Ο Νίκος Τζανάκης μίλησε σχετικά με τα ενεργά κρούσματα, αλλά και για τις ρυθμίσεις που πρέπει να ισχύσουν το Πάσχα. Σε παλιότερες δηλώσεις του ο ίδιος είχε πει ότι βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο οι εισαγωγές στα νοσοκομεία. Ενώ είχε πει ότι τα self test θα δείξουν τους ασυμπτωματικούς.
Πιο συγκεκριμένα, σε συνέντευξη του στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, ανέφερε ότι μετά τις 20 του μήνα αναμένεται να μειωθεί ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων και των νοσηλειών.
Τζανάκης: “Ζούμε μία παρατεταμένη κορύφωση του ιού”
Όπως σημείωσε η κάμψη των διασωληνωμένων – θανάτων θα έρθει με μια χρονοκαθυστέρηση 2-3 βδομάδες μετά την κάμψη των κρουσμάτων και τα νοσοκομεία θα πιέζονται μέχρι τις 20/4. «Ελπίζω ότι θα σταματήσουμε γύρω στα 900 κρεβάτια».
Παράλληλα, ο καθηγητής τόνισε πως ζούμε μια παρατεταμένη κορύφωση του κορωνοιου καθώς είναι μεγάλη η διασπορά υπογραμμίζοντας πως το το νούμερο των 200 χιλιάδων ενεργών κρουσμάτων εξάγεται από μια προσομοίωση που έχουν κάνει και που δείχνει πως τα κρούσματα είναι 4-6 φορές πιο πάνω από το αριθμό που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ.
Σημείωσε πως ίσως είναι και τριπλάσια από αυτά που ανακοινώνονται και ότι αν γινόταν τεστ σε όλο τον πληθυσμό θα ανακαλύπταμε 8000 – 9000 την ημέρα.
Τζανάκης: “Είναι καλύτερα να συνεχίσουμε μια πιο χαλαρή λειτουργία”
Τόνισε πως δεν τηρείται η καραντίνα και ότι καλύτερα είναι να συνεχίσουμε σε μια πιο χαλαρή λειτουργία.
Μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι ο κάθε ναός το Πάσχα μπορεί να γίνει γενέτειρα πολλών κρουσμάτων. Σημείωσε πως η εκκλησία πρέπει να μπει προ των ευθυνών της – αν και είναι υπέρ της – και πως θα πρέπει να μην βάζει το κράτος μπροστά και να το πιέζει για τις λειτουργίες της.
Αναφορικά με τις μετακινήσεις σχολίασε πως η επιτροπή έχει όλα τα στοιχεία για να πάρει τις αποφάσεις που πρέπει να ακολουθήσουμε.
Τζανάκης: «Τα σκήπτρα ως η χειρότερη περιοχή τα πήρε η Δυτική Αττική»
Αναλύοντας την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, τόνισε ότι τα πράγματα είναι σε μια συνεχιστική κορύφωση, αλλά χωρίς ενδείξεις περαιτέρω επιδείνωσης, τουλάχιστον στην Αττική. Αντίστοιχα, η Θεσσαλονίκη, δείχνει μια εικόνα σταθεροποίησης, όπως και η Κοζάνη που ήταν η χειρότερη περιοχή της Ελλάδος.
«Τα σκήπτρα, την τελευταία εβδομάδα, ως η χειρότερη περιοχή τα πήρε η Δυτική Αττική, η οποία ξεπέρασε τα όρια της Κοζάνης και αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε μάλλον σε μια επιπεδωμένη κατάσταση, οριζοντίωση της καμπύλης», συμπλήρωσε ο κ. Τζανάκης. Επίσης, όπως είπε, η Αχαΐα βρίσκεται γύρω στα 515 κρούσματα ανά 100.000 ανά 14 ημέρες, εδώ και πάνω από 15 μέρες. Επιπεδωμένη μεν, αλλά χωρίς σαφή τάση -για πολλές ημέρες- αποκλιμάκωσης.