Πολιτική

Σκρέκας: Πρέπει να αποκτήσουμε δασικούς χάρτες

Σκρέκας: Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας μίλησε σχετικά με την ανάγκη της απόκτησης δασικών χαρτών και για την παράταση που πρόκειται να δοθεί.

Ο Κώστας Σκρέκας μίλησε στο Mega για τους δασικούς χάρτες. Για την συγκεκριμένη μεταρρύθμιση, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος έχει δοθεί οριζόντια παράταση έξι μηνών στη διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων. Ακόμη μέσα στα έργα του υπουργείου συμπεριλαμβάνεται και η υπογειοποίηση του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ.

Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, υπογράμμισε στην συνέντευξη του στο Mega «Πρέπει επιτέλους στη χώρα να αποκτήσουμε δασικούς χάρτες». Ο κ. Σκρέκας υποστήριξε ότι υπάρχουν σφάλματα που εντάσσονται στους χάρτες που έχουν αναρτηθεί. «Αυτά τα σφάλματα εμείς θα τα διορθώσουμε χωρίς να ταλαιπωρηθούν οι πολίτες και χωρίς κόστος», σχολίασε.

Οι λόγοι που δόθηκε η παράταση

Σύμφωνα πάντα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η παράταση δίνεται λαμβάνοντας υπόψη αφενός τις ειδικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί λόγω της πανδημίας.

Αφετέρου την ανάγκη να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος για εσωτερικές και οριζόντιες διορθώσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες του θεματικού περιεχομένου των δασικών χαρτών, χωρίς ταλαιπωρία και κόστος για τους πολίτες.

Συμπεριλαμβάνονται και οι οικιστικές πυκνώσεις

Με την πορεία της κύρωσης των δασικών χαρτών και την εξέταση των αντιρρήσεων είναι συνδεδεμένες και οι οικιστικές πυκνώσεις που αποτελούν το άλλο μεγάλο αγκάθι του υπουργείου. Με την αναμόρφωση των χαρτών για να «ξεφρακάρει» ο μηχανισμός των 180.000 αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες, ενσωματώνονται για πρώτη φορά σε αυτούς και οι οικισμοί που βρίσκονται μέσα σε δάση (οικιστικές πυκνώσεις).

Οι περιοχές αυτές είχαν εξαιρεθεί από την προηγούμενη ανάρτηση, με πράξη που κηρύχθηκε αντισυνταγματική, αλλά προηγουμένως είχαν οριοθετηθεί από τους δήμους. Το ΥΠΕΝ, αναρτά τους χάρτες με τις οικιστικές πυκνώσεις, τις οποίες όμως και πάλι θα εξαιρέσει με ένα ιδιότυπο καθεστώς.

Η διαδικασία υποβολής ένστασης

Για τους δασικούς χάρτες μίλησε στο Mega ο Τοπογράφος και Μηχανικός, Γ.Γ. ΤΕΕ, Ιωάννης Μαχίκας και εξήγησε τι μπορεί να κάνει κανείς αν χαρακτηριστεί το οικόπεδό του δασικός χάρτης.

«Ο δασικός χάρτης αναδεικνύει τον χαρακτήρα», τόνισε και υποστήριξε πως μέσω του δασικού χάρτη διεκδικείται από ελληνικό δημόσιο εν δυνάμει κυριότητα. Ακριβώς γι’ αυτό οι αγρότες που επιδοτούνταν, σε περίπτωση που δεν αλλάξει ο χαρακτήρας, χάνουν τις επιδοτήσεις του.

Σχετικά με τις διαμαρτυρίες στην Κρήτη

Η παράταση δόθηκε για να γίνουν διορθώσεις στους χάρτες είπε ο υπουργός και τόνισε ότι δεν κινδυνεύει να χαθεί σπιθαμή κρητικής γης από ανθρώπους που νόμιμα την χρησιμοποιούν και την καλλιεργούν.

Υπενθυμίζεται ότι την Κρήτη διοργανώνονται ογκώδεις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, με καταλήψεις Δασαρχείων αλλά και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης από αγροτικούς συλλόγους, φορείς και συλλογικότητες που αντιτίθενται στην υφαρπαγή της κρητικής γης.

Δείτε το βίντεο