Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 10/4: Στο 5% υποχώρησε ο δείκτης θετικότητας

Κρούσματα σήμερα 10/4: Μετά από μέρες ο δείκτης θετικότητας δείχνει να πέφτει. Τι λένε οι ειδικοί αναφορικά με την πορεία της πναδημίας στη χώρα.

Τα κρούσματα σήμερα 10/4 δεν έχουν ανακοινωθεί, αλλά υπάρχει ελπίδα ότι θα είναι μειωμένα, καθώς και ο δείκτης θετικότητας μετά από μέρες έπεσε στο 5%. Βέβαια και πάλι είναι πάνω από το όριο συναγερμού που εχει οριστεί στο 4%, ενώ χθες σημειώθηκε εκ νέου αρνητικό ρεκόρ διασωληνωμένων. H Αττική και η Θεσσαλονίκη συνεχίζουν να έχουν τα περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού.

Ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης μίλησε για αυτό το 5% του δείκτη θετικότητας που αφήνει μια «χαραμάδα» αισιοδοξίας για την πορεία της πανδημίας. Αυτό δήλωσε σήμερα σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ.

«Είμαστε λίγο πριν από το τέλος της πανδημίας, στον τερματισμό. Βρισκόμαστε στην περίοδο αποκλιμάκωσης της πανδημίας, αν και θα χρειαστεί λίγες εβδομάδες ακόμα. Αυτή την εβδομάδα έγιναν πάρα πολλά τεστ. Ενδεικτικά, χθες έγιναν 58.000 τεστ και είχαμε τον μικρότερο δείκτη θετικότητας για πρώτη φορά μετά από πάρα πολύ καιρό, ήταν γύρω στο 5% και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Υπενθυμίζω ότι το 4% είναι το όριο συναγερμού κατά το ECDC για να βάψει μια περιοχή κόκκινη» δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Κρούσματα σήμερα 10/4: Η εφιαλτική πρόβλεψη για τους θανάτους

Παρόλα αυτά, ο κ. Τζανάκης προέβη σε μια δυσοίωνη πρόβλεψη αναφορικά με τον αριθμό θανάτων κάνοντας την εκτίμηση ότι στο τέλος του μήνα θα φτάσουν συνολικά τις 9.500 ενώ υπογράμμισε ότι υπάρχει ανησυχία για την πίεση στο υγειονομικό σύστημα.

«Στις ΜΕΘ υπάρχει μια μικρή αύξηση τις τελευταίες 2-3 μέρες, αλλά είμαστε γύρω στο 750. Η θνησιμότητα είναι ο σκληρότερος δείκτης της πανδημίας, ο οποίος έχει προεξοφληθεί για το επόμενο διάστημα. Θα ξεπεράσουμε τους 9.000 θανάτους και θα πάμε γύρω στους 9.500 θανάτους στο τέλος Απριλίου», επισήμανε.

Για άνοιγμα των Λυκείων τη Δευτέρα, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης εκτίμησε ότι αν γονείς και παιδιά επιδείξουν υψηλή συμμόρφωση στις οδηγίες και διενεργούν τα self test δύο φορές την εβδομάδα, το άνοιγμα των Λυκείων θα έχει μικρή επίδραση στην πανδημία.

Κρούσματα σήμερα 10/4: Ο Νίκος Τζανάκης σχολίασε και το άνοιγμα των σχολείων

«Προτιμότερο να στείλουμε τον κόσμο στα χωριά του το Πάσχα»

Παράλληλα, αναφορικά με το λιανεμπόριο, ο κ. Τζανάκης τόνισε ότι όπως δουλεύει αυτή τη στιγμή, δεν ανησυχεί τους επιστήμονες εφιστώντας την προσοχή των καταναλωτών στην τήρηση των μέτρων. «Δεν πάμε να ψωνίσουμε ενώ είμαστε άρρωστοι, φοράμε μάσκα και αν είναι δυνατόν διπλή και πειθαρχούμε σε αυτά που μας λένε οι καταστηματάρχες. Οι εργαζόμενοι να κάνουν κάθε εβδομάδα τεστ. Όλα μπορούν να κυλήσουν κανονικά και η οικονομία να επιστρέψει. Το πιο σημαντικό είναι η ψυχική εκτόνωση του καταναλωτή», υπογράμμισε.

