Πολιτική

Γεωργιάδης: Προτεραιότητα μας η ομαλοποίηση της αγοράς

Γεωργιάδης: «Μέχρι σήμερα από τη λειτουργία του λιανεμπορίου δεν φαίνεται να έχει επηρεαστεί η κατάσταση στην πανδημία», σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Στις πιθανότητες που υπάρχουν να αρθούν περαιτέρω τα μέτρα στο λιανεμπόριο αναφέρθηκε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης. Όπως σχολίασε μιλώντας στην ΕΡΤ, «την Παρασκευή θα έχουμε την εικόνα της πανδημίας από όλη την εβδομάδα. Μέχρι στιγμής δείχνει μια μικρή τάση αποκλιμάκωσης. Αν συνεχιστεί θα μπορούμε να πάμε με τη διαδικασία των self test σε μεγαλύτερη χαλάρωση στο λιανεμπόριο».

Η όποια χαλάρωση δεν αφορά στα SMS:

Παράλληλα, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στον ανταγωνισμό που δημιουργείται με τη μη λειτουργία των εμπορικών κέντρων.  «Μέχρι σήμερα από τη λειτουργία του λιανεμπορίου δεν φαίνεται να έχει επηρεαστεί η κατάσταση στην πανδημία. Μέχρι σήμερα 10η μέρα. Όμως μέχρι τη 14η μέρα αυτό μπορεί να έχει αλλάξει» είπε και διευκρίνισε πως η όποια χαλάρωση δεν αφορά στα sms αλλά στον αθέμιτο ανταγωνισμό που δημιουργείται με τη μη λειτουργία των εμπορικών κέντρων και των mall. Πρώτη προτεραιότητα για εμάς είναι η ομαλοποίηση της αγοράς» σχολίασε.

Επίσης, αναφέρθηκε στα self test ως υπερόπλο που έφερε αισιοδοξία στην κοινωνία, «καθώς μας γλίτωσε από ένα μεγάλο κομμάτι του ιού» και εξέφρασε την εκτίμηση ότι “τη μεγάλη κορύφωση της πανδημίας την έχουμε αφήσει πίσω μας”. Χαρακτήρισε ωστόσο πρόωρη την όποια συζήτηση για άνοιγμα των μετακινήσεων το Πάσχα.

Σε ερώτηση για το άνοιγμα της εστίασης, παρέπεμψε στις χθεσινές εικόνες από τη έναρξης λειτουργίας των πάμπ στο Λονδίνο και εξέφρασε την ανησυχία του. «Αν αύριο ανοίγαμε εδώ την εστίαση και βλέπατε αυτές τις εικόνες δεν θα τρομάζατε και λίγο; Καλό είναι να ξέρουμε τι ζητάμε. Να μην πάρουμε περισσότερα ρίσκα από όσα πρέπει. Να κάνουμε βήματα προσεκτικά», είπε.

Το πρόβλημα το έχουμε εντοπίσει:

Τέλος, άσκησε κριτική στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία λέγοντας ότι μια σειρά μέτρων που έχουν εφαρμοστεί αποτελούν στην ουσία διαγραφή ιδιωτικού χρέους. “Το πρόβλημα το έχουμε εντοπίσει και το έχουμε αντιμετωπίσει.  Η διόγκωση από το 2019 στο 2020 δεν έχει ουσιαστική διαφορά διότι το έχουμε αντιμετωπίσει, όπως πχ με την πληρωμή των τόκων των ενήμερων επιχειρηματικών δανείων και το πρόγραμμα γέφυρα Ι και ΙΙ, που είναι πληρωμή ιδιωτικών χρεών από το κράτος προς τις τράπεζες, αλλά ταυτόχρονα προστατεύει και τις τράπεζες που διατηρούν την ευστάθειά τους, ώστε να μην μπούμε πάλι σε περιπέτειες. Δεν υπάρχει μαγικός τρόπος διαγραφής των χρεών προς τις τράπεζες. Κάθε αντιγραφή που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ από τον ΣΥΡΙΖΑ του 2014 και την εποχή της σεισάχθειας θα πρέπει να γίνεται με τη γνώση ότι όλα αυτά τα ζήσαμε και λάβαμε πικρή πείρα” κατέληξε.