Ελλάδα

Lockdown: Τα σενάρια για το Πάσχα μετά τα εμβόλια και τα self test

Lockdown: Τα σενάρια είναι περισσότερα από ένα και βασίζονται στα self test και στην αύξηση των εμβολιασμένων, αλλά και στην αξιολόγηση της επιδημιολογικής κατάστασης.

Με βασικά όπλα τους όλο και ταχυτέρους εμβολιασμούς και κυρίως τα self-tests, η κυβέρνηση σχεδιάζει τα υπόλοιπα βήματα στην άρση του lockdown και ειδικά το ενδεχόμενο μετακινήσεων το Πάσχα.

Επόμενοι στόχοι της κυβέρνησης είναι ν’ ανοίξουν από Δευτέρα εμπορικά κέντρα, κέντρα αισθητικής και φροντιστήρια. Ωστόσο, το ζήτημα της εξόδου το Πάσχα απασχολεί μεγάλη μερίδα των πολιτών και όλα φαίνεται πως με τη σταθεροποίηση των κρουσμάτων και τα self tests στην εξίσωση ίσως η επιθυμία αυτή γίνει πραγματικότητα. Τα self tests, τα οποία θα επεκταθούν και σε εργαζόμενους στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, αναμένεται να ξεκλειδώσουν και άλλο την αγορά και να αποτελέσουν ένα χρήσιμο εργαλείο για την καταγραφή της πορείας της πανδμίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πάντως, εμφανίστηκε σήμερα επιφυλακτικός, τονίζοντας ότι έχουμε δρόμο μέχρι το Πάσχα και στέλνοντας μάλιστα και μήνυμα στους υπουργούς της κυβέρνησης να μην προχωρούν σε πρόωρες κρίσεις και δηλώσεις για το αν και πως θα χαλαρώσουν τα μέτρα. Μιλώντας στην ΚΟ της ΝΔ, ο πρωθυπουργός έδειξε τις προθέσεις της κυβέρνησης και για το Πάσχα. «Στόχος είναι να φτάσουμε σε ένα ασφαλές Πάσχα αλλά και σε ένα ακόμα πιο ελεύθερο καλοκαίρι».

Lockdown: Τα βασικά σενάρια για το Πάσχα

Στην παρούσα φάση, το βασικό σενάριο περιλαμβάνει την επίδειξη αρνητικού self test στα διόδια, προκειμένου οι πολίτες να ταξιδέψουν σε άλλους νομούς και να συναντηθούν με τους συγγενείς τους. Με άλλα λόγια, μόνο οι αρνητικοί στο τεστ θα μπορούν να ταξιδέψουν, ενώ οι θετικοί θα πρέπει να ακολουθήσουν το πρωτόκολλο αυτοπεριορισμού.

Αυτοί που έχουν κάνει το self test, αυτοί που έχουν κάνει και τη δεύτερη δόση του εμβολίου και έχουν λάβει το σχετικό πιστοποιητικό και αυτοί που έχουν νοσήσει, έχουν αναρρώσει και έχουν ανοσία και δεν μεταδίδουν τον ιό, είναι πιθανόν να συμπεριληφθούν στη λίστα όσων θα έχουν τη δυνατότητα να μετακινηθούν από νομό σε νομό. Τέλος, θα επιτρέπεται μόνο μία μετακίνηση/ένας προορισμός – όχι ενδιάμεσες στάσεις, όχι εκδρομές σε άλλες περιοχές. Ανάλογα και με τα δεδομένα της πανδημίας θα έχει διαμορφωθεί στην κυβέρνηση μια πρώτη εικόνα μέχρι την επόμενη εβδομάδα, ενώ οι ανακοινώσεις θα γίνουν μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα.

Lockdown: Ετοιμάζεται η εστίαση για 4 Μαΐου

Το δεύτερο μεγάλο θέμα είναι το άνοιγμα της εστίασης. Επιχειρηματίες και εργαζόμενοι στην εστίαση βρίσκονται σε αναμονή για να ανοίξουν ξανά τα μαγαζιά τους μετά από έξι μήνες. Η κυβέρνηση σχεδιάζει το άνοιγμα της εστίασης την Τρίτη του Πάσχα, στις 4 Μαΐου, με αυστηρά μέτρα προστασίας και μόνο στους εξωτερικούς χώρους.

Το self test θα είναι υποχρεωτικό μια φορά την εβδομάδα για τους εργαζόμενους στην εστίαση, ενώ αναμένεται να παραχωρηθεί επιπλέον εξωτερικός χώρος στα μαγαζιά. Με τα αυτοδιαγνωστικά τεστ να έχουν κάνει «πρεμιέρα» στο χώρο της εκπαίδευσης, η χρήση τους επεκτείνεται πλέον ως υποχρεωτικό μέτρο και για τους εργαζόμενους στους ακόλουθους κλάδους.