Τέλος, ο ίδιος τάχθηκε υπέρ των διαδημοτικών μετακινήσεων το Πάσχα τονίζοντας ότι «είναι προτιμότερο να στείλουμε τον κόσμο στα χωριά του σε εξωτερικούς χώρους το Πάσχα παρά να τον αφήσουμε σε εσωτερικούς χώρους στα μεγάλα αστικά κέντρα, σε παρέες, μέσα σε διαμερίσματα» ενώ σχολιάζοντας την πορεία των εμβολιασμών, είπε ότι τέλος Απριλίου θα είμαστε αγγίξουν τα 3 εκατ., δηλαδή γύρω στο 30%, εκ των οποίων το 18-20% θα έχουν λάβει και τις δύο δόσεις.

Κρούσματα σήμερα 10/4: Η εκτίμηση του Αλκιβιάδη Βατόπουλου

Το «πείραμα» των self test είναι το κλειδί για το άνοιγμα των δραστηριοτήτων στη χώρα, ακόμα και για τις μετακινήσεις από νομό σε νομό, είπε ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Σε δηλώσεις του στο «Τώρα ό,τι συμβαίνει» ο καθηγητής τόνισε με αφορμή το άνοιγμα του λιανεμπορίου αλλά και των Λυκείων από Δευτέρα 12 Απρίλη ότι «πάντα υπάρχει ρίσκο όταν ανοίγουν αγορά και σχολεία. Ελπίζω ότι θα βοηθήσουν τα τεστ. Κάθε χαλάρωση πρέπει να γίνεται με τεστ» ξεκαθάρισε κι «έδειξε» το Πάσχα και την πιθανή απελευθέρωση των μετακινήσεων, εφόσον λειτουργήσει το μεγάλο στοίχημα της αυτοδιάγνωσης.

Σε σχέση με τον εφοδιασμό της χώρας με επαρκή αριθμό self test, ο πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου, Απόστολος Βαλτάς, είπε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα, καθώς ήδη από χθες περισσότερα από 10.000 φαρμακεία διένειμαν 296.000 τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές σε ολόκληρη τη χώρα και πρόσθεσε πως «ακόμα και νησιά που δεν έχουν φαρμακεία, τα έχουν παραλάβει. Αναμένονται κι επιπλέον τεστ, δεν θα υπάρξει έλλειψη» διαβεβαίωσε.

Κρούσματα σήμερα 10/4: Η εκτίμηση του Αλκιβιάδη Βατόπουλου

Αναφορικά με το Πάσχα, ο κ. Βατόπουλος είπε ότι τα self test «είναι το πείραμα για να δούμε πώς θα πάει η κατάσταση. Αν λειτουργήσει, μπορεί να τα ξεκλειδώσει όλα, ακόμα και την εστίαση» τόνισε και πρόσθεσε ότι «είμαι αισιόδοξος γι αυτό το πείραμα κι ενόψει Πάσχα». Ωστόσο, έστειλε μήνυμα ότι αν δεν τηρούνται τα μέτρα μέχρι να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός, θα πάει στράφι όλη η προσπάθεια, καθώς κάθε άνοιγμα ελλοχεύει κινδύνους για περαιτέρω μετάδοση του κορονοϊού.

Για το άνοιγμα του εμπορίου σημείωσε ότι είναι νωρίς για να δούμε αν θα φέρει αύξηση κρουσμάτων, ενώ κληθείς να απαντήσει για το «βέτο» Τσιόδρα στην επιτροπή για το άνοιγμα των Λυκείων εξήγησε ότι «η επιτροπή πρότεινε προϋποθέσεις για το άνοιγμα των σχολείων. Η διαφωνία ήταν αν έπρεπε η επιτροπή να προτείνει ημερομηνία ανοίγματος, άλλης από την 12η Απρίλη».

Μιλώντας στην ίδια εκπομπή του Open TV, ο καθηγητής Παθολογίας Διαμαντής Κοφτερίδης τόνισε πως «η άρση των μέτρων μας ανησυχεί, καθώς θα φέρει μια μικρή επιβάρυνση» και πρόσθεσε πως: «ο ιός πλέον, μεταδίδεται πάρα πολύ εύκολα λόγω των μεταλλάξεων, οι οποίες επιδείνωσαν την εικόνα που έχουμε σήμερα. Το εμβόλιο είναι το όπλο που θα μας βγάλει από το τούνελ».

Έκτακτη σύσκεψη για την κατάσταση στην Κοζάνη

Ο κορωνοϊός επιμένει στην Κοζάνη με την κατάσταση να είναι άσχημη. Γι’ αυτό, άλλωστε, στις χθεσινές ανακοινώσεις του Νίκου Χαρδαλιά η περιοχή εξαιρέθηκε από το άνοιγμα του λιανεμπορίου, αν και οι επαγγελματίες αντιδρούν σε αυτή την απόφαση.

