Από ότι όλα δείχνουν η τιμή του εμβολίου Pfizer αναμένεται να είναι αυξημένη στο νέο συμβόλαιο με την ΕΕ. Η φαρμακευτική έχει καταθέσει αίτημα για την έγκριση του εμβολίου στις ΗΠΑ, προκειμένου να επεκταθεί ακόμα περισσότερο. Ακόμη, νέα μελέτη δείχνει ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές για τους ασθενείς που κάνουν ανοσοθεραπείες κατά του καρκίνου.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, «Το εμβόλιο της Pfizer κόστιζε 12 ευρώ και ανέβηκε στα 15,50 ευρώ», ενώ τώρα η ΕΕ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για το 2022 και 2023 με τιμή ανά εμβόλιο στα 19,50 ευρώ».
Η αύξηση στην τιμή
Πρόκειται για σημαντική αύξηση, κατά 4 ευρώ ανά εμβόλιο και παρότι η ΕΕ έχει αναφέρει πως οι πληροφορίες για την τιμολόγηση και τα συμβόλαια είναι εμπιστευτικές, η αξιωματούχος της Κομισιόν επιβεβαίωσε πως η ΕΕ καταρτίζει συμβόλαια για κράτηση 2 δισεκατομμυρίων ενισχυμένων εμβολίων τα επόμενα δυο χρόνια.
Τον περασμένο Δεκέμβριο, η Βελγίδα υπουργός Εξωτερικών Εύα ντε Μπλίνκεν, κοινοποίησε εκ παραδρομής στο Twitter τις τιμές εμβολίου που διαπραγματεύτηκε η Επιτροπή, καθώς και τον αριθμό των δόσεων που αγόρασε η κυβέρνησή της. Στη συνέχεια, έγινε γνωστό ότι η μια δόση της AstraZeneca κοστίζει 1,78 ευρώ σε σύγκριση με τα 12 ευρώ για το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech.
Οι δηλώσεις Μπορίσοφ
Όπως αναφέρει ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, «τώρα φοβόμαστε περισσότερο τη γαλλική παραλλαγή. Θα εμφανιστούν πολλές ακόμη παραλλαγές… Επειδή €19,50 για 900 εκατ. θα κοστίσουν σχεδόν 18 δισ. ευρώ συνολικά», και προσθέτει ότι οι εμπειρογνώμονες πρέπει να βάλουν στην άκρη περισσότερα χρήματα για μελλοντικά εμβόλια.
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Δεκέμβριο, η Βελγίδα υπουργός Εξωτερικών Εύα ντε Μπλίνκεν, κοινοποίησε εκ παραδρομής στο Twitter τις τιμές εμβολίου που διαπραγματεύτηκε η Επιτροπή, καθώς και τον αριθμό των δόσεων που αγόρασε η κυβέρνησή της. Στη συνέχεια, έγινε γνωστό ότι η μια δόση της AstraZeneca κοστίζει 1,78 ευρώ σε σύγκριση με τα 12 ευρώ για το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech.
Η στρατηγική των εμβολίων στην Βουλγαρία
Ο Μπορίσοφ είναι γνωστό ότι συχνά αποκαλύπτει, μετά από τις συνόδους κορυφής της ΕΕ, πληροφορίες που κανονικά πρέπει να διατηρούνται εμπιστευτικές. Όσον αφορά τη στρατηγική εμβολίων της Βουλγαρίας, το Euractiv ανέφερε χαρακτηριστικά τον Ιανουάριο ότι η χώρα είχε βάλει όλα τα αυγά της σε ένα καλάθι, χρησιμοποιώντας το φθηνότερο εμβόλιο της AstraZeneca.
Αλλά και ότι δεν χρησιμοποίησε το μερίδιο που της αναλογεί σε ό,τι αφορά τη διανομή από την ΕΕ για τα εμβόλια των Pfizer-BioNTech και Moderna. Αργότερα, ο Μπορίσοφ απαίτησε «δικαιότερη διανομή».