Στον ιδιωτικό τομέα

  • Εστίαση
  • Μεταφορές (χερσαίες, θαλάσσιες, αεροπορικές κλπ.)
  • Υπηρεσίες καθαρισμού
  • Κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής
  • Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων

Στον δημόσιο τομέα

  • Υπαλλήλοι των ΚΕΠ
  • Υπαλλήλοι των ΟΤΑ
  • Εργαζόμενοι στο πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι
  • Δικαστικοί λειτουργοί
  • Δικαστικοί υπάλληλοι
  • Εργαζόμενοι σε υπηρεσίες καθαριότητας

Δεδομένου ότι η διάθεση των self test από τα φαρμακεία θα αρχίσει από τις 19 Απριλίου, οι δηλώσεις των αποτελεσμάτων του ελέγχου θα μπορούν να γίνονται οποιαδήποτε στιγμή από τη Δευτέρα 19 ως την Κυριακή 25 Απριλίου. Οι εργαζόμενοι των ανωτέρω επαγγελματικών κλάδων πρέπει να υποβάλλονται υποχρεωτικά σε self test μία φορά την εβδομάδα, ενώ ο εργοδότης δεν επιτρέπεται να απασχολήσει εργαζόμενο με φυσική παρουσία εάν δεν προσκομίσει βεβαίωση αρνητικού τεστ.

Δεδομένης της επέκτασης του υποχρεωτικού μέτρου των self test αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη σημασία οι δηλώσεις των ειδικών που εφιστούν την προσοχή να μην υπάρξει καθησυχασμός και απομάκρυνση από τα μέτρα προστασίας σε περίπτωση θετικού self test. Το γεγονός αυτό έχει αποτυπώσει καθαρά, μιλώντας στο CNN Greece, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, με τη φράση πως ουσιαστικά με αρνητικό self test θα πρέπει να συμπεριφερόμαστε σαν να είναι θετικό.

Ζητούμενο της διενέργειας των self test είναι ο εντοπισμός των ασυμπτωματικών φορέων της νόσου Covid-19, όπως επανέλαβε και σήμερα, Τετάρτη, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μελος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, διευκρινίζοντας πως το τεστ γίνεται σε άτομα που δεν παρουσιάζουν συμπτώματα· πρόκειται για συμπληρωματικό εργαλείο και απαιτείται πάντα η πιστή τήρηση των μέτρων προστασίας.

Lockdown: Προμήθεια των τεστ και δήλωση αποτελέσματος

Ως προς τη διαδικασία της υποχρεωτικής υποβολής σε self test, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, επισήμανε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας πως το υπουργείο Εργασίας θα στείλει στην ΗΔΙΚΑ τους ΑΜΚΑ των εργαζομένων που απασχολούνται στους παραπάνω κλάδους, μέσω του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ. Σε εβδομαδιαία βάση το υπουργείο θα επικαιροποιεί τα στοιχεία, για τυχόν μεταβολές (σ.σ. νέες προσλήψεις, απολύσεις κλπ.), όπως αποσαφήνισε ο κ. Χατζηδάκης.

Οι εργαζόμενοι θα προμηθεύονται τα self test δωρεάν από το φαρμακείο με χρήση του ΑΜΚΑ. Εάν ο εργαζόμενος επιθυμεί να κάνει rapid ή μοριακό τεστ με δαπάνη δική του ή της επιχείρησης, έχει τη δυνατότητα. Το αποτέλεσμα θα δηλώνεται στο self-testing.gov.gr με την επιλογή του πεδίου «δήλωση αποτελέσματος για εργαζόμενο». Στη συνέχεια, οι χρήστες θα μεταφέρονται στην πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr για να περνάνε τα στοιχεία τους στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Εάν το self test είναι θετικό

Αν το αποτέλεσμα είναι θετικό, θα πρέπει ο εργαζόμενος εντός 24 ωρών να κάνει επαναληπτικό έλεγχο, είτε σε δωρεάν δημόσια δομή (είναι αναρτημένες στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr) είτε σε ιδιωτική δομή της επιλογής του με επιβάρυνση δική του ή του εργοδότη. Μέχρι να υπάρξει το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου, ο εργαζόμενος μένει στο σπίτι σε καραντίνα.

Αν είναι θετικό και το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου, εκδίδεται βεβαίωση για να μπει ο εργαζόμενος σε καραντίνα σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Αν είναι αρνητικό, πάλι εκδίδεται σχετική βεβαίωση και θα πρέπει να προσέλθει στην εργασία του. Το αποτέλεσμα του επαναληπτικού ελέγχου δηλώνεται υποχρεωτικά στη σχετική πλατφόρμα. Οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να ενημερώσουν τους εργαζόμενους για την υποχρέωσή τους να κάνουν self test και τις συνέπειες σε περίπτωση που δεν το πράξουν. Μέσω της ΗΔΙΚΑ θα ενημερώνονται κι οι φαρμακοποιοί για τους δικαιούχους των self test προκειμένου να κυλήσει ομαλά η διαδικασία.

Πρόστιμα για μη συμμόρφωση

Αν ο εργαζόμενος προσέλθει χωρίς να έχει κάνει το self test, ο εργοδότης υποχρεούται να μην αποδεχθεί την παροχή της εργασίας και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών, έως ότου ο εργαζόμενος συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του. Ο εργοδότης οφείλει να ενημερώσει τους εργαζόμενους με κάθε πρόσφορο μέσο (ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, ηλεκτρονικό μήνυμα, ανακοίνωση κλπ.) για το γεγονός ότι είναι υποχρεωτική η διενέργεια self test. Σε αντίθετη περίπτωση επιβάλλεται από το ΣΕΠΕ πρόστιμο 300 ευρώ.

Στην περίπτωση που σε έλεγχο του ΣΕΠΕ βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο που δεν έχει δηλώσει αποτέλεσμα, του επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ. Εάν βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο που είναι θετικός, επιβάλλεται πρόστιμο 1.500 ευρώ ανά εργαζόμενο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο