Κόσμος

Κορωνοϊός Ισπανία: Τι έδειξε έρευνα για τα ψηφιακά διαβατήρια υγείας

Κορωνοϊός Ισπανία: Σύμφωνα με έρευνα, εννέα στους 10 θα χρησιμοποιούσαν ψηφιακά διαβατήρια υγείας για να ταξιδέψουν.

Εννέα στους 10 Ισπανούς θα χρησιμοποιούσαν ψηφιακά διαβατήρια υγείας ώστε να ταξιδέψουν, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε σήμερα, ενώ επτά στους δέκα θα αποθήκευαν ψηφιακά τα προσωπικά δεδομένα υγείας τους αν αυτό σήμαινε ταχύτερη διέλευση στα αεροδρόμια και λιγότερες αλληλεπιδράσεις πρόσωπο με πρόσωπο.

Η έρευνα, που έγινε για λογαριασμό του ομίλου ταξιδιωτικών κρατήσεων Amadeus, έδειξε την προθυμία των Ισπανών που συμμετείχαν στην έρευνα, να χρησιμοποιήσουν την ψηφιακή τεχνολογία σε θέματα υγείας εν μέσω της πανδημίας Covid-19, καθώς και τις ανησυχίες τους σχετικά με το πώς, πότε και με ποιον να κοινοποιούν αυτά τα προσωπικά δεδομένα.

Πάνω από το 35% των ερωτηθέντων εξέφρασε ανησυχίες για παραβίαση των προσωπικών υγειονομικών δεδομένων τους ή για έλλειψη διαφάνειας και ελέγχου σχετικά με το πού θα κοινοποιούνται αυτά.

Τον Μάρτιο, ο όμιλος Amadeus ανακοίνωσε ότι θα αναπτύξει μια νέα λειτουργία που θα επιτρέπει στους χρήστες να μεταφορτώνουν έγγραφα όπως πιστοποιητικά εμβολιασμού κατά της Covid-19 ή αποτελέσματα τεστ PCR στην υπάρχουσα διαδικτυακή πλατφόρμα της ταξιδιωτικής εταιρείας για την αποθήκευση στοιχείων ταυτοποίησης.

Καθώς η ταξιδιωτική βιομηχανία αναζητεί τρόπους επανεκκίνησης των αεροπορικών ταξιδιών και οι ευρωπαϊκές χώρες η οικονομία των οποίων εξαρτάται από τον τουρισμό αγωνιούν για την επερχόμενη θερινή σεζόν, αυξάνονται οι εκκλήσεις για έναν εναρμονισμένο τρόπο ανταλλαγής δεδομένων υγείας των ταξιδιωτών και για μια μεγαλύτερη ευελιξία στην κινητικότητα των ανθρώπων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δηλώσει ότι ελπίζει να έχει το δικό της «ψηφιακό πράσινο διαβατήριο» έτοιμο εγκαίρως ενόψει καλοκαιριού, με την Διεθνή Ένωση Αερομεταφορών (IATA) να ανακοινώνει την κυκλοφορία ενός παρόμοιου ταξιδιωτικού διαβατηρίου Covid-19 φέτος την άνοιξη.

Η Ισπανία, η δεύτερη χώρα στον κόσμο με τον μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών, πριν από την πανδημία, σχεδιάζει να θέσει σε εφαρμογή το δικό της πιλοτικό πρόγραμμα με τα λεγόμενα διαβατήρια εμβολιασμού πριν από το καλοκαίρι, ελπίζοντας να προσελκύσει τουρίστες που έχουν εμβολιαστεί.

Το ποσοστό μολύνσεων στην χώρα, όπως καταμετρήθηκε τις τελευταίες 14 ημέρες, αυξήθηκε σε 168 κρούσματα ανά 100.000 άτομα σήμερα, από 128 κρούσματα στα μέσα Μαρτίου, αλλά βρίσκεται ακόμα πολύ κάτω από την κορύφωση των 900 κρουσμάτων ανά 100.000 άτομα που καταγράφηκε στα τέλη Ιανουαρίου.

Το υπουργείο Υγείας κατέγραψε χθες 8.788 νέα κρούσματα, φτάνοντας το σύνολο στα 3,33 εκατομμύρια, ενώ ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε κατά 126 σε 76.037 συνολικά.