σχέσεις και αυτή αφορά την απειλή πολέμου σε περίπτωση που η Ελλάδα εφαρμόσει τις προβλέψεις της UNCLOS. Να φύγει το casus belli ια τα 12 μίλια. Το δίκαιο αυτό είναι τμήμα του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Το λεγόμενο τουρκολιβυκό μνημόνιο έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο γιατί δεν συνάδει με το δίκαιο της θάλασσας».