Η ψήφος των αποδήμων αποτελεί ένα θέμα που έχει προκαλέσει σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ Κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ. Το νομοσχέδιο έχει πλέον κατατεθεί στην Βουλή και ξεκινάει η συζήτηση στις επιτροπές, ενώ θα ακολουθήσει η συζήτηση στην ολομέλεια. Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ήδη δηλώσει πως δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο.
Πιο συγκεκριμένα, στις 12 το μεσημέρι η Διαρκής Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης θα συνεδριάσει για την επεξεργασία και την εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο προβλέπει την άρση των περιορισμών στο εκλογικό δικαίωμα των απόδημων Ελλήνων, με εισηγητές τους Γ. Κουμουτσάκο και Γ. Κατρούγκαλο.
Ψήφος Αποδήμων: Σφοδρή αντιπαράθεση Κυβέρνησης – Αντιπολίτευσης
Το νομοσχέδιο έχει προκαλέσει σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, με τον υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, να τονίζει ότι το ερώτημα αν πρέπει να αρθούν ή όχι οι περιορισμοί για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των αποδήμων. Ο ΣΥΡΙΖΑ χθες κατηγόρησε τη ΝΔ για επικοινωνιακά τερτίπια, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα έκαναν λόγο για «υποκρισία» μεταξύ των δύο ισχυρών κομμάτων.
«Το Σύνταγμα λέει ότι δεν μπορεί η ψήφος να προσμετράτε σε εκλογική περιφέρεια αλλά μόνο σε επίπεδο επικρατείας. Εμείς θα συνεχίσουμε πολύ παραγωγικά τη συζήτηση μας τις επόμενες μέρες. Όποιος δεν θέλει περιορισμούς ψηφίζει να μην έχουν περιορισμούς. Όποιος θέλει να έχουν περιορισμούς οι έλληνες του εξωτερικού ψηφίζει να έχουν», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, απορρίπτοντας τις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί αντισυνταγματικότητας.
Ψήφος Αποδήμων: Ερώτημα παραμένει η ύπαρξη περιορισμών στο δικαίωμα
«Υπάρχει ένας ΣΥΡΙΖΑ που διαρρηγνύει τα ιμάτιά του για ατυχείς δηλώσεις της κ. Τζάκρη, η οποία δεν θέλει περιορισμούς. Το ερώτημα είναι ένα και είναι καθαρό: θέλετε ή δεν θέλετε περιορισμούς; Όλα τα άλλα είναι περιφερειακά», συμπλήρωσε ο κ. Βορίδης.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας. «Τίποτα ευκαιριακό δεν υπάρχει. Ούτε διλήμματα. Υπάρχουν μόνο θέματα που αφορούν την ποιότητα της δημοκρατίας. Πρέπει να υπάρξουν οι απαραίτητες διευκρινίσεις για τους Ελληνες του εξωτερικού και για το αν πρέπει να ισχύσει στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση το δικαίωμά τους να ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές», ανέφερε ο κ. Πέτσας και, απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, είπε χαρακτηριστικά: «Ελπίζω να μην αναθεωρήσετε την άποψή σας στη διάταξη που δίνει διέξοδο με βάση τους εγγεγραμμένους στον εκλογικό κατάλογο».
Ψήφος Αποδήμων: Χρειάζεται 200 ψήφους για να εγκριθεί
Με την επεξεργασία και την συζήτηση να ξεκινά στη Βουλή για την ψήφο αποδήμων, η κυβέρνηση ευελπιστεί να βρεθούν οι 200 ψήφοι που απαιτείται για να εγκριθεί το νομοσχέδιο.
Από την πρώτη κιόλας συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής, τα κόμματα εξέφρασαν τις θέσεις τους, σχηματίζοντας δύο βασικούς πόλους: Τη ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ και την Ελληνική Λύση, που εμφανίζονται θετικοί στις αλλαγές, και τους ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ που διαφωνούν. Το ΜέΡΑ25, που δεν τοποθετήθηκε στην επιτροπή, σε ανακοίνωσή του επισημαίνει πως δεν πρόκειται να ψηφίσει διατάξεις που δημιουργούν διπλούς εκλογικούς καταλόγους, αλλά και δεν αποδίδουν ίσα δικαιώματα στο εκλέγειν και στο εκλέγεσθαι σε κάθε Έλληνα πολίτη με δικαίωμα ψήφου, ανεξάρτητα από το πού ζει.
Ακόμη κι αν το ΜεΡΑ 25 ταχθεί υπέρ του νομοσχεδίου, τότε η πλειοψηφία θα φτάσει τις 199 ψήφους και η κυβέρνηση θα ψάχνει τη μία που απαιτείται για να περάσει ο νέος εκλογικός νόμος (απαιτούνται τα 2/3, δηλαδή 200 ψήφοι). Σημειώνεται, επίσης, πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διαμηνύσει πως θα απέχει από τις ψηφοφορίες της Βουλής, αν δεν αλλάξει ο τρόπος διεξαγωγής τους.