Ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να σταματήσει να συμμετέχει στις ονομαστικές ψηφοφορίες στην Βουλή. Την ίδια ώρα ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, παρουσιάζει σήμερα (13.04) το σχέδιο του για τη βιώσιμη επανεκκίνηση της οικονομίας. Λίγο νωρίτερα ο Γιάνης Βαρουφάκης εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ερωτάται η αξιωματική αντιπολίτευση για τέσσερα ζητήματα.
Πιο συγκεκριμένα, την αποχή από όλες τις ονομαστικές ψηφοφορίες που θα διεξαχθούν στην Ολομέλεια της Βουλής αποφάσισε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζοντας την διαμαρτυρία για τον τρόπο που διεξάγεται η διαδικασία την περίοδο της πανδημίας.
Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για την Βουλή
Σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος «Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κάνει πράξη την αποχή από τις ονομαστικές ψηφοφορίες της Βουλής, λόγω του ότι γίνονται με επιστολή ψήφο κι όχι με φυσική παρουσία κατά παράβαση του Κανονισμού της Βουλής. Αύριο, 14 Απριλίου 2021, οι Βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θα απέχουν από την ψηφοφορία για άρση ασυλίας Βουλευτή, με δεδομένο ότι οι ψηφοφορίες για άρση ασυλίας είναι εκ του Κανονισμού της Βουλής ονομαστικές».
Να σημειωθεί ότι κατά την αυριανή διαδικασία θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί το αίτημα άρσης της βουλευτικής ασυλίας του κ. Σταύρου Αραχωβίτη (ΣΥΡΙΖΑ) για την υπόθεση της Folli – Follie.
Υπενθυμίζεται ότι τους τελευταίους μήνες και για λόγους υγειονομικής ασφάλειας έχει επιτραπεί στους βουλευτές να τοποθετούνται επί των νομοσχεδίων εξ αποστάσεως μέσω webex και να ψηφίζουν με επιστολή αντί φυσικής παρουσίας. Από την άλλη πλευρά το προεδρείο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ έχει ζητήσει την δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας που θα διασφαλίζει την μυστικότητα της ψήφου κάθε βουλευτή ή την επιστροφή του κοινοβουλίου στην κανονικότητα μιας και έχει ξεκινήσει το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ για την πρόταση Πισσαρίδη
Το κόμμα είχε ανακοινώσει ότι σήμερα θα πραγματοποιήσει την ανακοίνωση του οικονομικού σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ. Στην ανακοίνωση αναφέρεται και σε διάφορα οικονομικά ζητήματα λέγοντας “Έχει ήδη καταθέσει την αντιπρόταση του στο ταξικό, αντεργατικό αυτό σχέδιο θεωρώντας ως προτεραιότητες την δίκαιη πράσινη μετάβαση, την ενίσχυση της εργασίας και των μισθών, την στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων αλλά και τον προσανατολισμό των πόρων για την ανασυγκρότηση των δομών του κοινωνικού κράτους και ιδιαίτερα της δημόσιας υγείας μετά και την εμπειρία της κρίσης του Covid – 19.”
Και προσθέτει “Ειδική όμως αναφορά απαιτείται για το σκάνδαλο της Τράπεζας Πειραιώς που μεθόδευσε η κυβέρνηση σε βάρος του ελληνικού δημοσίου. Με την αποδοχή από την μεριά του ΤΧΣ, με τη στήριξη της κυβέρνησης, της μη πληρωμής του οφειλόμενου τοκομεριδίου το ελληνικό δημόσιο υπέστη ζημία ηδη 1,5 δις ευρώ ενώ με την αποφασισμένη πλέον αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και με την κατάργηση των δικαιωμάτων προαίρεσης από το ΤΧΣ και τους μικρομετόχους η ζημία για το ελληνικό δημόσιο θα είναι πολλαπλάσια ενώ και οι μικρομέτοχοι πρόκειται να υποστούν τεράστιες απώλειες.”