Στις 14:30 το μεσημέρι του Σαββάτου έχει προγραμματιστεί έκτακτη σύσκεψη για την επιδημιολογική κατάσταση στην περιοχή. Η ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας αναφέρει: «Ευρεία σύσκεψη μέσω τηλεδιάσκεψης θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 14.30, με πρωτοβουλία του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και τη συμμετοχή του Υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη, του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών αρμόδιου για θέματα Αυτοδιοίκησης, Στέλιου Πέτσα, καθώς και του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ στον Υπουργό Επικρατείας, Θεόδωρου Λιβάνιου, με αντικείμενο την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, υπό το φως των τελευταίων επιδημιολογικών δεδομένων στην περιοχή.

Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, Αθανάσιος Πετραλιάς, ο εκπρόσωπός Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας Έναντι Κορωνοϊού Covid-19, Γκίκας Μαγιορκίνης, καθώς επίσης και οι βουλευτές της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, Στάθης Κωνσταντινίδης, Παρασκευή Βρυζίδου, Μιχάλης Παπαδόπουλος και Γιώργος Αμανατίδης.

Θα λάβουν επίσης μέρος ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης, ο Δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας, ο Δήμαρχος Βελβεντού, Εμμανουήλ Στεργίου, ο Δήμαρχος Βοΐου, Χρήστος Ζευκλής, ο Δήμαρχος Εορδαίας Παναγιώτης Πλακέντας, ο Δήμαρχος Σερβίων, Χρήστος Ελευθερίου, εκπρόσωποι του Ιατρικού Συλλόγου, των Εμπορικών Συλλόγων της περιοχής, καθώς και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητήριου Κοζάνης».

Κρούσματα σήμερα 10/4: Ευρεία σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία για την Κοζάνη

Ο Νίκος Χαρδαλιάς στη χθεσινή ενημέρωση περιέγραψε την κατάσταση, ενώ έδωσε και αιθμητικά στοιχεία αναφορικά με το επιδημιολογικό φορτίο. Συγκεκριμένα είπε: «στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης το λιανεμπόριο παραμένει σε αναστολή λόγω της ιδιαίτερης επιδημιολογικής επιβάρυνσης που παρατηρείται στην περιοχή.

Πιο συγκεκριμένα, στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης ο μέσος όρος κρουσμάτων εφταημέρου ανά 100.000 κατοίκους, είναι 36,4 στην Αχαΐα, 36,3 στην Θεσσαλονίκη, ενώ στην Κοζάνη είναι 59,3. Την ίδια στιγμή ο μέσος όρος κρουσμάτων δεκατετραημέρου είναι 478 στην Αχαΐα και 459 στην Θεσσαλονίκη, όταν στην Κοζάνη είναι 714.

Είναι, λοιπόν, εμφανές ότι η επιδημιολογική εικόνα της Κοζάνης είναι εξαιρετικά δύσκολη και ιδιαίτερα επιβαρυμένη και δεν δείχνει το παραμικρό σημείο σταθεροποίησης.

Ειδικότερα θέλω να σταθώ, να το εξηγήσω, στον Δήμο Κοζάνης ο μέσος όρος κρουσμάτων εφταημέρου ανά 100.000 κατοίκους είναι 62,4, όταν το όριο συναγερμού είναι 15, ενώ ο μέσος όρος κρουσμάτων δεκατετραημέρου είναι 791, όταν το όριο συναγερμού είναι 150.

Αντίστοιχα, στον Δήμο Σερβίων ο μέσος όρος κρουσμάτων εφταημέρου είναι 60,6, ενώ ο μέσος όρος δεκατετραημέρου 893,8, με όριο συναγερμού το 150. Τέλος, στον Δήμο Εορδαίας ο μέσος όρος κρουσμάτων εφταημέρου ανά 100.000 κατοίκους είναι 59,2, ενώ στο δεκατετραήμερο είναι 721.

Επίσης, τόσο στον Δήμο Κοζάνης, όσο και στον Δήμο Εορδαίας έχουμε αύξηση κρουσμάτων 23,5% και 35% αντίστοιχα, με τον αριθμό κρουσμάτων να διαφοροποιείται αυξητικά, σε 432 στην Κοζάνη και 241 στην Εορδαία.

Η κατάσταση όπως αντιλαμβάνεστε είναι εξαιρετικά δύσκολη και κάνουμε έκκληση για άλλη μία φορά στους κατοίκους για πιστή εφαρμογή των μέτρων».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο