Κόσμος

Ιταλία κορωνοϊός:18.938 κρούσματα και 718 νεκροί

Ιταλία κορωνοϊός: Σταθερά στα ύψη βρίσκονται τα ημερήσια κρούσματα της γειτονικής χώρας.

Στην Ιταλία τα κρούσματα κορωνοϊού παραμένουν σταθερά στα ύψη. Η γειτονική χώρα κατέγραψε 18.938 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο, ενώ 718 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Σημειώνεται ότι τις τελευταίες μέρες οι καταγεγραμμένες λοιμώξεις δεν πέφτουν κάτω από 18.000 καθημερινά, ενώ τα νοσοκομεία της χώρας βρίσκονται στο «κόκκινο», σε σημείο που έχουν απαγορευτεί οι άδειες στους υγειονομικούς.

Σύμφωνα με το Ανώτατο Ινστιτούτο Υγείας της Ιταλίας, το υψηλότερο σημείο διάδοσης του ιού έχει πλέον ξεπερασθεί, και αργά αλλά σταθερά το «τρίτο κύμα» του κορονοϊού στην χώρα άρχισε να αποδυναμώνεται.

Ο εθνικός δείκτης μετάδοσης του ιού Rt είναι 0,92, δηλαδή στο επίπεδο που βρισκόταν πριν από δυο μήνες. Σε όλη την ιταλική επικράτεια, το 42% των κλινών των μονάδων εντατικής θεραπείας καταλαμβάνουν ασθενείς με covid-19.

O σημερινός, ιδιαίτερα υψηλός αριθμός των νεκρών οφείλεται, σύμφωνα με διευκρινίσεις, και στο γεγονός ότι στη Σικελία τις περασμένες ημέρες δεν είχε καταγραφεί ο συνολικός αριθμός των θανάτων. Σε σχέση με χθες, τέλος, στις ΜΕΘ της Ιταλίας οι ασθενείς με κορονοϊό είναι 60 λιγότεροι, ενώ στους νοσοκομειακούς θαλάμους είναι 705 λιγότεροι.

Ιταλία: Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των υγειονομικών, με διάταγμα Ντράγκι

Όλοι όσοι εργάζονται στον τομέα της υγείας θα πρέπει να εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού, δήλωσε η κυβέρνηση της Ιταλίας. Πρόκειται για μία κίνηση πιθανώς αμφιλεγόμενη, η οποία όμως αποσκοπεί στην προστασία των ευάλωτων ομάδων και την καταπολέμηση του αντι-εμβολιαστικού κινήματος που «σαρώνει» την Ιταλία.

Το διάταγμα που εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι αναφέρει ότι οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, συμπεριλαμβανομένων των φαρμακοποιών, «υποχρεούνται να υποβληθούν σε εμβολιασμό». Όσοι αρνούνται θα μπορούσαν να τεθούν σε αναστολή χωρίς αμοιβή για το υπόλοιπο του έτους.

Ο στόχος του μέτρου είναι να προστατεύσει όσο το δυνατόν περισσότερο τόσο το ιατρικό όσο και το παραϊατρικό προσωπικό, αλλά και εκείνους που βρίσκονται σε περιβάλλοντα που ενδέχεται να είναι πιο εκτεθειμένα στον κίνδυνο μόλυνσης», ανέφερε η κυβέρνηση σε δήλωση. Το διάταγμα εισάγει επίσης νομική προστασία για όσους χορηγούν τους εμβολιασμούς, ένα μέτρο που ζήτησαν οι γιατροί και οι νοσοκόμες.