Κόσμος

Μισέλ για Τουρκία: Δύσκολο να προβλεφθεί

Μισέλ για Τουρκία: Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εξέφρασε την ανησυχία του για τις εντάσεις στη Μεσόγειο.

«Είναι δύσκολο να προβλεφθεί ποια θα είναι η συμπεριφορά της Τουρκίας» τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ για την Τουρκία, μιλώντας σε ευρωπαϊκές εφημερίδες και ερωτηθείς εάν αναμένει, σε συνέχεια της συνάντησης με τον Ταγίπ Ερντογάν, να σταματήσει τις προκλήσεις απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο.

Ο Σαρλ Μισέλ είχε ζητήσει να φύγουν οι μισθοφόροι από τη Λιβύη, ενώ τοποθετήθηκε και για «καψώνι» του Ερντογάν στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Μισέλ για Τουρκία: Μας ανησυχούν οι εντάσεις

Όπως αναφέρει η «Echo», o Σαρλ Μισέλ σημείωσε ότι «εδώ και κάποιους μήνες οι εντάσεις στη Μεσόγειο μας έχουν ανησυχήσει πολύ. Η Ευρώπη έχει ανάγκη από ένα περιβάλλον ασφάλειας, ευημερίας και σταθερότητας, στο οποίο η Τουρκία παίζει έναν ρόλο σε επίπεδο περιφερειακό και δη στη Λιβύη, στη Συρία και στον Καύκασο. Από την πλευρά μου, εστίασα στο να μεταφέρουμε το μήνυμα της ΕΕ με τρόπο πειστικό».

Παράλληλα, προσέθεσε ότι «αυτό που μπορώ να πω είναι πως τόσο εγώ όσο και η Ούρσουλα ήμασταν πολύ σαφείς. Είμαστε έτοιμοι να αναπτύξουμε μία θετική ατζέντα με την Τουρκία υπό τον όρο ότι η Τουρκία θα διατηρήσει και θα ενισχύει την αποκλιμάκωση απέναντι στην ΕΕ και στα κράτη-μέλη της».

Αναφορικά με το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό, ο Σαρλ Μισέλ ανέφερε ότι πρόκειται για ένα πιστοποιητικό και όχι για ένα διαβατήριο, επισημαίνοντας ότι η ΕΕ επιθυμεί να εργαστεί προς «την κατεύθυνση ενός κοινού ψηφιακού πιστοποιητικού, ώστε να υπάρχει συνοχή σε επίπεδο ΕΕ».

Για την ανάκαμψη της ΕΕ

Η αντίδραση της ΕΕ για την ανάκαμψη από την COVID-19 είναι σοβαρή και δεν υστερεί, όταν συγκρίνεται με το σχέδιο ανάκαμψης των 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων των ΗΠΑ, σύμφωνα με δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στην εφημερίδα «Les Echos».

Τα κράτη-μέλη της ΕΕ συμφώνησαν το προηγούμενο καλοκαίρι στη συγκρότηση ενός ταμείου ανάκαμψης με κεφάλαια 750 δισεκατομμυρίων ευρώ (892,2 δισεκατομμύρια δολάρια) και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να καταθέτουν ακόμη λεπτομερή σχέδια δαπανών, αλλά και τη δυσαρέσκεια να μεγαλώνει σε μερικές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες από τον αργό ρυθμό διάθεσης των κονδυλίων.

Μερικοί ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου και του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, έχουν ήδη αναρωτηθεί για το αν είναι αναγκαία η περαιτέρω χορήγηση κινήτρων, μετά από ένα δεύτερο και τώρα, ένα τρίτο κύμα των περιστατικών μόλυνσης από τον κορονοϊό που κατακλύζει την ευρωπαϊκή ήπειρο, προκαλώντας την παρατεταμένη επιβολή περιοριστικών μέτρων.