Point Zero

Σάββας Καλεντερίδης στο pagenews.gr: Τα πλάνα για μεγάλο Κουρδιστάν και το σχέδιο ΗΠΑ για Γκιουλέν

Σάββας Καλεντερίδης στο pagenews.gr: Ο γεωπολιτικός αναλυτής τόνισε πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταρρέει δημοσκοπικά και αξιοποίησε την επιστολή των ναυάρχων για να επικαλεστεί κίνδυνο πραξικοπήματος.

Ο Σάββας Καλεντερίδης μίλησε στο pagenews.gr και στην εκπομπή Point Zero με τον Λάμπρο Καλαρρύτη, σχολιάζοντας αρχικά τις υποσχέσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε όσους τον στηρίζουν πολιτικά με τον ίδιο να τάζει σε ξένους επενδυτές μεγάλες υπεραξίες στη γη εκατέρωθεν της διώρυγας. Επίσης, εξήγησε την προειδοποίηση πρέσβεων και ναυάρχων για τη διατάραξη της Σύμβασης του Μοντρέ που θέτει σε κίνδυνο την εθνική κυριαρχία της Τουρκίας.

Πάντως, στη συνέντευξή του, ο γεωπολιτικός αναλυτής αναφέρθηκε και στο γεγονός πως ο «Σουλτάνος» καταρρέει δημοσκοπικά και αξιοποίησε την επιστολή των ναυάρχων για να επικαλεστεί κίνδυνο πραξικοπήματος. Ωστόσο, από την άλλη, εξέφρασε την άποψη ότι είναι λάθος της Δύσης να νομίζει ότι αν εκλείψει ο Ερντογάν, η Τουρκία θα επιστρέψει στο προηγούμενο πλαίσιο σχέσεών της, με τον ρόλο της εν λόγω χώρας να είναι καθοριστικός για τις ΗΠΑ αν και το κλίμα μεταξύ τους έχει διαταραχθεί.

Για τις υποσχέσεις του Ερντογάν στου κατασκευαστές που τον υποστηρίζουν πολιτικά:

Ο Ερντογάν έχει ξεκινήσει αυτή την πολιτική εδώ και τρία χρόνια. Το πουλάει και σε κατασκευαστές και σε επενδυτές από τον αραβικό κόσμο οι οποίοι έσπευσαν να αγοράσουν τεράστιες εκτάσεις εκατέρωθεν της διώρυγας. Χωρίς να εκτιμήσει τη γεωπολιτική πτυχή αυτού του έργου, εγκλωβίστηκε μέσα στα οικονομικά στοιχεία καθώς θα κοστίζει γύρω στα 10 δισεκατομμύρια και η αύξηση της αξίας της γης θα είναι αστρονομική. Δηλαδή θέλει να κάνει ένα δεύτερο Βόσπορο.

Για την προειδοποίηση πρέσβεων και ναυάρχων ότι η διατάραξη της Σύμβασης του Μοντρέ θέτει σε κίνδυνο την εθνική κυριαρχία της Τουρκίας:

Πέρυσι 140 πρέσβεις τον προειδοποίησαν και του είπαν ότι αν ανοίξει αυτή η διώρυγα, υπάρχει ο κίνδυνος να τεθεί σε διαπραγμάτευση η Σύμβαση του Μοντρέ και αν συμβεί αυτό, το πιο πιθανό είναι να τεθεί σε κίνδυνο η εθνική κυριαρχία της Τουρκίας. Παρουσιάζει τον εαυτό του ως ότι κινδυνεύει από ένα πραξικόπημα στρατιωτικό. Έτσι, προσπαθεί να συσπειρώσει τον κόσμο γύρω από το πρόσωπό του και να θυματοποιήσει τον εαυτό του καθώς, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, ο Ερντογάν και το κόμμα του έχουν απώλειες στην τουρκική κοινή γνώμη

Για το γεγονός ότι ο Ερντογάν θέλει να βάλει τέλη διέλευσης στη διώρυγα για να δημιουργήσει πηγή εσόδων:

Αυτό που θέλει να κάνει, ακυρώνοντας ή τροποποιώντας τη Σύμβαση του Μοντρέ, θα απαγορεύσει τον διάπλου των στενών της Κωνσταντινούπολης, επικαλούμενος ατυχήματα που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια, όπως όταν ένα κυπριακό τάνκερ καιγόταν στα στενά για μία εβδομάδα. Θα απαγορεύσει λοιπόν, για λόγους ασφάλειας τη διέλευση από το στενό της Κωνσταντινούπολης. Έτσι, θα είναι υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούν τη διώρυγα στην οποία θα βάλει τέλη διέλευσης και εκεί θα προσπαθήσει να δημιουργήσει μια πηγή εσόδων που δεν γνωρίζαμε ποιος θα είναι. Θα είναι το κράτος; Ή θα έχει δώσει τη διαχείριση σε εταιρεία δικών του συμφερόντων;

Για το λάθος της Δύσης να νομίζει ότι αν εκλείψει ο Ερντογάν, η Τουρκία θα επιστρέψει στο προηγούμενο πλαίσιο σχέσεων:

Είναι λάθος να θεωρούμε ότι το πρόβλημα «Τουρκία» θα σταματήσει όταν φύγει ο Ερντογάν από το πολιτικό παιχνίδι. Είναι ένα λάθος που κάνει η Δύση και κυρίως οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Περιμένουν είτε τον φυσικό θάνατο είτε τον πολιτικό θάνατο του Ερντογάν. Θεωρούν πως έτσι η Τουρκία θα επιστρέψει και πάλι στην αγκαλιά της Δύσης. Έχουν όμως, μια γενιά που γαλουχηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο και θα είναι ένα πρόβλημα η Τουρκία είτε με τον Ερντογάν είτε χωρίς αυτόν.

Για τον ρόλο Τουρκίας και Ελλάδας στην κρίση της Ουκρανίας:

Είχαμε τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ με τους υπουργούς Άμυνας της Ελλάδας και της Τουρκίας. Έγινε την ίδια ημέρα. Και αφορούσε στην Ουκρανία. Ζήτησε από τις δύο χώρες να στηρίξουν τις πολιτικές του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία. Για αυτό και στην επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό έγινε αναφορά στον Εύξεινο Πόντο. Για αυτό η Τουρκία πέρα από το να εξυπηρετήσει τα αμερικανικά συμφέροντα, έχει και δικά της.

Για την κρίση ης εμπιστοσύνης μεταξύ ΗΠΑ – Τουρκίας και η ευκαιρία για την Ελλάδα:

Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι, πως το κλίμα εμπιστοσύνης που υπήρχε πριν από πέντε χρόνια μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας, έχει καταστραφεί. Και πιστεύω ότι θα περάσουν δεκαετίες για να επανέλθει. Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής δεν πρόκειται να σβήσουν από τον χάρτη ή την ατζέντα τους αλλά το κλίμα έχει διαταραχθεί και αυτό εκ των πραγμάτων αναβαθμίζει γεωπολιτικά την πατρίδα μας από τη στιγμή που η Ελλάδα είναι πρόθυμη να παραμείνει ένας αξιόπιστος σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Και αυτή η αβεβαιότητα και το απρόβλεπτο του Ερντογάν είναι ένας παράγοντας που βοηθάει την πατρίδα μας να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία και να βάλει στο χαρτί τις υποχρεώσεις της Ελλάδας απέναντι στις ΗΠΑ και το αντίστροφο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο