Στο ζήτημα εκδήλωσης θρομβώσεων και θρομβοπενίας ως ενδεχόμενες παρενέργειες του εμβολίου της AstraZeneca επανήλθαν σήμερα η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.
Όπως είπε η κυρία Θεοδωρίδου στη σημερινή ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά της νόσου COVID-19, ο θόρυβος που έχει δημιουργηθεί για το εμβόλιο της AstraZeneca έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία σε όλο τον κόσμο και η Ελληνική Επιτροπή Εμβολιασμών παρακολουθεί προσεκτικά όλα τα τρέχοντα δεδομένα από τους διεθνείς οργανισμούς.
AstraZeneca: Τι λένε οι ειδικοί
Οι εκδηλώσεις θρομβώσεων και θρομβοπενίας με το εμβόλιο της AstraZeneca πρόκειται για σπάνια περιστατικά σημείωσε η Μ. Θεοδωρίδου και αναφέρθηκε στα τελευταία επιστημονικά δεδομένα. «Δεν υπάρχει τεκμηριωμένη συσχέτιση με προηγούμενο ιστορικό θρόμβωσης, καθώς και με άλλους προδιαθεσικούς παράγοντες. Πρόκειται για μία περίπτωση ανά 100.000», τόνισε.
Η κατάσταση αυτή φαίνεται να είναι μία ιδιοσυστατική αντίδραση στην πρώτη δόση, είπε και τόνισε ότι είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι δεν υπάρχουν αναφορές για περιστατικά θρομβώσεων με την δεύτερη δόση του εμβολίου. Όπως είπε στη χώρα μας έχουν γίνει πάνω από 380.000 δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca και μόνο μία περίπτωση έχει αναφερθεί στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων ΕΜΑ.
Η ίδια πρόσθεσε ότι ήδη στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr έχουν αναρτηθεί οδηγίες για έγκαιρη αναγνώριση του συνδρόμου θρόμβωσης και θρομβοπενίας αλλά και για τη σωστή αντιμετώπιση του. Υπογράμμισε και πάλι τα συμπεράσματα πως ο κίνδυνος σοβαρής νόσησης και θανάτου είναι συντριπτικά μεγαλύτερος από τον κίνδυνο εκδήλωσης θρομβώσεων και θρομβοπενίας.
Επανέλαβε πως η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού συνιστά τη συνέχιση του προγράμματος εμβολιασμού με κάθε διαθέσιμο εμβόλιο, συμπεριλαμβανομένου και αυτού της AstraZeneca, στα άτομα ηλικίας 30 ετών και άνω και εξήγησε και ότι δεν ενδείκνυται να γίνονται προληπτικά εξετάσεις ή λήψη αντιπηκτικής αγωγής πριν τον εμβολιασμό, όπως επισημαίνει και η αντίστοιχη αιματολογική εταιρεία. Η ίδια τόνισε ότι ο σπάνιος αυτό συνδυασμός θρόμβωσης και θρομβοπενίας δεν έχει να κάνει με κανένα από τα υπόλοιπα εμβόλια που διατίθεται στη χώρα μας και αφορά αυστηρά και μόνο το εμβόλιο της AstraZeneca.
Θεμιστοκλέους: Η Επιχείρηση Ελευθερία προσαρμόστηκε στην απόφαση της Επιτροπής
«Η Εθνική Επιτροπή εμβολιασμών αναλύοντας και εκτιμώντας τα δεδομένα τόσο από τη δική μας χώρα όσο και από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και από το Ηνωμένο Βασίλειο, που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής εκατομμύρια εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca, αποφάσισε, όπως τονίζει άλλωστε και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ότι η τεκμηριωμένη αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca και στην πρόληψη της νοσηλείας και του θανάτου, υπερτερεί σημαντικά, έναντι της εξαιρετικά μικρής πιθανότητας να παρουσιαστεί κάποιο επεισόδιο θρόμβωσης με θρομβοπενία. Ακόμα διερευνάται και σε διεθνές επίπεδο αν σχετίζεται με το εμβόλιο. Και συνέστησε τη συνέχιση του προγράμματος εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca στα άτομα ηλικίας 30 ετών και άνω», σημείωσε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους και πρόσθεσε:
«Επιχειρησιακά προσαρμοστήκαμε ευθύς αμέσως στην απόφαση αυτή της Εθνικής Επιτροπής εμβολιασμών και έχουμε ρυθμίσει έτσι ο εμβολιασμός να συνεχίσει με το εμβόλιο της AstraZeneca στις συγκεκριμένες ηλικίες». Στο ερώτημα αν έχει παρατηρηθεί μειωμένη προσέλευση για εμβολιασμό, είπε ότι δεν υπάρχει σημαντική μεταβολή αλλά τόνισε πως «είναι δικαιολογημένο να υπάρχει μια διστακτικότητα. Όμως σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ «είμαστε σε καλύτερο επίπεδο και σιγά-σιγά θα κερδηθεί η εμπιστοσύνη στο εμβόλιο».