Ο Θανάσης Δρούγος μίλησε στο pagenews.gr και στην εκπομπή Point Zero με τον Λάμπρο Καλαρρύτη, εξηγώντας την κατάσταση των τελευταίων ημερών στην Ουκρανία, τονίζοντας πως είναι περιμετρική η περικύκλωση της από τη Ρωσία, με δεκάδες ρωσικά τάγματα στην περιοχή. Η Ρωσία, πάντως όπως ανέφερε, δοκιμάζει τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης Μπάιντεν, με τους ίδιους να μην υποχωρούν και να μην φεύγουν.
Επίσης, ανέλυσε το γεγονός πως αν και είναι βελτιωμένες οι ουκρανικές δυνάμεις, δεν μπορούν μόνες τους να αντιμετωπίσουν τους Ρώσους. Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι δύσκολα θα εμπλακούν σε στρατιωτική σύγκρουση, με σενάρια χρήσης τακτικών πυρηνικών από τις δύο πλευρές. Εξάλλου, ΗΠΑ και Ρωσία δεν έχουν αποκλείσει τη χρήση πυρηνικών για πρώτο πλήγμα στο πλαίσιο συμβατικού πολέμου, με τις βαλτικές χώρες να είναι στη ζώνη υψηλού κινδύνου αν ξεσπάσει σύγκρουση.
Τέλος, αναφέρθηκε στην περίπτωση της Τουρκίας τονίζοντας πως θα ζοριστεί αν κλιμακωθεί η αντιπαράθεση Αμερικανών και Ρώσων. Και αυτό σημαίνει ότι θα αναγκαστεί να πάρει θέση και να ξεκαθαρίσει τη στάση της ενώ εξέφρασε τη σκέψη του ότι ενδέχεται να αναζωπυρωθούν εστίες σε Ιράκ, Συρία και Λιβύη.
Για το γεγονός ότι ένα θερμό επεισόδιο Ουκρανίας – Ρωσίας είναι πολύ κοντά:
Δεν είναι θεωρητικό. Για πολλούς λόγους. Πρώτον, υπάρχει περιμετρική περικύκλωση της Ουκρανίας από τα σύνορα με τη Λευκορωσία. Άρα από γεωγραφικής πλευράς, έχουν έρθει και στρατιωτικές δυνάμεις της Ρωσίας από βαθύτερα σημεία. Είναι συνολικά 56 ως 58 τάγματα περιμετρικά της Ουκρανίας. Δεύτερον, στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και ιδιαίτερα μετά την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014, είναι αυξημένος ο ρωσικός στόλος.
Για το ότι δεν φαίνεται να υπάρχει σενάριο αποκλιμάκωσης:
Όχι δεν φαίνεται κάτι τέτοιο. Ντονέτσκ και Λουκάνσκ είναι «παγωμένη διένεξη», δηλαδή είναι σε μια μη ελεγχόμενη κατάσταση. Επειδή υπάρχει ρωσόφωνος πληθυσμός και επειδή αυτές οι περιοχές έχουν υποστηριχθεί στο αντάρτικο κατά του ουκρανικού στρατού, δύσκολα οι Ρώσοι θα φύγουν και για αυτό δύο επιλογές υπάρχουν: Ή θα συνεχίσουν για να προκαλέσουν πρόβλημα στην ανατολική πλευρά της Ουκρανίας ή υπάρχει μια περίπτωση να κάνουν προσάρτηση. Τα πράγματα είναι σε πολύ λεπτό σημείο.
Για το ότι οι Ευρωπαίοι δύσκολα θα εμπλακούν σε στρατιωτική σύγκρουση:
Ο ουκρανικός στρατός δεν μπορεί να σταθεί μόνος του απέναντι στη Ρωσία. Και οι Αμερικανοί είναι δεσμευμένοι με την Ουκρανία. Ο Μπάιντεν έχει και συναισθηματικούς δεσμούς από την εποχή που ο γιος του που έχει φύγει από τη ζωή, ήταν σε business με την Ουκρανία. Δεύτερον, υπάρχει ουκρανική κοινότητα που ψήφισαν Δημοκρατικούς. Και ψηφίζουν και τον Τριντό στον Καναδά. Άρα, οι Αμερικανοί δεν μπορούν να κάνουν πίσω. Οι Ευρωπαίοι τώρα, σε θάματα κυρώσεων δεν νομίζω να έχουν πρόβλημα. Τα πράγματα είναι πιο δύσκολα αν θα κάνουν μια τέτοια ενέργεια. Οι κυρώσεις είναι πιο εύκολο να μπουν, οι επιθετικές ενέργειες όμως, είναι δύσκολο.
Για το γεγονός ότι θα ζοριστεί η Τουρκία αν κλιμακωθεί η αντιπαράθεση ΗΠΑ – Ρωσίας με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να πάρει θέση και να ξεκαθαρίσει τη στάση της:
Η Τουρκία έχει το θέμα των στενών, ασχέτως αν έχουν ανοίξει οι συζητήσεις για το κανάλι της Κωνσταντινούπολης. Η Τουρκία συμμετέχει μαζί με Ρουμανία, Βουλγαρία και κατά διαστήματα Ουκρανία και Γεωργία, δύο φιλοδυτικές χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, συμμετέχει σε διάφορες κοινές ασκήσεις, θέλει να δείξει στο ΝΑΤΟ ότι υπάρχει. Παίζει όμως, επικίνδυνα με τη Ρωσία. Την έχουν ανάγκη. Μέχρι στιγμής οι Αμερικανοί είναι χαλαροί απέναντί τους. Η Τουρκία πρέπει ή να συμμορφωθεί με τις ΝΑΤΟϊκές διαθέσεις ή να μας εγκαταλείψει και να κινηθεί σε ευρασιατικά μοντέλα. Όλα αυτά πρέπει να τα σκεφτεί ο Ερντογάν.