Κόσμος

Βαλκάνια: Μυστηριώδες non paper στις Βρυξέλλες τους βάζει «μπουρλότο»

Βαλκάνια: Το έγγραφο έδωσε στη δημοσιότητα σλοβένικο Μέσο Ενημέρωσης. Το συγκεκριμένο non paper έχει προκαλέσει σάλο σε όλες τις βαλκανικές χώρες.

«Μπουρλότο» στα Βαλκάνια βάζει non paper που έδωσε στη δημοσιότητα σλοβένικο Μέσο Ενημέρωσης αφού αναφέρεται σε αλλαγή συνόρων. Άγνωστοι είναι οι συντάκτες του κειμένου, αλλά παραλήπτης είναι ο Σαρλ Μισέλ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο οποίος είχε έρθει πρόσφατα στη δημοσιότητα για τον τρόπο που χειρίστηκε το «καψώνι» Ερντογάν στην Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

Το συγκεκριμένο ανεπίσημο διπλωματικό έγγραφο αναφέρεται σε αλλαγές συνόρων στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, όπως στην ειρηνική διάλυση της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης και την ένωση του Κοσόβου με την Αλβανία.

Βαλκάνια: Μυστηριώδες non paper στις Βρυξέλλες τους βάζει «μπουρλότο»

Ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί το κατά πόσο ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα έστειλε πραγματικά στις Βρυξέλλες αυτό το ανεπίσημο διπλωματικό έγγραφο, το οποίο αναφέρεται σε συνοριακές αλλαγές σε χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας, σύμφωνα με τον σλοβενικό ιστότοπο necenzurirano.si που αποκάλυψε το όλο ζήτημα.

Εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε δηλώσεις τους στο δίκτυο Euractiv είπαν ότι έχουν «πλήρη άγνοια» για το συγκεκριμένο έγγραφο, ενώ άγνοια δηλώνουν και Ευρωπαίοι διπλωμάτες, που υποστηρίζουν ότι δεν έχει παρουσιαστεί κανένα τέτοιο έγγραφο στους αντιπροσώπους των κρατών μελών.

Ταυτόχρονα όμως, το γραφείο όμως του πρόεδρου Σαρλ Μισέλ ούτε αρνείται, αλλά ούτε επιβεβαιώνει την ύπαρξη αυτού του εγγράφου.

Βαλκάνια: Παραλήπτης του non paper φαίνεται να είναι ο Σαρλ Μισέλ

Η ενημερωτική ιστοσελίδα της Σλοβενίας δημοσίευσε τμήματα αυτού του παράξενου non paper, όπου κάνει λόγο για επαναπροσδιορισμό των συνόρων στην περιοχή για να επιλυθούν μακροχρόνια προβλήματα στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Κόσοβο.

Συγκεκριμένα το περίεργο αυτό έγγραφο αναφέρει ότι μετά την ειρηνευτική Συμφωνία του Ντέιτον του 1995 που έληξε τον πόλεμο στη Βοσνία, η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών της περιοχής οδήγησε στη βελτίωση των σχέσεων και στη σταθερότητα, αλλά δεν έλυσε βασικά προβλήματα, όπως το ότι η Τουρκία προσπαθεί να αυξήσει την επιρροή της στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και τη Βόρεια Μακεδονία.

Οι «λύσεις» που αναφέρονται στο έγγραφο είναι οι εξής:

  • Ενοποίηση του Κοσόβου και της Αλβανίας
  • Παραχώρηση, ως αντάλλαγμα, στη Σερβία του ευρύτερου μέρους της Republika Srpska, δηλαδή της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας
  • Ένωση των κροατικών περιοχών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης με την Κροατία ή παραχώρηση ειδικού καθεστώτος όπως αυτό που ισχύει στο Νότιο Τιρόλο.
  • Το ίδιο καθεστώς προβλέπεται και για τις σερβικές περιοχές του Κοσόβου.
  • Οι Βόσνιοι θα αποκτήσουν ανεξάρτητο κράτος και με δημοψήφισμα θα μπορούν να επιλέξουν είτε την ΕΕ, είτε την σύσφιξη των σχέσεων τους με άλλη χώρα, όπως η Τουρκία.

«Προς το παρόν, η συντριπτική πλειοψηφία των Βοσνίων τάσσονται υπέρ της ΕΕ, με την απότομη αύξηση της τουρκικής επιρροής και του ριζοσπαστικού Ισλάμ, η κατάσταση θα μπορούσε να επιδεινωθεί δραστικά την επόμενη δεκαετία» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τη γερμανική έκδοση της Deutsche Welle, συντάκτης, ή τουλάχιστον ένας από τους συντάκτες αυτού του ανυπόγραφου εγγράφου, είναι ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας.

Τον περασμένο Μάρτιο, έξι κράτη μέλη της ΕΕ και συγκεκριμένα η Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Κύπρος, η Ουγγαρία και η Σλοβενία, είχαν συνυπογράψει ένα non paper με αφορμή τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις 22 του μήνα, τονίζοντας ότι η Βοσνία-Ερζεγοβίνη πρέπει «να παραμείνει στο επίκεντρο της ΕΕ».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο